Μοντέρνα αρχιτεκτονική σε τέσσερα σχολεία στην Κύπρο

Συνηθίσαμε να μπαινοβγαίνουμε σε μίζερα ως επί το πλείστον σχολικά κτίρια, πολλές φορές μη λειτουργικά και σε καμία περίπτωση εργονομικά ή ευήλια. Είναι όμως και κάποιες περιπτώσεις που εμπνέουν και μας κάνουν να συνειδητοποιούμε πως οι κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων, των πνευματικών αυτών ιδρυμάτων, μπορούν να είναι εξίσου καλαίσθητες και λειτουργικές όπως σε ένα οποιοδήποτε άλλο κτίριο.

 


Article featured image
Article featured image

Πιο κάτω παρουσιάζουμε ένα μικρό φωτογραφικό δείγμα από έργα που μας κάνουν να θέλουμε να ξαναβρεθούμε στις σχολικές τάξεις, φτιαγμένα από καταξιωμένους Κύπριους αρχιτέκτονες.



 

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΕΝΟΥ

Αρχιτέκτονες: Γιάννης Αγησιλάου, Γιώργος Καλαβάς, Κωνσταντίνος Φισεντζίδης.

Πρωτολειτούργησε το 2009 και είναι κτισμένο στη δυτική οικιστική περιοχή της Αθηένου. Απλώνεται σε 3.010 τ.μ. και τηρεί τις βασικές αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, δίνοντας έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας.

 Φωτογραφίες © Χρίστος Παπαντωνίου

 

 

ΚΑΪΣΙΔΕΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΟΛΕΩΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ

Αρχιτέκτονας: Ζήνωνας Σιερεπεκλής.

Στο εν λόγω σχολείο οι τάξεις είναι οργανωμένες σε τρία επίπεδα, προσφέροντας την δυνατότητα αμφιθεατρικής διάταξης. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην επιλογή των υλικών και στους χρωματισμούς που επιλέχθηκαν.

Φωτογραφίες © Ζήνων Σιερεπεκλής

 

 

ΛΥΚΕΙΟ ΔΑΣΟΥΠΟΛΗΣ

Αρχιτέκτονας: Αλέξανδρος Λειβαδάς.

Το Λύκειο Δασούπολης εξελίσσεται σε τρία επίπεδα και εσωτερικοί του χώροι απολαμβάνουν τόσο τον φυσικό φωτισμό όσο και τον απαιτούμενο αερισμό. Στην πρόσοψη του κτιρίου έχει δημιουργηθεί τοίχος που να επιτρέπει τις εικαστικές παρεμβάσεις των μαθητών.

 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΥΨΩΝΑ

Αρχιτέκτονας: Ζήνωνας Σιερεπεκλής.

Το σχολικό αυτό σύμπλεγμα απολαμβάνει μία εξαιρετική θέα και σε αυτό οδηγούν δύο αλλεπάλληλες πορείες που οδηγούν στους χώρους του, μία εναέρια, μέσω γέφυρας, και μία επίγεια που οδηγεί στο ισόγειο.

Φωτογραφίες © Ζήνων Σιερεπεκλής

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ