Αν είσαι άρρωστος και το ψάχνεις στο Google, τότε θα γίνεις χειρότερα

Όλοι λίγο πολύ το έχουμε κάνει, από μια απλή ίωση, μέχρι κάτι πιο πολύπλοκο όπως εξανθήματα και εσωτερικούς πόνους, ανοίξαμε το Google για να ρωτήσουμε τι έχουμε και πώς θεραπεύεται.

 


Article featured image
Article featured image


Πολλοί είναι αυτοί μάλιστα που πάνε με το παραμικρό στο γιατρό, γιατί αυτό που τους εμφάνισε στο Google ως απάντηση στο πρόβλημα τους, τους ανησύχησε. 


Ετησίως στην Αμερική δαπανώνται  γύρω στα 20 εκατομμύρια δολάρια για επισκέψεις σε γιατρούς που στο τέλος αποδεικνύονται αχρείαστες. Πίσω από αυτό κρύβεται άθελα του, το Google. 

Και μπορεί στην Κύπρο να μην είναι (ακόμα) ο κανόνας, αλλά στην Αμερική πέραν του 72% ψάχνει πληροφορίες που αφορούν την υγεία στο διαδίκτυο, ενώ το 35% ψάχνει ακόμα και για διάγνωση, για το συμπτώματα του. Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που αφού κάνουν μόνοι τους διάγνωση, κλείνουν ραντεβού στον γιατρό που θεωρούν ότι συνδέεται με το πρόβλημα τους. 


Για παράδειγμα ψάχνεις στο Google για «ερεθισμένο λαιμό» και μπορεί να καταλήξεις σε περιγραφές για καρκίνο του οισοφάγου. Αναπόφευκτα το άγχος θα χτυπήσει κόκκινο.


Το φαινόμενο, που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις σε χρήστες- ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει θορυβήσει ιδιαιτέρως τους γιατρούς, που επισημαίνουν πως δεν έχει τόσο να κάνει με αμφισβήτηση και υποβάθμιση της αυθεντίας τους, αλλά πως είναι κάτι πολύ πιο ανησυχητικό καθώς οι online ιατρικές αναζητήσεις μπορεί να αλλοιώσουν την διαγνωστική διαδικασία. 

Κι αυτό γιατί αυτό που θα βρουν οι ασθενείς στο διαδίκτυο, μπορεί να υπονοεί σπάνιες ή θανατηφόρες καταστάσεις για έναν ασθενή, πληροφορία η οποία με την σειρά της θα πυροδοτήσει νέα «συμπτώματα». Για παράδειγμα ψάχνεις στο Google για «ερεθισμένο λαιμό» και μπορεί να καταλήξεις σε περιγραφές για καρκίνο του οισοφάγου. Αναπόφευκτα το άγχος θα χτυπήσει κόκκινο. 

Όσο μεγαλύτερο το άγχος, τόσο περισσότερες οι επισκέψεις στον γιατρό, στον οποίο και οι συχνά «κατά φαντασίαν ασθενείς» εμφανίζουν placebo συμπτώματα, τα οποία χρειάζονται πολύ πιο περίπλοκες διαδικασίες για να διασταυρωθούν και να βρεθεί η αιτία τους κι άρα δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερος άγχος. 

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί μια νέα λέξη που περιγράφει το φαινόμενο, η λέξη «Cyberchondria», που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2001 σε ρεπορτάζ του BBC κι έκτοτε χρησιμοποιείται μέχρι και από μεγάλα ιατρικά περιοδικά, όπως το Neurology, Neurosurgery & Psychiatry. 

Σήμερα ακόμη και η ίδια η Google παραδέχεται πως το «ιατρικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο μπορεί να πλοηγηθεί δύσκολα και τείνει να οδηγεί τους ανθρώπους από ήπια συμπτώματα, σε τρομακτικές και ασυνήθιστες καταστάσεις, που μπορεί να προκαλέσουν περιττό άγχος και στρες». 


Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ