Το Nissi Beach γέμισε με κρινάκια της Παναγίας

Ένα πανέμορφο τοπίο, λίγα μόνο μέτρα από την κατάμεστη παραλία του Nissi Beach, ντυμένο με κρινάκια του γυαλού ή αλλιώς κρινάκια της Παναγίας.

 


Article featured image
Article featured image

Οι φωτογραφίες του Νικόλαου Χ’’κωστέα, που δημοσίευσε η σελίδα 1000 things to do in Cyprus, ξεδιπλώνουν ένα μαγικό σκηνικό σε μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, που όπως αναφέρει και η ανάρτηση είναι βάλσαμο για τα μάτια και την ψυχή. 

Το «Στολίδι των παραλιών», το γνωστό κρινάκι του γιαλού (Pancratium Maritimum) ή κρινάκι της Παναγιάς, αφού ανθίζει 15 Αύγουστο, αποτελεί ίσως μια από τις ωραιότερες εικόνες του καλοκαιριού, αφού πέρα από την εξαιρετική ομορφιά του, ευωδιάζει με τα αρώματα του. 

Είναι γεώφυτο με βολβούς και καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι κρυμμένο. Η διαδικασία αναγέννησης του ξεκινά τον Ιούλιο, ανθίζει τον Αύγουστο και διαρκεί έως και τον Οκτώβριο, όπου και ξεραίνονται τα φύλλα του.

  



Ανήκει στην οικογένεια των Αμαρυλλιδών και είναι αυτοφυές φυτό. Το συναντάμε κυρίως στις αμμουδερές παραλίες της μεσογειακής λεκάνης, με τα άνθη του να ξεπηδούν μέσα από την καυτή άμμο. 

Το κρινάκι της θάλασσας επιβιώνει από τα προϊστορικά χρόνια, αφού εμφανίζεται σε τοιχογραφίες της μινωικής Κρήτης και της υστεροκυκλαδικής Θήρας, κι έχει γίνει αντικείμενο μελέτης από βοτανολόγους και αρχαιολόγους.

 



Δυστυχώς τόσο στην Κύπρο, όσο και στις υπόλοιπες παραλίες που εμφανίζεται αυτό το εξαιρετικό φυτό, δεν υπάρχει η κατάλληλη προσοχή όπου σε συνδυασμό με την αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη, καταστρέφουν τους μικρούς οικότοπους που αναπτύσσεται το κρινάκι.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ