Φωτογραφίες από τον μιναρέ που μοιράστηκε στα δύο από κεραυνό στην Περιστερώνα

Το περιστατικό είχε συμβεί γύρω στις 23:00 το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου με την επόμενη μέρα να βρίσκει το αρχαιολογικό μνημείο και θρησκευτικό χώρο λατρείας, μοιρασμένο κυριολεκτικά στα δύο, έπειτα από το χτύπημα του κεραυνού.

 


Article featured image
Article featured image

Ένα μηνά μετά, ο φωτογράφος Γιώργος Μιχαήλ βρέθηκε στο χωριό Περιστερώνα της επαρχίας Λευκωσίας και φωτογράφισε από πολύ κοντά το μέγεθος της καταστροφής του ιστορικού μνημείου που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και σίγουρα το έχεις δει πολλές φορές στη ζωή σου.

Το συγκεκριμένο Τέμενος δεν αποτελεί ιστορικό μνημείο μόνο λόγω παλαιότητας, αλλά και επειδή συμβόλιζε την ειρηνική συμβίωση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων την τότε εποχή, ένεκα του ότι συνδύαζε τζαμί και ορθόδοξη εκκλησία στον ίδιο χώρο.

Συγκεκριμένα ο εν λόγω Μιναρές, είναι χτισμένος δίπλα από μια Εκκλησία Βυζαντινής περιόδου με 5 τρούλλους, ενώ και το ίδιο το κτίσμα του Τζαμιού διαθέτει διάφορες αξιοσημείωτες αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες η οποίες θεωρούνται πολύ σημαντικές.

Αν τώρα αναρωτιέσαι που το έχεις ξαναδεί, αφού δεν έχεις πάει ποτέ επίσκεψη στο συγκεκριμένο σημείο, τότε μάθε πώς το συγκεκριμένο Τζαμί μαζί με τη Βυζαντινή Εκκλησία κοσμούσαν για πολλά χρόνια την πίσω όψη του χαρακτηριστικού κόκκινου κυπριακού 5λίρου –της τελευταίας έκδοσης πριν τον ερχομό του ευρώ -  ακριβώς για τη συμβολική και ιστορική του σημασία.







Τι γίνεται όμως με τις διαδικασίες επιδιόρθωσης του μνημείου; 

Σε επικοινωνία μας με το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού, μας ενημέρωσαν πώς την ευθύνη επιδιόρθωσης του ιστορικού Μιναρέ αφορά το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Ήδη από την πρώτη στιγμή έχουν έρθει στην περιοχή, συνεργεία του τμήματος Αρχαιοτήτων και των Δημοσίων Έργων για να επιθεωρήσουν το μέγεθος της καταστροφής. Ήδη βέβαια από πριν το χτύπημα γίνονταν κάποιες εργασίες συντήρησης, για αυτό υπάρχουν και οικοδομικές κλίμακες στα πέριξ του μνημείου», αναφέρει άτομο του κοινοτικού συμβουλίου.

 



Σε επικοινωνία που είχαμε με τον υπεύθυνο του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση μάθαμε πώς τα αρμόδια τμήματα βρίσκονται στη φάση των μελετών.

«Έχει γίνει η αποτύπωση της καταστροφής, η οποία είναι πολύ μεγάλη όπως διαπιστώσατε και από τις φωτογραφίες, και τώρα προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τις σχετικές μελέτες, για να έχουμε το τελικό κόστος και να προχωρήσουμε στην επιδιόρθωση», δήλωσε ο υπεύθυνος.

 



Το πλάνο επιδιόρθωσης έχει χωριστεί σε δύο φάσεις. Αρχικά θα αφαιρεθεί η κορυφή του Τεμένους για να καθαριστούν όλα τα σαθρά υλικά και αντικείμενα, που μπορεί να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα η βλάβη.

 



Έπειτα θα προχωρήσουν στην επιδιόρθωση, με το ποιο πιθανό σενάριο όπως μας αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος, να είναι η αφαίρεση ολόκληρου του μιναρέ μέχρι τη βάση του, και να ξαναστηθεί από την αρχή, με τη βοήθεια των εξειδικευμένων συνεργείων του Τμήματος Αρχαιοτήτων και των Δημοσίων Έργων.

 



«Οι διαδικασίες θα κρατήσουν περίπου δύο χρόνια, και αυτό γιατί όπως είπαμε και πιο πάνω η καταστροφή είναι μεγάλη, το κτίσμα αποτελεί αρχαιολογικό μνημείο, άρα όλα πρέπει να γίνουν με τη σωστή σειρά. Όσον αφορά το κόστος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μελέτη για το πόσο θα στοιχίσει, αλλά ένεκα του μεγέθους της καταστροφής, δεν θα είναι μικρό».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ