Απόψε θα βρέχει αστέρια στην Κύπρο

Ένα μοναδικό θέαμα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν απόψε οι κάτοικοι της Κύπρου, καθώς ο ουρανός μας θα «βρέχει» αστέρια. 

 


Article featured image
Article featured image

Απόψε, κορυφώνεται η φθινοπωρινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών στο βόρειο ημισφαίριο που περιλαμβάνει και την Κύπρο.

Ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός, επειδή θα υπάρχει νέα σελήνη, οπότε, αν δεν υπάρχουν σύννεφα, οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για νυχτερινή παρατήρηση.

Οι Λεοντίδες είναι μια μέσης θεαματικότητας «βροχή» αστεριών, που όμως κατά καιρούς εξελίσσεται σε μία από τις πιο εντυπωσιακές.

Συνήθως παράγουν 15 πεφταστέρια ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζουν ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες μετέωρα την ώρα.

Η συγκεκριμένη «βροχή» αστεριών διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου και φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, από όπου πήρε και το όνομά της.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά ενός κομήτη, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης.

Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη, συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας και αναφλέγονται λόγω της τριβής, σχηματίζοντας έτσι φωτεινές σφαίρες, τα λεγόμενα πεφταστέρια.

Απόψε λοιπόν, αν μας το επιτρέπει ο καιρός, βγαίνουμε στις αυλές μας και απολαμβάνουμε τη «βροχή» των αστεριών. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ