Μια κυπριακή ομάδα φτιάχνει το δικό της μονοθέσιο

Μία ομάδα φοιτητών ετοιμάζεται να αποστείλει την δική της συμμετοχή στον παγκόσμιο θεσμό Formula Student τον Ιούλιο του 2017 στην Ιταλία.

 


Article featured image
Article featured image

Εν εξελίξει βρίσκεται τόσο η διαδικασία κατασκευής του μονοθέσιου όσο και ο προωθητικός σχεδιασμός που απαιτείται για τον διαγωνισμό αυτό.

Ο Γιώργος Νικολαΐδης, οργανωτικός υπεύθυνος της ομάδας, μάς λέει περισσότερα για το εγχείρημα αυτό.

Κεντρική φωτογραφία: Γιώργος Νικολαΐδης, Ραφαήλ Βασδάνης, Παναγιώτης Παύλου, Μόδεστος Χριστοδούλου και Θωμάς Ερωτοκρίτου.

 

Πώς προέκυψε η εν λόγω ιδέα και από ποιούς; 

Κατά την διάρκεια των σπουδών μου (Γιώργος Νικολαΐδης) στο πανεπιστήμιο Frederick, είχα μάθει για τον παγκόσμιο θεσμό Formula Student. Από μικρός μου άρεσαν τα αγωνιστικά αυτοκίνητα και εδώ κι αρκετά χρόνια είμαι φανατικός οπαδός των αγώνων Formula 1. Ποτέ όμως δεν είχα την ευκαιρία να μπω στο άθλημα και να ασχοληθώ μ' αυτό, αφού για να ασχοληθεί κάποιος επαγγελματικά με τo συγκεκριμένο άθλημα θα πρέπει να μετακομίσει σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Ιταλία. Το 2013, όταν έπρεπε να αποφασίσω για το θέμα της πτυχιακής μου εργασίας, είπα στον καθηγητή μου ότι θέλω να ασχοληθώ μ' αυτόν το διαγωνισμό και να κάνω κάτι σχετικό. Σε διάφορες συζητήσεις που είχαμε με τον καθηγητή μου -που αυτή την στιγμή είναι και ο υπεύθυνος καθηγητής του πρότζεκτ- μου πρότεινε να κάνω μια προεργασία και να του παρουσιάσω υλικό από άλλες ομάδες και παλαιότερους διαγωνισμούς. Είχα βρει αρκετό υλικό από το διαδίκτυο αλλά δεν ήξερα ακριβώς τι θα μπορούσα να κάνω. Ο διαγωνισμός είναι αρκετά απαιτητικός και για να μπορέσει να οργανωθεί μια τέτοια ομάδα σε ένα πανεπιστήμιο χρειάζονται αρκετοί αξιόλογοι φοιτητές και πολλές ώρες εργασίας. Όταν ο καθηγητής είδε αυτά που ετοίμασα, μού πρότεινε να ξεκινήσω την πτυχιακή μου εργασία με θέμα την δημιουργία και οργάνωση μιας ομάδας Formula Student. Η ιδέα μου άρεσε πολύ και μου φάνηκε εφικτή, αφού θα μπορούσε να υλοποιηθεί στο διάστημα που είχα για να τελειώσω τις σπουδές μου. Έτσι ξεκίνησε η προσπάθεια. 

 

Να μας πείτε λίγες περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό Formula Student και τον φετινό χώρο διεξαγωγής του; 

Πρόκειται για ένα κορυφαίο διαγωνισμό στον οποίο λαμβάνουν μέρος φοιτητές απ' όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου με στόχο την μελέτη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή ενός μονοθέσιου αγωνιστικού αυτοκινήτου και εν τέλει τη συμμετοχή στον φοιτητικό διαγωνισμό. Oι φοιτητές καλούνται να οργανώσουν μια ομάδα, η οποία θα λειτουργεί ως πραγματική εταιρεία η οποία θα ασχοληθεί με την κατασκευή και θεωρητική πώληση του αγωνιστικού τους αυτοκινήτου -τύπου Formula 1- σε υποψήφιους πελάτες. Η κάθε φοιτητική ομάδα διαγωνίζεται σε διάφορες κατηγορίες όπως είναι ο μηχανολογικός σχεδιασμός, η ανάλυση του κατασκευαστικού κόστους, η αγωνιστική αντοχή του αυτοκινήτου, ο αγώνας επιτάχυνσης και τέλος ο αγώνας δρόμου. Ο θεσμός αυτός δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να εφαρμόσουν στην πράξη όλη την θεωρία που διδάσκονται στις πανεπιστημιακές αίθουσες. Διεξάγεται σε διάφορες χώρες του κόσμου κι η δική μας ομάδα αποφάσισε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό της Ιταλίας.

 



Ποιοι απαρτίζουν την ομάδα αυτή και ποια η υπευθυνότητα/τίτλος εργασίας του κάθε συμμετέχοντα;

Αυτή την στιγμή η ομάδα που λαμβάνει τις αποφάσεις αποτελείται από πέντε μέλη, φοιτητές και απόφοιτους του Πανεπιστημίου Frederick. Τέσσερις φοιτητές από τους κλάδους της μηχανολογίας και της μηχανικής αυτοκινήτου, ο Παναγιώτης Παύλου ως αρχηγός της ομάδας (Team Leader), ο Θωμάς Ερωτοκρίτου ως υπεύθυνος κατασκευής του αυτοκινήτου (Chief Engineer), ο Μόδεστος Χριστοδούλου υπεύθυνος για την κατασκευή του αμαξώματος του αυτοκινήτου (Body) και ο Ραφαήλ Βασδάνης ως υπεύθυνος σχεδιασμού και κατασκευής του συστήματος καυσίμων. Σαν απόφοιτος του Πανεπιστημίου, είμαι ο υπεύθυνος για την οργάνωση και σωστή λειτουργία της ομάδας. Η όλη προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με τον υπεύθυνο καθηγητή μας Δρ Αντώνιο Λόντο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Frederick στο Τμήμα Μηχανολογίας, ο οποίος έχει την γενική εποπτεία της ομάδας. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην διαδικασία να εντάξουμε καινούργια μέλη στην ομάδα, ώστε να μας βοηθήσουν στο δύσκολο έργο που είναι η προετοιμασία για την επερχόμενη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό που θα διεξαχθεί τον προσεχή Ιούλιο.


Η κάθε ομάδα διαγωνίζεται σε διάφορες κατηγορίες όπως είναι ο μηχανολογικός σχεδιασμός, η ανάλυση του κατασκευαστικού κόστους, η αγωνιστική αντοχή του αυτοκινήτου, ο αγώνας επιτάχυνσης και τέλος ο αγώνας δρόμου


Ποσό καιρό δουλέψατε πάνω στο εν λόγω πρότζεκτ; Ποιες ήταν οι απαιτήσεις;

Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015 με την συγκρότηση της ομάδας. Μετά από αρκετές συναντήσεις για το πώς θα οργανωθούμε και θα προχωρήσουμε, τον Σεπτέμβριο του 2015 ξεκίνησε ο σχεδιασμός και η κατασκευή του αυτοκινήτου και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Οι απαιτήσεις ήταν αρκετές αφού το εν λόγω εγχείρημα ξεκίνησε από μια λευκή κόλλα. Λόγω έλλειψης εμπειρίας στο συγκεκριμένο πρότζεκτ χρειάστηκε να αφιερωθεί αρκετός χρόνος, ώστε να μελετήσουμε και να δούμε τι έκαναν άλλες ομάδες που είναι χρόνια στο διαγωνισμό και έχουν αποκτήσει τεράστια εμπειρία. Μ' αυτό τον τρόπο μπορέσαμε να κατανοήσουμε τις διάφορες λύσεις που έδωσαν και να κάνουμε την δική μας αρχή με εμπιστοσύνη στις γνώσεις και δυνάμεις μας.

 



Προέκυψαν καθόλου προβλήματα κατά την διάρκεια της διαδικασίας τα οποία έπρεπε να λύσετε;

Προβλήματα σίγουρα προέκυψαν και προκύπτουν όσο προχωρούμε. Αντιμετωπίζουμε το κάθε πρόβλημα ξεχωριστά, το συζητάμε με την ομάδα και μετά εφαρμόζουμε εκείνες τις λύσεις που πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλες και εφικτές. Μερικά από αυτά τα προβλήματα αφορούν στην εύρεση πόρων για την αγορά εξαρτημάτων, την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών που δεν υπάρχουν στους χώρους των πανεπιστημίων και στην εύκολη πρόσβαση σε βασικά υλικά και εξαρτήματα, τα οποία πρέπει να παραγγελθούν από το εξωτερικό. Με σωστό προγραμματισμό,προσεγμένες ενέργειες και σταθερά βήματα από τα μέλη της ομάδας, όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν. Ζούμε σε μια εποχή που όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες και η επικοινωνία με το οποιαδήποτε άτομο ή εταιρεία στο κόσμο, μπορεί να γίνει πολύ εύκολα από την παλάμη του ενός χεριού.

 



Πώς θα χαρακτηρίζατε την διαδικασία αυτή;

Πρόκειται για μια εμπειρία ζωής, για όλους τους συμμετέχοντες. Από τους καθηγητές και τους βοηθούς εργαστηρίων μέχρι τους φοιτητές. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους. Τα οφέλη που αποκομίζουμε από την συμμετοχή μας στην ομάδα είναι τεράστια, καθώς αποκτούμε εμπειρίες για το πως είναι να εργάζεσαι σε κατασκευαστική εταιρεία. Οι ώρες εργασίας είναι πάρα πολλές, τα χρονοδιαγράμματα είναι αυστηρά, οι κανόνες ασφαλείας πρέπει να εφαρμόζονται με προσοχή και τίποτε δεν γίνεται χωρίς πρώτα να μελετηθούν οι κανονισμοί και οι απαιτούμενες προδιαγραφές. Πολύ σημαντική είναι και η αλληλεπίδραση με φοιτητές από άλλες ομάδες που είναι χρόνια στο διαγωνισμό. Οι εμπειρίες που αποκτούμε ως φοιτητές είναι σίγουρο ότι θα μας βοηθήσουν στην μελλοντική μας εργοδότηση.

 

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε αυτή τη στιγμή;

Οι αιτήσεις για τον διαγωνισμό θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Εμείς τώρα βρισκόμαστε στην διαδικασία ολοκλήρωσης του αυτοκινήτου. Έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και χρονοδιάγραμμα εργασιών. Περιμένουμε αρκετά βασικά κομμάτια να έρθουν και να εφαρμοστούν στο αυτοκίνητο, ώστε τον Απρίλιο να είμαστε έτοιμοι για τις πρώτες μας δοκιμές στην πίστα.

 

Τι αναμένετε να αποκομίσετε από τον εν λόγω διαγωνισμό; 

Ως μία πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα που συμμετέχει στον θεσμό, έχουμε θέσει ως στόχο μία δυναμική εκπροσώπηση του Πανεπιστημίου αλλά και της Κύπρου μας. Από τον διαγωνισμό αναμένουμε να αποκομίσουμε όσες περισσότερες εμπειρίες μπορούμε σε όλα τα επίπεδα. Εμπειρίες που θα μας βοηθήσουν να βελτιωθούμε ως ομάδα και να έχουμε ακόμα καλύτερη παρουσία σε μελλοντικούς διαγωνισμούς. Κάθε μέρα που περνά η αγάπη μας για την δουλειά που κάνουμε μεγαλώνει, αποκτούμε ολοένα και περισσότερη αγωνιστική αυτοπεποίθηση και ευελπιστούμε το project αυτό να έχει επιτυχία. 

 



Έχουμε στην Κύπρο τις τεχνολογικές υποδομές ή και τους πόρους έτσι ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε μέρος πιο συχνά σε τέτοιου είδους παγκόσμιες διοργανώσεις;

Ναι, σίγουρα. Τεχνολογικά η Κύπρος δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες χώρες. Ίσως η κλίμακα να είναι πιο περιορισμένη απ’ ότι στο εξωτερικό αλλά υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και ο βιομηχανικός εξοπλισμός για την κατασκευή αγωνιστικού αυτοκινήτου. Η ομάδα μας συνεργάζεται με διάφορες Κυπριακές εταιρείες και άλλους συνεργάτες που προσφέρθηκαν και προσφέρονται να μας βοηθήσουν, ώστε το όλο εγχείρημα να γίνει πραγματικότητα. Με την βοήθεια αυτών των συνεργατών αποκτούμε περισσότερη εμπειρία και η συμμετοχή μας σε τέτοιου είδους παγκόσμιους διαγωνισμούς γίνεται πιο εύκολη. Θεωρώ ότι παρά την οικονομική κρίση υπάρχουν πόροι από μικρές και μεγάλες εταιρείες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα ως χορηγοί. Η ομάδα έχει αναπτύξει ένα σχέδιο για χορηγούς, όπου Κυπριακές εταιρείες μπορούν να μας ενισχύσουν με κύριο όφελος την προβολή τους που θα γίνεται μέσα από τις διάφορες παρουσιάσεις και προβολή της ομάδας μας σε τηλεοράσεις, ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και άλλες δραστηριότητες.   


Τα οφέλη που αποκομίζουμε από την συμμετοχή μας στην ομάδα είναι τεράστια, καθώς αποκτούμε εμπειρίες για το πως είναι να εργάζεσαι σε κατασκευαστική εταιρεία


Είναι η πρώτη φορά που κυπριακή ομάδα λαμβάνει μέρος σε ένα τέτοιο διαγωνισμό;

Ναι, είμαστε το πρώτο πανεπιστήμιο στην Κύπρο που ξεκίνησε να ασχολείται μ' αυτόν τον διαγωνισμό. Και αυτό δεν έγινε από την μια μέρα στην άλλη, έγινε μετά από πάρα πολλές ώρες συζητήσεων, πάρα πολλές συναντήσεις με τους καθηγητές μας, με Κυπριακές εταιρείες αλλά και μεμονωμένους επαγγελματίες που έδειξαν όλοι προθυμία να βοηθήσουν στην υλοποίηση του οράματός μας. Ευελπιστούμε ότι θα καθιερώσουμε αυτό τον θεσμό και έτσι να ακολουθήσουν και τα άλλα πανεπιστήμια της Κύπρου.  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ