Έχω Θέμα
Όποιος έχει κυπριακές λίρες... ακριβά τις πουλάει
Έχουν περάσει 8 χρόνια από τότε που η κυπριακή λίρα αποσύρθηκε από την εγχώρια αγορά και έχασε την πολύτιμη και ομολογουμένως μεγάλη αξία της.
Από τον Ιανουάριο 2008 που εισήλθε το ευρώ στη ζωή μας βιαίως και με πανηγυρική κατά τα άλλα διάθεση μεσολάβησαν πολλά και κυρίως αρνητικά γεγονότα που έπληξαν την παγκόσμια οικονομία και άδειασαν τις τσέπες των ευρωπαίων πολιτών.
Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και η μείωση της αγοραστικής αξίας του νέου αυτού ευρωπαϊκού χρήματος, προκαλούν ακόμη και σήμερα νοσταλγία για τη λίρα μας, την παλιά καλή μας λίρα που είχε αξία και υπόσταση, που έμπαινες με ένα δεκάλιρο στην υπεραγορά, ψώνιζες και σου έμεναν και ρέστα.
Σήμερα η κυπριακή λίρα δεν έχει παρά συναισθηματική αξία, ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε. Ψάχνοντας, ανακαλύψαμε πώς σήμερα η κυπριακή λίρα μπορεί να μην έχει άμεση αγοραστική δύναμη, αλλά μπορεί να σου αποφέρει πολλά κέρδη αν αποφασίσεις να την πουλήσεις σε κάποια μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα αγοραπωλησιών.
Ναι ακριβώς αυτό, η πάλαι πότε κραταιά κυπριακή λίρα πουλάει πολύ στο χρηματιστήριο της διαδικτυακής αγοράς και «χτυπά» πολύ καλά ποσά.
Η ομάδα της CITY έψαξε και βρήκε τις πιθανές τιμές που μπορεί να πιάσει η συλλογή σου με τα κυπριακά χρήματα σε μια από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες αγοραπωλησιών στον κόσμο.
Στο ebay.com η αναζήτηση για το «Cyprus pound», μας έβγαλε 1.073 αποτελέσματα που περιλάμβαναν από λίρες και χαρτονομίσματα του 1968 μέχρι τα πιο πρόσφατα 5λιρα, 10λιρα και 20λιρα.
Ενδεικτικά η £1 ξεκινά από τα 2 δολάρια και φτάνει μέχρι τα 40 δολάρια. Ενώ αν την συνδυάσεις με άλλα χαρτονομίσματα είτε ίδιας, είτε μεγαλύτερης αξίας, η τιμή ανεβαίνει κατακόρυφα.
Βέβαια ψάχνοντας βρήκαμε κι αυτό:
3 χαρτονομίσματα των £5, μπορεί να αγγίξουν τα 300 δολάρια.
Ενώ κανονικά οι τιμές ξεκινούν από 10 δολάρια και φτάνουν μέχρι 95 δολάρια.
Τα 10λιρα ξεκινούν από τα 20 δολάρια και φτάνουν μέχρι και τα 100 δολάρια, ενώ αν κάνεις πακέτο με περισσότερα χαρτονομίσματα, μπορεί να το πουλήσεις για περισσότερα από 330 δολάρια.
3 χαρτονομίσματα των 20 λιρών αγγίζουν το ποσό των 750 δολαρίων, ενώ υπάρχει πωλητής που διαθέτει ένα χαρτονόμισμα των 20 λιρών στη τιμή των 220 δολαρίων.
Παράλληλα στο ebay.com, βρήκαμε τις γνωστές κυπριακές ομολογίες των 5λιρών, οι οποίες κοστολογούνται στα 453 δολάρια, ενώ όσο πιο παλιό είναι το χαρτονόμισμα που κατέχει κάποιος τόσο αυξάνεται η τιμή του.
Στο αγγλικό ebay, τα πράγματα είναι λίγο πιο ήπια αφού οι τιμές πέφτουν αισθητά και η αξία των παλιών χαρτονομισμάτων είναι χαμηλότερη. Στην αναζήτηση μας έβγαλε μόνο 184 αποτελέσματα.
Η κυπριακή λίρα κοστολογείται με τη μέθοδο του πλειστηριασμού από 0.99 σεντς και αγγίζει μόλις τις 27 στερλίνες.
Οι £5 ξεκινούν από τις 5.90 στερλίνες και φτάνουν μέχρι τις 143 στερλίνες
Τα χαρτονομίσματα των £10 από 14 στερλίνες, ενώ η μέγιστη τιμή που πωλούνται αυτή τη στιγμή είναι οι 66 στερλίνες.
Ένα χαρτονόμισμα των 20 λιρών, μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 330 στερλίνες ενώ η κατώτατη τιμή που βρήκαμε άγγιζε τις 106 στερλίνες.
Μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται να επιδεικνύουν οι αγοραστές του βρετανικού ebay, για τις κυπριακές ομολογίες με τις τιμές να αγγίζουν 349 στερλίνες.
Ενώ αν είσαι από τους τυχερούς που έχεις κυπριακή λίρα από τον καιρό της αποικιοκρατίας που απεικονίζει την βασίλισσα, μπορείς να πιάσεις μέχρι και 1,809.78 στερλίνες.
Εκτός όμως από χαρτονομίσματα και άλλα σχετικά, βρήκαμε και μια χρυσή λίρα που απεικονίζει τον Μακάριο, η οποία βρίσκεται σε πλειστηριασμό στις 148 στερλίνες.
Για την ιστορία
Το 1879 λίγο μετά που οι Βρετανοί ανέλαβαν τη διοίκηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς, εισήγαγαν την κυπριακή λίρα που είχε ακριβώς την ίδια αξία με την αντίστοιχη βρετανική, μέχρι το 1960 που το νησί έγινε ανεξάρτητο κράτος.
Η κυπριακή λίρα αρχικά χωρίστηκε σε 20 σελίνια όπως χωριζόταν και η βρετανική, αλλά το κάθε σελίνι σε 9 γρόσια παρέχοντας έτσι μια σύνδεση με την τουρκική λίρα η οποία χρησιμοποιείτο στο νησί μέχρι εκείνη τη στιγμή και χωριζόταν σε 100 γρόσια. Τέλος, το κάθε γρόσι χωριζόταν σε 40 παράδες.
Το 1983 αποφασίστηκε η λίρα να χωριστεί σε 100 σεντ αφού το 1 μιλς είχε πια ασήμαντη αξία. Το μικρότερο κέρμα σε χρήση τότε ήταν εκείνο των 5 μιλς που αντικαταστάθηκε με κέρμα του ½ σεντ το οποίο και σύντομα καταργήθηκε.
Η είσοδος του κυπριακού νομίσματος στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ της Ευρωζώνης έγινε στις 2 Μαΐου 2005 με κεντρική τιμή C£0.585274 ±15% ανά ευρώ.
Αργότερα το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε η αντικατάσταση με το ευρώ να γίνει την 1 Ιανουαρίου 2008. Η αντικατάσταση έγινε με ισοτιμία 0.585274 λίρες ανά ευρώ.
*Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα ανταλλάζει μέχρι το τέλος του 2017 και χωρίς οποιαδήποτε χρέωση τα τραπεζογραμμάτια της κυπριακής λίρας