Αυτό το σκηνικό βρίσκεται στο χωριό Μαθιάτης [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Μπορεί κάποιοι να πιστέψουν πώς είναι από άλλη ήπειρο ή προϊόν επεξεργασίας. 

 


Article featured image
Article featured image

Εντούτοις το σκηνικό είναι πέρα για πέρα αληθινό και απόλυτα κυπριακό.

Οι πρώτες τρεις φωτογραφίες ανήκουν στον «Costas Photography» και αναρτήθηκαν από ένα χρήστη του Facebook στη διαδικτυακή σελίδα που διατηρεί η κοινότητα του «Μαθιάτη».

Ο φωτογράφος απαθανάτισε αυτό το απόκοσμο σκηνικό, χωρίς ίχνος ζωής, από το μεταλλείο «Στρογγυλός».

Παράλληλα ψάχνοντας στο διαδίκτυο, βρήκαμε επιπλέον φωτογραφίες από το μεταλλείο, αλλά και πληροφορίες για την ιστορία του σημαντικού αυτού χώρου που βρίσκεται στο χωριό Μαθιάτης, από την επίσημη ιστοσελίδα της κοινότητας

 



 

Στην κοινότητα υπάρχουν δύο μεταλλεία, µε το αρχαιότερο να χρονολογείται στα 600 π.Χ., το νότιο μεταλλείο χρυσού που βρίσκεται νοτίως της κοινότητας, στους πρόποδες του λόφου Στρογγυλός, και το νεότερο (βόρειο) μεταλλείο εξόρυξης κατά σειρά χρυσού, ασηµιού, χαλκού και σιδήρου.

 



Τα μεταλλεία του Μαθιάτη αποτελούν μέρος της Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι το ένα (το νότιο) είναι προτεινόµενο για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο μνημείων της UNESCO.

Η σηµασία των μεταλλείων διαφαίνεται μέσα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές που διεξάγονται κατά καιρούς, με τα σπάνια ευρήµατά τους να χαρακτηρίζονται μοναδικά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης και από την γεωλογική καθεχρονική τους μελέτη από φοιτητές διαφόρων πανεπιστημίων του εξωτερικού.

 



Η ερευνητική – μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή του βόρειου μεταλλείου Μαθιάτη ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1935 από την Αμερικάνικη εταιρεία Cyprus Mines Corporation (CMS) στα πλαίσια των προσπαθειών της για ανεύρεση χρυσοφόρων κοιτασμάτων, όπως μαρτυρείται από τα έγγραφα αλλά το σπάνιο φωτογραφικό υλικό που βρίσκεται στο Αρχείο της Υπηρεσίας Μεταλλείων.

 



Τη χρονική περίοδο 1935 μέχρι το 1944, δηλαδή πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πραγματοποιήθηκε εντατική εκμετάλλευση μικρών χρυσοφόρων κοιτασμάτων σε όλη την περιοχή του Τροόδους από όλες τις μεταλλευτικές εταιρείες.

Τα κοιτάσματα αυτά ήταν πάντοτε τα επιφανειακά και κατά συνέπεια, οξειδωμένα μέρη των θειούχων κοιτασμάτων.

 



Η συνολική παραγωγή από όλη την Κύπρο ανερχόταν περίπου στις 167.000 ουγγίες, εκ των οποίων οι 26.000 ουγγίες χρυσού προέρχονταν από τα δύο μεταλλεία του Μαθιάτη. Σήμερα, το βόρειο μεταλλείο συγκεντρώνει παγκόσµιο ενδιαφέρον και είναι αντικείµενο µελέτης από τριάντα και πλέον πανεπιστήµια του εξωτερικού.

 



Η περιοχή του µεταλλείου αυτού είναι διάσπαρτη από αρχαιότητες µε πιο γνωστό εύρηµα την κεφαλή του Βάκχου, η οποία εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο και αποτελεί το έµβληµα του ΘΟΚ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ