«Σήμερα δεν πιστεύουμε στα θαύματα»

Ο Γιάννης Σπανός διασκευάζει, γράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί στην «Κουταλού», μια παράσταση για παιδιά με ιστορία βασισμένη σε ένα λαϊκό κυπριακό παραμύθι-μύθο.

 


Article featured image
Article featured image

Μια ιστορία μεταξύ φτωχών και πλουσίων. Ένα αστείο ξωτικό, μια γελαστή κυρία, καθρέφτες που μιλούν, λουλούδια που χορεύουν και δυο σκάλες που -από το πουθενά- είναι ικανοί σε οδηγήσουν στη χαρά και την ευτυχία!

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι, όλοι μαζί, να προσπαθήσουν να πείσουν τον Χρυσό Βασιλιά να δεχτεί την καλή την Κουταλού στο παλάτι, γιατί η ζωή θέλει απλά πράγματα για να είναι όμορφη κι ωραία!Γιάννη, υπάρχουν Κουταλούδες στις μέρες μας;

Και φυσικά υπάρχουν Κουταλούδες σήμερα, όπως και «βασιλιάδες». Εξάλλου, μια Κουταλού ή έναν βασιλιά τους κρύβουμε όλοι μέσα μας. Δυστυχώς όμως όλοι «προσπερνάμε» αυτές τις Κουταλούδες, ίσως γιατί, από περηφάνεια και μόνο, δεν πιστεύουμε στα θαύματα.


Αν καταφέρει κανείς να μπερδέψει τη φαντασία με την πραγματικότητα, αν καταφέρει να μεταφέρει τα παιδιά σε κόσμους φανταστικούς, κεφάτους με πολύ χρώμα και μαγεία, τότε τα παιδιά γίνονται ηθοποιοί και οι ηθοποιοί παιδιά.
 

Πως προσδιορίζεις εσύ προσωπικά την ευτυχία;

Ευτυχία είναι ό,τι σε κάνει να γελάς -να χαμογελάς. Ό,τι σου προσφέρει ηρεμία, εξαφανίζοντας μια φουρτουνιασμένη θάλασσα από το μυαλό. Ευτυχία ίσως να ‘ναι και το επόμενο πρωινό που θα φέρει ένα καλύτερο αύριο χαμογελαστό, με χαμόγελα και ξεγνοιασιά.

Τυγχάνει να πιάνεις τον εαυτό σου να επιζητά υλικά αγαθά για να γεμίσει ένα κενό; Και αν ναι, πόσο συχνά ενδίδεις και πόσο συχνά καταφέρνει να αντισταθμίζεις αυτή την ανάγκη με κάτι άλλο;

Και ποιος δεν παρασύρεται στο κάλεσμα αυτής της γλυκιάς σειρήνας; Τα υλικά αγαθά υπήρχαν ανέκαθεν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, να σε καλούν και να σε προκαλούν. Το θέμα είναι να ξέρει κανείς πότε μπαίνουν τα όρια, πότε μπαίνουν οι στόχοι, πότε έρχονται τα όνειρα και πότε η απομυθοποίηση.

  

Πρώτη φορά ανεβαίνει στην Κύπρο η Κουταλού, σωστά;

Ναι, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο, από την παιδική σκηνή Θέατρο Βεστιάριο, σε δική μου διασκευή και σενάριο. Η ιστορία είναι βασισμένη σε λαϊκό κυπριακό παραμύθι-μύθο, σε διάφορες εκδοχές, όπως ο λαός ήξερε να φτιάχνει τους μύθους πολλά χρόνια πριν.

Ποιο είναι το μήνυμα που περνά στα παιδιά η εν λόγω παράσταση; Ποια είναι η προσωπική, δική σου επιδίωξη μέσω αυτής της παραγωγής;

Τα παιδιά… Το αιώνιο δύσκολο κοινό. Τα παιδιά μέσα από την παράσταση μας πρέπει να καταλάβουν και να νιώσουν, πως η ζωή θέλει απλά πράγματα για να είναι χαρούμενη κι ευτυχισμένη. Ας ελπίσουμε ότι η Κουταλού -η δική μας Κουταλού- θα φέρει το χαμόγελο τόσο στα παιδιά μα και στους μεγάλους, γιατί το χαμόγελο είναι μεταδοτικό και αυτός είναι ο στόχος μας.


Ευτυχία είναι ό,τι σου προσφέρει ηρεμία, εξαφανίζοντας μια φουρτουνιασμένη θάλασσα από το μυαλό.
 

Υπάρχει τελικά ιδανική συνταγή για μια επιτυχημένη παιδική παράσταση θεάτρου;

Αν καταφέρει κανείς να μπερδέψει τη φαντασία με την πραγματικότητα, αν καταφέρει να μεταφέρει τα παιδιά σε κόσμους φανταστικούς, κεφάτους με πολύ χρώμα και μαγεία, τότε τα παιδιά γίνονται ηθοποιοί και οι ηθοποιοί παιδιά.

 

Η Κουταλού

Κατάλληλο για ηλικίες 2 χρονών και άνω.

Παίζουν οι ηθοποιοί Γιάννης Σπανός, Κώστας Κωνσταντίνου, Ευτυχία Θουπή, Βαλάντω Χαραλάμπους και Αφροδίτη Σπανού.

Πρόγραμμα παραστάσεων:

Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου και Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, Λευκωσία, στις 11:00 και στις 16:00

Κυριακή 2 Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, στις 11:00

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου (16:00) και Κυριακή 9 Οκτωβρίου (11:00) στο Λύκειο Κύκκου Πάφου

Σάββατο 15 Οκτωβρίου, Κινηματογράφος Καλλιθέα, Λάρνακα, στις 16:00

Από Κυριακή 16 Οκτωβρίου μέχρι την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, Λανίτειο Λύκειο Α, Λεμεσός, στις 11:00 και στις 16:00

Σάββατο 22 Οκτωβρίου, Δημαρχείο Σωτήρας, επ. Αμμοχώστου, στις 16:00

Είσοδος: 7 ευρώ

Επικοινωνία: 96403029 - 96020301

Email: theatrovestiario@hotmail.com

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ