Η Ζιβανία της ΚΕΟ

Και νέα Ζιβανία από Σουλτανίνα.

 


Article featured image
Article featured image

H ζιβανία, το παραδοσιακό αυτό κυπριακό απόσταγμα είναι συνυφασμένο με την ιστορία και την κουλτούρα του τόπου μας.  Οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων. Ιστορικές αναφορές  την τοποθετούν στα χρόνια της Ενετοκρατίας  γύρω στα τέλη του 14ου αιώνα. Η γαστρονομική παράδοση της Κύπρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί της και η παραγωγή της διέπετε από την ΕΕ ως προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Δεν περιέχει ζάχαρη και δεν έχει καμία οξύτητα. Παράγεται από  στέμφυλα (υπόλειμμα σταφυλιών που πιέστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οινοποίησης συμπεριλαμβανομένων των μίσχων και των σπόρων) που αναμειγνύονται με ξηρά κρασιά από τις τοπικές ποικιλίες σταφυλιών της Κύπρου.

Η εταιρεία ΚΕΟ, με αφοσίωση στην ποιότητα συνεχίζει την παράδοση αυτή παράγοντας αυθεντική Κυπριακή Ζιβανία στον δικό της άμβυκα.

 

Η Ζιβανία της ΚΕΟ

Προκειμένου να παραχθεί ζιβανία ανώτερης ποιότητας, χρησιμοποιούνται ώριμα υγιή σταφύλια της καλύτερης ποιότητας και παράγεται με ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι. Με καθαρή κρυστάλλινη όψη και αρώματα έντονα, η Ζιβανία της ΚΕΟ αφήνει ευχάριστη μακρά επίγευση.

 

Ζιβανία από Σουλτανίνα της ΚΕΟ

Θέλοντας να εξελίξει το κυπριακό αυτό προϊόν  η εταιρεία ΚΕΟ έχει δημιουργήσει ζιβανία και από απόσταξη στέμφυλων της ποικιλίας σταφυλιού Σουλτανίνα. Σαν ποτό, η ζιβανία έχει αρώματα που ορίζονται κυρίως από το είδος και την ποιότητα των στεμφύλων που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την απόσταξη.  Έτσι, η Ζιβανία από Σουλτανίνα της ΚΕΟ απέκτησε τα δικά της, ποιοτικά χαρακτηριστικά από την ποικιλία αυτή. Είναι μια διαφορετική πρόταση, που χαρακτηρίζεται από ευχάριστα και εξευγενισμένα αρώματα και ιδιαίτερα απαλή γεύση.

 

Παραδοσιακά η ζιβανία καταναλώνεται με τους μεζέδες και με πιάτα της Κυπριακής κουζίνας. Συνοδεύει όμως ευχάριστα και τους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα και τα μικρά ορεκτικά. Καταναλώνεται πολύ παγωμένη και σερβίρετε σε μικρά ποτηράκια ως σφηνάκι.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ