Λέτε, η αποσχιστική φωτιά που απειλεί να «κάψει» την Ευρώπη -από τη Σκωτία, στη Βαρκελώνη και από την Κορσική στη Λομβαρδία- να φτάσει τελικά και στη μικρή χώρα Κύπρο;
Σίγουρα, ένα τέτοιο σενάριο είναι πιο απομακρυσμένο ακόμα και από το ενδεχόμενο να περάσει στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών ο Ούτοπος (αλήθεια, πώς και δεν εμφανίστηκε ακόμα αυτός;), πλην όμως ποτέ μη λες ποτέ. Εξάλλου, όπως πολύ εύστοχα λέει και η λαϊκή ρήση «ενός κακού, μύρια έπονται».
Κεντρική φωτογραφία: Έργο μαθητών στο Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, όπου πολλά μυρμήγκια κρατάνε τις 6 επαρχίες της Κύπρου. Το έργο απέσπασε το 1ο βραβείο σε Παγκύπριο Διαγωνισμό.
Όλα τα πιθανά σενάρια (επιστημονικής φαντασίας)
Οι Λεμεσιανοί με τόσο ζεστό χρήμα που εισρέει στο νησί, κυρίως χάρη στην ανάπτυξη της πόλης (όπου ανάπτυξη, βλέπε Πύργοι στον παραλιακό), σε τίποτα δεν το ‘χουν να ζητήσουν απόσχιση έτσι ώστε να παραμένουν στα ταμεία του Δήμου τα ρούβλια των Ρώσσων και τα γουάν των Κινέζων.
Δεν μπορούν όμως να το κάνουν αφού ο μοναδικός ρωσικός ναός βρίσκεται στο Επισκοπειό, της επαρχίας Λευκωσίας, οπότε δεν θα μπορούν να έχουν εύκολα πρόσβαση. Πάλι καλά να λέμε…
Οι της επαρχίας Αμμοχώστου, μόνο με ανεξαρτησία θα μπορούσαν να συνεχίσουν να τιμούν ανεπηρέαστα την παράδοση που θέλει τον κάθε τόπακα -που σέβεται τον εαυτό του- να στήνει ξόβεργα και να τρώει ένα-δυο-πέντε-δέκα αμπελοπούλια στο κάτσιμό του.
Δεν μπορούν όμως να το κάνουν αφού υποστηρικτές στον «αγώνα» τους είναι και πολλοί Λευκωσιάτες που τα καλοκαίρια μετοικούν στα Κοκκινοχώρια έτσι ώστε να τιμήσουν επίσης το έθιμο. Σε περίπτωση απόσχισης θα χρειάζονται βίζα, οπότε το πράγμα δυσκολεύει πολύ και ο τζίρος πέφτει ακόμα πιο πολύ.
Εικόνα από τη λιτή διαμαρτυρία των λόκαλ για τα ξόβεργα και τις ποινές
Οι Παφίτες, μετά το «Πάφος 2017» ανέμεναν ότι θα γίνουν και πολύ κοσμοπολίτικος προορισμός, α λα Μόντε Κάρλο. Αφού, όμως, έδιωξαν τα πουλιά από την Πέτρα του Ρωμιού λόγω Bregovic και αφού έδιωξαν τουρίστες, ντόπιους και επενδυτές λόγω φόβου και τρόμου που σπέρνει -άθελά του- ο Φαίδωνος, μόνο με απόσχιση και με τον Αρχιεπίσκοπο στο πηδάλιο της πόλης -πλέον ως πρόεδρο της Ανεξάρτητης Πάφου- μπορούν να δουν άσπρη μέρα. Το Κάστρο θα γίνει ξενοδοχείο, οι Τάφοι των Βασιλέων πάρκο κροκοδείλων και τα Ψηφιδωτά γήπεδο μπέιζμπολ –και όλα αυτά, με ή χωρίς την παρέμβαση τρακτέρ.
Δεν μπορούν όμως να το κάνουν αφού ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα άφηνε με τίποτα τις ανέσεις της αρχιεπισκοπής για να πάει πίσω στο χωριό (βλέπε Τάλα). Και χωρίς ηγέτη, πώς να διεκδικήσεις μια τέτοια αλλαγή;
Στη φωτογραφία (όπως ίσως νομίζεις) δεν απεικονίζεται ο Αρχιεπίσκοπος
Ok, όλα τα πιο πάνω δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, παρά μόνο είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας (το λέμε και πιο πάνω), στην Ευρώπη όμως, λόγω του ότι οι ηγέτες της ΕΕ αδυνατούν να βρουν έναν κοινό τόπο συνεννόησης για να οδηγήσουν την ήπειρο σε μια πραγματική ενοποίηση, διάφορα εθνικιστικά κινήματα ενισχύονται και οι ψίθυροι για ανεξαρτησία μετατρέπονται σταδιακά σε ανοικτή συζήτηση.
Για ρίξτε παρακάτω μια ματιά σε έναν πολύ ενδιαφέρον χάρτη: