«Είναι σαν το τρενάκι του λούνα παρκ» [λόγια ανθρώπων με Διπολική Διαταραχή]

Μαίρη: Δεν είπα ποτέ σε κανέναν ότι πάσχω από ΔΔ και λαμβάνω φάρμακα. Φοβάμαι. Θα με έλεγαν τρελή.

 


Article featured image
Article featured image

Γράφει η Άννα Χατζηιωάννου, Νοσηλεύτρια Ψυχικής Υγείας / Διδακτορική Φοιτήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ

Σχέδιο: Ιωάννα Φιλίππου

 

Η Διπολική Διαταραχή αποτελεί μια ψυχική νόσο η οποία συγκαταλέγεται στο φάσμα των διαταραχών της διάθεσης. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζεται από περιόδους μανίας ή υπομανίας όπου δηλαδή η διάθεση είναι «υψηλή» και περιόδους κατάθλιψης όπου δηλαδή η διάθεση είναι «μειωμένη». Αν και εξ’ ορισμού η νόσος περιέχει επεισόδια από τους δυο πόλους της διάθεσης, εντούτοις συχνά συνυπάρχει η καταθλιπτική και μανιακή συμπτωματολογία με αποτέλεσμα τα άτομα να βιώνουν μεικτά επεισόδια διάθεσης.



*Νεφέλη: «[…] Είναι σαν το  τρενάκι του λούνα παρκ […]. Είναι λίγο απρόβλεπτες οι αλλαγές που γίνονται […]

*Mαίρη: «όταν είναι πεσμένη η διάθεσή μου νιώθω λες και είμαι στα τάρταρα»

*Γιάννης: «γινόμουν επιθετικός, ξόδευα πολλά λεφτά και δεν ήξερα τι με πιάνει»



*Αυτούσια λόγια ανθρώπων με Διπολική Διαταραχή - Το ονόματα που αναφέρονται είναι ψευδώνυμα.

 

 

«Ψυχική νόσος», μια έννοια η οποία παρόλη την ερευνητική εξέλιξη και τις αποτελεσματικές μεθόδους διαχείρισης, εν έτη 2017 συνδέεται ακόμη, από μερικούς, με την τρέλα, την εγκληματικότητα, κάτι το τρομερό και ανεξήγητο.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντικότητα ενημέρωσης του κοινού για το τι πραγματικά είναι η ψυχική νόσος. η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν καθορίσει την  η 10η  Οκτωβρίου ως την Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας. Στόχος αυτής της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τα ψυχικά νοσήματα.

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα τα οποία συνοδεύονται με τις ψυχικές νόσους για τους πάσχοντες είναι ο κοινωνικός στιγματισμός, ο οποίος έχει συνδεθεί με συναισθήματα ντροπής για τον πάσχοντα με αποτέλεσμα να κρύβουν την νόσο τους και συχνά να μην αναζητούν έγκαιρα στήριξη από κάποιο Επαγγελματία Ψυχικής Υγείας.



*Μαίρη: Δεν είπα ποτέ σε κανέναν ότι πάσχω από ΔΔ και λαμβάνω φάρμακα […]. Φοβάμαι […]. Θα με έλεγαν τρελή.

*Βεντουζάκι: Αυτό το στίγμα […] ‘πώς θα πω αυτό, πώς θα πω αυτό’. Δηλαδή, αυτό το πράγμα πρέπει να το αποτινάξουμε λίγο από πάνω μας [...].

 

Από την άλλη, βέβαια, πρέπει να αναφερθεί πως είναι σημαντικό για όσα άτομα βιώνουν συμπτωματολογία να λάβουν έγκαιρα στήριξη με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση και μείωση επιπλοκών. Ουσιαστικά, η ψυχική νόσος αποτελεί μια από τις χρόνιες νόσους. Κάθε χρόνια νόσος απαιτεί αποτελεσματική διαχείριση η οποία επιτυγχάνεται ως επί το πλείστο με συνδυασμό φαμακοθεραπείας και άλλων παρεμβάσεων όπως ψυχοκοινωνική στήριξη.



*Βεντουζάκι «[…] με βοηθάει η συνεργασία που είχα με τους Νοσηλευτές εδώ στο κέντρο […] είναι ένας εξωτερικός παρατηρητής που σου λέει ‘κοίτα τα πράγματα, μπορεί να μην είναι έτσι όπως τα βλέπεις εσύ’ […]».

*Κώστας: «[…] βασικά, η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνω τώρα με βοηθάει πολύ, δεν έχω τόσες πολλές μεταπτώσεις στη διάθεση […] είμαι πλέον σταθερός».



Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω και παράλληλα με τους στόχους του Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία, 2013-2020 ο οποίος αφορά την εφαρμογή στρατηγικών προώθησης και πρόληψης το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Νοσηλευτικής) σε συνεργασία με τον Τομέα Προηγμένης Νοσηλευτικής και Τομέα Ψυχικής Υγείας του ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ έχουν προχωρήσει  φέτος στη δημιουργία ενημερωτικού εντύπου για τη Διπολική Διαταραχή.

 

Το παρακάτω ενημερωτικό έντυπο θα δοθεί από τους υποστηρικτές (βλ. 1ο φυλλάδιο) την ερχόμενη Τρίτη, 10 Οκτωβρίου, στις καφετέριες των Πανεπιστημίων της Λεμεσού και σε πολυσύχναστες καφετέριες στην Ανεξαρτησίας, όπως επίσης και στις καφετέριες των Πανεπιστημίων στη Λευκωσία, αλλά και σε καφετέριες στην Έγκωμη και στο Κέντρο. Επίσης, θα διανεμηθεί το ερχόμενο Σάββατο 14/10 στην οδό Λήδρας, μεταξύ 11.00-13.00:



 

Πηγή: Φαινομενολογική διερεύνηση των αντιλήψεων των ατόμων με διπολική διαταραχή για τη νόσο τους. Χατζηιωάννου Α , Καρανικόλα Μ , Παπαθανασόγλου Ε , Γιανακοπούλου  Μ, Αλεβιζόπουλος Γ , Καϊκούση Κ , Νυσταζάκη Μ.. 2015 Τόμος 54, Τεύχος 4, Νοσηλευτική


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ