Τί σημαίνει μη λύση του Κυπριακού και τί κακή λύση

Η νομικός Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ 2007 και 2008 (επί προεδρίας Παπαδόπουλου) και ξανά μεταξύ του 2011 και 2013 (επί προεδρίας Χριστόφια), με ένα post στο Facebook εξηγεί τη σημαίνει «Μη λύση του Κυπριακού» -ενώ με ένα δεύτερο comment, και έπειτα από αίτημα κάποιου που σχολίασε σχετικά, περιγράφει επίσης την «Κακή λύση»

 


Article featured image
Article featured image

Κάποιοι ενδεχομένως να ασπαστούν όλα τα πιο κάτω ή και μέρος των γραφόμενων, άλλοι πάλι θα σκεφτούν ότι η κυρία Μαρκουλλή κινδυνολογεί. Ο καθένας μπορεί να μεταφράσει όπως θέλει την άποψη ενός πολιτικού που αν μη τι άλλο έχει 40 χρόνια πείρα.



Γράφει λοιπόν…

 

Τί σημαίνει ΜΗ ΛΥΣΗ του Κυπριακού:

1. Παγίωση της διαίρεσης/Διχοτόμηση/Ενσωμάτωση των κατεχομένων περιοχών στην Τουρκία με κίνδυνο σε βάθος χρόνου της πλήρους τουρκοποίησης του νησιού.

2. Αχαλίνωτος εποικισμός των κατεχόμενων περιοχών με κίνδυνο σε βάθος χρόνου ο τουρκικός πληθυσμός στο νησί να αποτελεί την πλειοψηφία (ίδε Αλεξανδρέττα).

3. Μόνιμη παραμονή και περαιτέρω ανάπτυξη του Τουρκικού στρατού στο νησί με κίνδυνο η κατεχόμενη περιοχή να αποτελέσει στρατιωτική βάση της Τουρκίας και εμπλοκή της σε εμπόλεμες διενέξεις με γειτονικές χώρες με αφετηρία την Κύπρο.

4. Παραμονή του 37% του Κυπριακού εδάφους κάτω από Τουρκική κατοχή, που περιλαμβάνει τρεις πόλεις με πολλών αιώνων ιστορία ελληνική (Κερύνεια, Αμμόχωστος, Μόρφου) και πάνω από 150 κοινότητες, οι πλείστες με αμιγώς Ελληνοκυπριακό πληθυσμό το 1974. Καμία δηλαδή επιστροφή εδάφους, που μας κληροδότησαν εδώ και αιώνες οι πρόγονοι μας.

5. Πλήρης καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές, που περιλαμβάνει δεκάδες αρχαιολογικά μνημεία, 580 εκκλησίες και δεκάδες Μοναστήρια τόσο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας όσο και της Αρμενικής και Μαρωνιτικής εκκλησίας και Πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής.

6. Συνέχιση και ολοκλήρωση του σφετερισμού των Ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές με μη ανατρέψιμα, δυστυχώς, αποτελέσματα

7. Συνέχιση των τεράστιων τουρκικών επενδύσεων στις κατεχόμενες περιοχές (ίδε μεταφορά νερού, ηλεκτρισμού, ξενοδοχείων, καζίνο, μαρίνων κ.α.) με αποτέλεσμα να είναι πλήρως εξαρτημένες οικονομικά από την Τουρκία, εκπληρώνοντας έτσι την επιδίωξη για ενσωμάτωση τους στην Τουρκία.

8. Σταδιακή αποδοχή του status quo (de facto δηλαδή αναγνώριση του ψευδοκράτους από την διεθνή κοινότητα

(ίδε Ταϊβανοποίηση) και ίσως σε βάθος χρόνου και de jure αναγνώριση

 

Κακή λύση είναι μια λύση που δεν θα είναι λειτουργική και που θα οδηγεί συνεχώς σε αδιέξοδα με κίνδυνο να παραλύσει το κράτος. Κακή λύση είναι επίσης η Τουρκία να συνεχίσει να ασκεί μετά τη λύση στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό έλεγχο πάνω στην Κύπρο. Κακή λύση είναι η τυχόν μη διασφάλιση ότι η νέα συνταγματική διευθέτηση αποτελεί μετεξέλιξη του ενιαίου σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης. ΟΛΑ τα πιο πάνω καταβάλλονται προσπάθειες μέσω των διαπραγματεύσεων να αποτραπούν. Σε δημοψηφίσματα θα τεθεί, αν υπάρξει τελικά συμφωνία, ένα συμφωνημένο σχέδιο που σύμφωνα με τις θέσεις της πλευράς μας θα πρέπει να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, την απαλλαγή από την κατοχή και τον οποιοδήποτε έλεγχο της Τουρκίας στην Κύπρο, καθώς και το ότι η νέα κατάσταση πραγμάτων θα αποτελεί μετεξέλιξη και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα διακινδυνεύσει.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ