Έρχεται ένα (πολύ) βροχερό τριήμερο

Με τις βροχές να κρατάνε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

 


Article featured image
Article featured image

Το χαμηλό βαρομετρικό που επηρέαζε το τελευταίο διάστημα την Ελλάδα, άρχισε να υποχωρεί και να μεταφέρεται στα παραλία της Λιβύης – Αιγύπτου.

Το χαμηλό, αυτό, σύστημα θα ακολουθήσει βορειοανατολική πορεία προς την Κύπρο και αναμένεται να οργανωθεί και πάλι, πριν μας επηρεάσει από τα νοτιοδυτικά αύριο Παρασκευή και κυρίως το Σάββατο με βροχές και καταιγίδες.

Λόγω της νότιας πορείας που ακολούθησε το σύστημα αυτό, σήμερα Πέμπτη, επηρεαζόμαστε από το θερμό μέτωπο του συστήματος, που είχε ως αποτέλεσμα αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές το πρωί και άνοδο θερμοκρασίας.

Οι βροχές και οι καταιγίδες που επηρέασαν χθες Τετάρτη την περιοχή μας ήταν λόγω στάσιμου ψυχρού μετώπου στην περιοχή μας κατά το οποίο, οι ψυχροί άνεμοι του βαρομετρικού χαμηλού της Ελλάδας συναντιόνταν με πιο θερμές αέριες μάζες και σχετικά ψηλές πιέσεις ανατολικότερα μας.

Λόγω του ότι μας επηρέαζε οριακά, ήταν δύσκολο να καθοριστεί ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο θα σημειώνονταν οι βροχές και για τον ίδιο ακριβώς λόγο οι περισσότερες βροχές σημειώθηκαν στο δυτικό μισό του νησιού και ορεινά/ημιορεινά, όπου είχαμε τεράστιο βροχομετρικό εύρος σε σχέση με περιοχές στα ανατολικά.

Όπως ανέφερε το kitasweather σε προηγούμενα δελτία, νέα κυκλογένεση (δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού) αναμένεται στην περιοχή του Αιγαίου το Σάββατο η οποία θα μας επηρεάσει την Κυριακή με βροχές και καταιγίδες. Το ψυχρό μέτωπο αυτού του συστήματος φαίνεται ισχυρό και στο πέρασμα του αναμένονται έντονες καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι και πτώση θερμοκρασίας.

 

Αναλυτικά ο καιρός από το kitasweather

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί έως νοτιοανατολικοί ασθενείς 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, 14 έως 16 στα παράλια και 6 στη Χιονίστρα. Αύριο Παρασκευή συνεχίζει ο άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Μεμονωμένη βροχή ή καταιγίδα δεν αποκλείεται να σημειωθεί και σε άλλη περιοχή. Οι καταιγίδες ενδέχεται τοπικά να είναι έντονες με πιθανό χαλάζι. Η θερμοκρασία σημειώνει άνοδο και θα κυμαίνεται 1-2 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Το Σάββατο αναμένεται άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στις περισσότερες, ή και όλες, τις περιοχές. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση σε σχέση με την Παρασκευή. Την Κυριακή αναμένεται να μας επηρεάσει οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό Express από τα δυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο και αναμένονται αρκετές βροχές και καταιγίδες σε όλο το νησί. Η θερμοκρασία σημειώνει πτώση. Νέο βαρομετρικό χαμηλό φαίνεται να μας επηρεάζει και πάλι από τα μέσα της βδομάδας.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας, έχει καλυφτεί το 73% του μήνα, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Σε αρκετές περιοχές έχει υπερκαλυφτεί η κανονική βροχόπτωση του μήνα αλλά υπάρχουν και περιοχές κυρίως στα ανατολικά και υψηλότερα ορεινά όπου οι βροχές μέχρι στιγμής είναι λίγες. Όπως όλα δείχνουν θα ξεπεράσουμε το 100% της κανονικής βροχόπτωσης μέχρι το τέλος του μήνα, με τον πρώτο μήνα του μετεωρολογικού έτους να κλείνει ως πολυομβρία.

 

Η πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Ασταθής αέρια µάζα επηρεάζει την περιοχή. Το απόγευµα, αναµένονται περίοδοι µε κυρίως αίθριο καιρό αλλά και παροδική συννεφιά, που αναµένεται να δώσει τοπικά βροχές ή καταιγίδα. Οι άνεµοι θα πνέουν µεταβλητοί, ασθενείς ως µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ. Σε καταιγίδα δυνατό να ενισχύονται στα 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και τοπικά µέχρι ανατολικοί, ασθενείς και παροδικά κατά τόπους µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 13 βαθµούς στο εσωτερικό και τα βόρεια παράλια, γύρω στους 15 στα υπόλοιπα παράλια και στους 8 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο Παρασκευή, θα υπάρχουν περίοδοι µε κυρίως αίθριο καιρό αλλά και παροδική συννεφιά, που το απόγευµα δυνατό να δώσει µεµονωµένες βροχές, στα ορεινά. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, ασθενείς ως µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ, για να καταστούν σταδιακά βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, της ίδιας έντασης. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη και στα προσήνεµα το απόγευµα µέχρι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 26 βαθµούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 16 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το Σάββατο περίοδοι µε κυρίως αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται µε συννεφιά, ενώ αναµένονται τοπικές βροχές, κατά διαστήµατα ή και µεµονωµένες καταιγίδες. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει πτώση. Την Κυριακή ο καιρός θα καταστεί κυρίως συννεφιασµένος και αναµένονται βροχές σε πολλές περιοχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Η θερµοκρασία δεν θα σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή.

Τη Δευτέρα αρχικά δυνατό να σηµειωθούν µεµονωµένες βροχές αλλά σύντοµα ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος. Στα δυτικά και τα ορεινά θα εµφανίζονται παροδικά αυξηµένες νεφώσεις. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή άνοδο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ