Ο ουρανός της Κύπρου γεμίζει με χιλιάδες πουλιά

Τις εβδομάδες αυτές, εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά θα εγκαταλείψουν την Ευρώπη για να ταξιδέψουν στην Αφρική όπου θα περάσουν τον χειμώνα.

 


Article featured image
Article featured image

Η Κύπρος βρίσκεται σε ένα από τους κύριους μεταναστευτικούς διαδρόμους της Ευρώπης και έτσι κάθε φθινόπωρο και άνοιξη εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά περνούν από εδώ: από πολύχρωμους Μελισσοφάγους με το κελαρυστό κελάηδημα τους καθώς πετούν κυνηγώντας έντομα μέχρι επιβλητικά μεταναστευτικά αρπακτικά όπως το Μαυροφάλκονο και το Ασπροσιάχινο, είδη τα οποία απειλούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου προσκαλεί τον κόσμο να αδράξει αυτή την ευκαιρία και να ανακαλύψει τον συναρπαστικό κόσμο της μετανάστευσης των πουλιών στις 2 Οκτωβρίου 2016 κατά τη διάρκεια της Γιορτής των Πουλιών. 

Φέτος 36 εθνικοί εταίροι του BirdLife International στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία καλούν τον κόσμο να παρατηρήσει τα μεταναστευτικά πουλιά και να ακούσει ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με τη μετανάστευση των πουλιών και τις απειλές που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. 

Φέτος το EuroBirdwatch στην Κύπρο θα διεξαχθεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 όπου θα καταγράψουμε τη φθινοπωρινή μετανάστευση από διάφορα σημεία δίνοντάς σας την ευκαιρία να δείτε αρπακτικά πουλιά, άλλα μεγάλα πουλιά που χρησιμοποιούν ανοδικά ρεύματα αέρα (soaring birds), γερανούς, μελισσοφάγους και άλλα που περνούν πάνω από την Κύπρο κατά το ταξίδι της αποδημίας. 

Θα υπάρχουν διαθέσιμα κιάλια, τηλεσκόπια και οδηγοί πτηνοπαρατήρησης τα οποία θα προμηθεύσει ο Πτηνολογικός, ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους, μικρούς και μεγάλους. Μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα πιο κάτω σημεία συνάντησης και να έρθετε μαζί μας για να απολαύσουμε και να καταγράψουμε πουλιά: 



1. Πάρκο Αθαλάσσας, Λευκωσία. 09:30 - 12:00, Υπεύθυνος: Martin Hellicar, Τηλ: 99907893. Συνάντηση στο νότιο χώρο στάθμευσης του πάρκου (είσοδος από Λατσιά). Τ. Θ. 12026, 2340, Λευκωσία, Κύπρος, Τηλ.: +357-22455072, Fax: +357-22455073

Email: birdlifecyprus@birdlifecyprus.org.cy

http://www.birdlifecyprus.org




2. Χερσόνησος Ακρωτηρίου, Λεμεσός. 09:00 - 12:00, Υπεύθυνος: Σταύρος Χριστοδουλίδης, Τηλ: 99425050. Συνάντηση στον καλαμιώνα Φασουρίου. 



3. Πεδιάδα Πάφου, Πάφος. 09:00 - 12:00, Υπεύθυνος: Alan και Lynn Crane, Τηλ: 99276310. Συνάντηση στο Lark’s Corner στην παραλία Μανδριών. 

 

Πέρυσι, 41 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας πήραν μέρος διοργανώνοντας 1.093 εκδηλώσεις, με περισσότερους από 32.000 συμμετέχοντες που βγήκαν έξω να παρατηρήσουν και να μετρήσουν πουλιά και οι οποίοι απόλαυσαν τη συναρπαστική μετανάστευση 5 εκατομμυρίων πουλιών! Στην Κύπρο κατά τη διάρκεια εκείνης της ημέρας παρατηρήθηκαν 3.666 πουλιά. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ