Περπατάμε και μαθαίνουμε τη Λευκωσία διαφορετικά

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς ένας απλός περίπατος στη πόλη που ζούμε μπορεί να μετατραπεί σε μια πραγματικά αξέχαστη λογοτεχνική εμπειρία; Όχι; Μήπως ήρθε η ώρα;

 


Article featured image
Article featured image

Ο κάθε ένας από εμάς έχει μια διαφορετική αντίληψη ή εικόνα για τη πόλη. Για κάποιους είναι η καθημερινή ρουτίνα σπίτι δουλειά και το αντίστροφο. Για άλλους είναι ένας ακόμα ταξιδιωτικός προορισμός, μια ακόμα διαδρομή, ένας τσαλακωμένος χάρτης με σημειωμένα πάνω του όλα τα αξιοθέατα. Τέλος, υπάρχουν και αυτοί που ζουν τη πόλη και απολαμβάνοντας κάθε γωνιά της. 

Για όλους όμως, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές γωνιές της πόλης συνδεδεμένες με ένα ή περισσότερα συναισθήματα. Με ένα ή περισσότερα βιώματα. Μια καλή ή κακή εμπειρία, μια χαρά ή μια απρόσμενη λύπη.

Μια απογοήτευση ή μια στιγμή ευτυχίας που ήρθε όταν όλα φαίνονταν χαμένα. Συναισθήματα που άθελα τους συνδέθηκαν με μια γειτονιά, ένα κτήριο, έναν δρόμο, μια πλατεία, μια στάση. Όλα τους όμως είναι στη πόλη, είναι η ίδια η πόλη. Ένα αόρατο νήμα εμπειριών και συναισθημάτων. 

Ο YEU Cyprus, μέσα από τη διοργάνωση του Φεστιβάλ «Πορτρέτο μιας Πόλης» το 2015 στη Λευκωσία, και το εργαστήρι δημιουργικής γραφής, έδωσε τη δυνατότητα σε 13 νέους να εκδώσουν τις δικές τους προσωπικές ιστορίες που τους συνδέουν με τη πόλη που ζουν.

Το δικό τους προσωπικό νήμα που συνδέει τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους μ’ αυτές . Αυτό το νήμα θα προσπαθήσει να κάνει πραγματικότητα ο «Λογοτεχνικός Περίπατος» που θα διοργανωθεί στα πλαίσια του «Φεστιβάλ Νέων 2016» του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου στις 17 Σεπτεμβρίου. 

Ο Περίπατος θα ξεκινήσει από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας στις 17:00 και θα καταλήξει στο χώρο του Φεστιβάλ στο Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας. Στη διαδρομή θα γίνουν στάσεις στα σημεία εκείνα τη πόλης που παρουσιάζουν έντονο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και συνδέουν τον εκάστοτε συγγραφέα και το κείμενο του με τις δικές του προσωπικές εμπειρίες και συναισθήματα. 

Σε κάθε στάση θα γίνει αναφορά στο κείμενο του συγγραφέα αλλά και σε διάσημα λογοτεχνικά αποσπάσματα μεταφερμένα με μοναδικό και διαδραστικό τρόπο, χωρίς βαρετές αφηγήσεις, αλλά με εμπνευσμένο και πρωτότυπο τρόπο.

Στόχος αυτής της δημιουργικής και πολιτιστικής εκδήλωσης είναι να αναδείξει πως με απλούς αλλά ευφάνταστους τρόπους  η λογοτεχνία μετατρέπεται σε κομμάτι της καθημερινής μας ζωής.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ