Ένα μπουκέτο με ταινίες μικρού μήκους

Μετά την μεγάλη επιτυχία των τελευταίων δύο χρόνων, το Short Film Bouquet επιστρέφει στο Ίδρυμα ARTos με δύο βραδιές προβολών επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Θερβάντες (σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο) και τις Πρεσβείες της Ολλανδίας και της Αυστρίας (σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας και την Αυστριακή Ακαδημία Κινηματογράφου). 

 


Article featured image
Article featured image

Το Short Film Bouquet λαμβάνει χώρα στις 2 & 3 Νοεμβρίου 2016, και ώρα 20:30, στο Ίδρυμα ARTos. Το πρόγραμμα προβολών αποτελείται από διάφορες ταινίες δημιουργών από Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία και Αυστρία, με ταινίες animation, μυθοπλασίας, και κωμωδίες αλλά και πειραματικές με ποικίλες θεματικές και αισθητικές προσεγγίσεις. 

Οι Γερμανικές και Αυστριακές ταινίες μικρού μήκους προβάλλονται μέσα στα πλαίσια του Μήνα Γερμανικής Γλώσσας, ο οποίος διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Καθηγητών Γερμανικών Κύπρου σε συνεργασία με τις πρεσβείες της Αυστρίας, Γερμανίας και Ελβετίας,  το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.

 

Αγγλικοί υπότιτλοι

Είσοδος ελεύθερη



Πρόγραμμα Προβολών και Περιλήψεις:

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

Συνολική διάρκεια: 87 λεπτά

 

Όλα θα είναι εντάξει (Αlles wird gut) 

30 λεπτά - Αυστρία - 2015 - Patrick Vollrath - Μυθοπλασία 

Περίληψη: Ένας «πατέρας-Σαββατοκυρίακου», παραλαμβάνει την οκτάχρονη κόρη του Λία. Ως συνήθως, όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλά. Μετά από λίγο όμως αρχίζει να ξεπροβάλει ένα συναίσθημα, ότι αυτή τη φορά κάτι δεν πάει καλά - και ένα δυσοίωνο ταξίδι αρχίζει.

 

Ημέρα ‘chicas’ (Chicas Day)

15 λεπτά - Ισπανία - 2013 - Susan Béjar - Κωμωδία

Περίληψη: Σήμερα είναι ημέρα εξόδου για τα κορίτσια, όλα επιτρέπονται... Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο ένα παιχνίδι...

 

Κυριακάτικο Μεσημεριανό (Le repas dominical)

13 λεπτά - Γαλλία - 2015 - Céline Devaux - Κωμωδία

Περίληψη: Είναι Κυριακή. Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, ο Τζέιμς παρατηρεί την οικογένειά του. Τον ρωτάνε διάφορα, αλλά κανείς δεν δίνει σημασία στις απαντήσεις του. Του δίνουν συμβουλές, που οι ίδιοι δεν τις ακολουθούν. Τον πειράζουν, τον χαστουκίζουν, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, είναι Κυριακάτικο Μεσημεριανό.

 

Εαυτός, Σύμπαν (Myself, Universe)

2 λεπτά – Γερμανία - 2014 - Andreas Hykade – Animation

Περίληψη: Ο σκηνοθέτης έχει ανακαλύψει το μυστικό του σύμπαντος και θέλει να το μοιραστεί με τους θεατές. Επεισόδιο από μία σειρά στην οποία ο σκηνοθέτης απευθύνετε άμεσα στο κοινό. 

 

Μια περίεργη σειρά συμπτώσεων (A Curious Conjunction of Coincidences)

9 λεπτά - Ολλανδία - 2011 - Joost Reijmers - Animation

Περίληψη: Τρία φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους συμβάντα οδηγούν σε μια εκρηκτική κορύφωση στο Άμστερνταμ.

 

Φάτα Μοργκάνα (Fata Morgana)

5 λεπτά - Ολλανδία – 2011 – Frodo Kuipers – Animation

Περίληψη: O Eduardo πασχίζει να καταπολεμήσει την επιθυμία του να πιει την τελευταία λεμονάδα που του έχει απομείνει.

 

Η μπανιέρα (Die Badewanne)

13 λεπτά - Γερμανία - 2015 - Tim Ellrich - Μυθοπλασία

Περίληψη: Τρία αδέλφια, ο Γκεόργκ, ο Αλεξάντερ και ο Νίκλας, προετοιμάζουν ένα πρωτότυπο δώρο για τη μητέρα τους. Η ιδέα τους όμως να αναπαραστήσουν μια παλιά φωτογραφία, από την παιδική τους ηλικία, στην μπανιέρα, ακούγετε πολύ ηλίθια για τον πρωτότοκο γιό. Σιγά-σιγά ξεδιπλώνουν τα εσώψυχα τους και καταλήγουν τρία αδέλφια, οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί.

 

Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου, 2016

Συνολική διάρκεια: 93 λεπτά


 

Παραφωνία (Dissonance)

16 λεπτά - Γερμανία - 2015 - Till Nowak - Μυθοπλασία

Περίληψη: Μια μουσική ιδιοφυΐα ζει μια μοναχική ζωή σε ένα σουρεαλιστικό, πλωτό κόσμο. Παίζει πιάνο καθημερινά σε μια γιγαντιαία αίθουσα συναυλιών, αλλά δεν υπάρχει κανείς για να τον ακούσει. Μια μέρα ο εικονικός του κόσμος καταρρέει και πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Έχει μια μόνο επιθυμία: να μοιραστεί τη μουσική του με την κόρη του, αλλά η μητέρα της δεν το επιτρέπει.

 

Θεαματικές Τέχνες & Χειροτεχνήματα #3 (Arts & Crafts Spectacular #3)

2 λεπτά – Γερμανία- 2015 - Ian Ritterskamp, ​​Sébastien Wolf - Animation

Περίληψη: Μια απεικόνιση του πυροβολισμού του Άντι Γουόρχολ από την Βαλερί Σολάνας και τα επακόλουθα, μέσω «Claymation».

 

Αθώος (Inocente)

15 λεπτά - Ισπανία - 2013 - Álvaro Pastor Gaspar - Κωμωδία

Περίληψη: Ο Μίκι είναι ένας νεαρός άνδρας ο οποίος μια μέρα ξυπνάει με «hangover» στο κρεβάτι με την Έλσα, μια νεαρή κοπέλα με διανοητική αναπηρία, ενώ ο ίδιος δεν έχει καμία ιδέα για το πώς βρέθηκε εκεί. Σιγά-σιγά συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται σε ένα κέντρο υποστηριζόμενης διαβίωσης όπου διαμένουν η κοπέλα από το χθεσινοβραδινό του ζευγάρωμα  και οι δύο της  συγκάτοικοι. Στην προσπάθεια του να θυμηθεί τι συνέβη το προηγούμενο βράδυ, εμφανίζετε η επόπτης του ομίλου, Αλίσια. 

 

Ο Λεξοκόπτης (Le bûcheron des mots)

11 λεπτά - Γαλλία - 2009 - Izu Troin - Μυθοπλασία

Περίληψη: Σε μια χώρα όπου οι άνθρωποι τρέφονται κυριολεκτικά με γράμματα από λέξεις που συγκεντρώνονται στα δέντρα, η ανάγνωση είναι ζωτικής σημασίας ούτως ώστε να μην πεθάνουν από πλήξη. Ένας Λεξοκόπτης έχει μια συνάντηση που θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα.

 

Ντόμινο (Domino)

2 λεπτά - Αυστρία - 2014 - Anna Vasof - Πειραματική

Περίληψη: Το Ντόμινο είναι ένα βίντεο, το οποίο συνδυάζει το μηχανισμό της εξέλιξης της πτώσης των ντόμινο με την τεχνική «stop motion animation» και εισαγάγει μια νέα τεχνική animation, τη «Non-stop stop motion».

 

Σκόνη Πλακούντα (Powder Placenta)

9 λεπτά - Αυστρία - 2015 - Katrina Daschner - Μυθοπλασία

Περίληψη: Ένα παραμύθι το οποίο αφηγείται την αλληλοσύνδεση των φαινομενικά ξεχωριστών χώρων, σφαιρών και στρωμάτων, και το οποίο δείχνει πως είναι και πως επιθυμούν να διεμπλακούν. Για άλλη μια φορά και επιτέλους, όλα γίνονται ένα. Άσχετα πως αυτά κατηγοριοποιούνται συνήθως. Η λαχτάρα έχει φτάσει στο τέλος της, ο εορτασμός της ζωής σε όλο της το μεγαλείο έχει αρχίσει. (Olaf Möller)

 

Σπίτι και Σύμπαν (House and Universe)

4 λεπτά - Αυστρία - 2015 - Antoinette Zwirchmayr - Πειραματική

Περίληψη: Η στοχαστική γαλήνη που δημιουργεί η Antoinette Zwirchmayr στο Σώμα και Σύμπαν αντισταθμίζεται από την αίσθηση της ανησυχίας που παρέχουν οι εικόνες μιας καθιστής, γυμνής νεαρής γυναίκας – οι οποία παρουσιάζεται σε εναλλαγή, σε ένα άδειο, φωτεινό δωμάτιο μοτέλ και στο ανθοφόρο τοπίο της ερήμου. Η κοιμώμενη κοπέλα, η οποία παρουσιάζεται μόνο αποσπασματικά, φαντάζει μακάρια αποσυνδεδεμένη από τον περιβάλλοντα της χώρο.

 

Carte Noire

2 λεπτά - Αυστρία - 2014 - Michaela Grill - Πειραματική

Περίληψη: Λευκές λάμψεις στο σκοτάδι της νύχτας - σαν χαραγματιές, σαν κτυπήματα. Φαντάσματα που τρεμοπαίζουν σαν οράματα.. Μια πραγματική βόλτα φάντασμα, μια ταινία αγωνίας. Σε αυτή την απαίσια μικρογραφία ταινίας-δρόμου, η Michaela Grill εφιστά το κινηματογραφικό της κίνημα από τον αφαιρετισμό μέχρι την αποξένωση της απτής πραγματικότητας, φθάνοντας σε ένα κλασικό και ιδιαίτερα φορτισμένο μοτίβο από την ποπ κουλτούρα και τον κινηματογράφο: μια μοναχική βόλτα με το αυτοκίνητο σε ένα άδειο δρόμο στην εξοχή – το οποίο ακυρώνει σχεδόν αυτόματα τις διεπιστημονικές διασυνδέσεις.

 

Γάτα και ποντίκια (Cat and Mice)

9 λεπτά - Ολλανδία - 2010 - Nova van Dijk - Μυθοπλασία

Περίληψη: Ο Γιάνας βγάζει τα προς το ζην απάγαγοντας γάτες και επιστρέφοντας τις στους ιδιοκτήτες τους προς ανταμοιβής.

 

Ο Ντίρκγιαν Διοικεί (Dirkjan Rules)

3 λεπτά - Ολλανδία - 2010 - Wilfred Ottenheijm & Remco Polman - Animation

Περίληψη: Ο Νέρντυ Ντίρκγιαν γίνετε ηγέτης του κόσμου.

 

Πέφτω νεκρός! (Drop Dead!)

10 λεπτά - Ολλανδία - 2009 - Arne Toonen - Κωμωδία

Περίληψη: Κάτι που ξεκινά ως μια συναρπαστική περιπέτεια παίρνει μια εφιαλτική τροπή…

 

Ηλιοβασίλεμα σε μια ταράτσα (Sunset from a Rooftop)

10 λεπτά - Ολλανδία - 2009 - Marinus Groothof - Μυθοπλασία

Περίληψη: Καθώς το Βελιγράδι βομβαρδίζεται από το ΝΑΤΟ, η Ιβάνα ετοιμάζεται για μια νυχτερινή έξοδο  και για να μοιραστεί με το αγόρι της την είδηση ​​της εγκυμοσύνης της.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ