Μια πλατφόρμα για τους πρόσφυγες στην Κύπρο

Με την ονομασία «Help», η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο εγκαινίασε χθες (12/10) μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα πληροφόρησης για τους πρόσφυγες και τους αιτητές ασύλου που ζουν στο νησί.

 


Article featured image
Article featured image

Ένας ιστότοπoς συμβατός με την κινητή τηλεφωνία, προσβάσιμος στο help.unhcr.org, η πλατφόρμα «HELP» επιδιώκει να προσφέρει ολοκληρωμένες, ακριβείς, αντικειμενικές και ενημερωμένες πληροφορίες που είναι ουσιαστικές για τους πρόσφυγες και τους αιτητές ασύλου.

Οι πληροφορίες αφορούν σε θέματα όπως το εθνικό σύστημα ασύλου, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αιτητών ασύλου και των προσφύγων, όπως επίσης πληροφορίες σχετικά με τα κυβερνητικά προγράμματα και τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια και υποστήριξη στους αιτητές ασύλου. Η πλατφόρμα παρέχει επίσης πληροφορίες για το ρόλο και το έργο της Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο. Οι πληροφορίες είναι επί του παρόντος διαθέσιμες στην αγγλική γλώσσα, με την προοπτική στο προσεχές μέλλον να μεταφραστούν και σε άλλες γλώσσες. 

Οι πρόσφυγες και αιτητές ασύλου παίρνουν καθημερινά πολλές αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους - είτε αφορούν στην υποβολή αίτησης ασύλου, είτε στην εκμάθηση της τοπικής γλώσσας, είτε στην αναζήτηση εργασίας, είτε στην οικογενιακή επανένωση. Η πρόσβαση σε αξιόπιστες και έγκαιρες πληροφορίες από εξουσιοδοτημένες πηγές είναι βασική προϋπόθεση προκειμένου να μπορούν να λάβουν καλές και ενημερωμένες αποφάσεις.

Με τα σημερινή παρουσίαση της πλατφόρμας «HELP», η Κύπρος είναι η όγδοη χώρα που συμμετέχει σε μια παγκόσμια πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που αποσκοπεί να προσφέρει ηλεκτρονικές πληροφορίες για τους πρόσφυγες και τους αιτητές ασύλου. Η πλατφόρμα «HELP» θα ενημερώνεται τακτικά ώστε να αντικατοπτρίζει τις νέες εξελίξεις και τις αλλαγές σε βασικούς τομείς που απασχολούν τους χρήστες της. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ