Με αφορμή την εμφάνιση του επίμαχου πανό στο ντέρμπι, αλλά και άλλων παρόμοιων πανό-συνθημάτων που «παίζουν» συχνά στα κυπριακά γήπεδα, ο Αντώνης Αλεξόπουλος, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Αθλητισμού, τοποθετείται σε σχέση με την εξήγηση που αρκετοί στα κοινωνικά δίκτυα προσπαθούν να δώσουν με σκοπό να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Για την ιστορία, να πούμε πως το επίμαχο πανό κυκλοφορεί μαζικά σε Κύπρο αλλά και Ελλάδα, μέσω των διαφόρων δημοσιευμάτων στον Τύπο.
Πιο κάτω αυτούσια η τοποθέτηση του Αντώνη:
Πρόσφατα, ήμουν διδάσκων σε πρόγραμμα Αθλητικής Διοίκησης, για θέματα Ηθικής και Διαχείρησης της Ηθικής. Το θέμα είναι σήμερα επίκαιρο καθώς βλέπω διάφορες προσπάθειες αιτιολόγησης των όσων εμφανίστηκαν στις κερκίδες στο χτεσινό παιχνίδι δυο ομάδων με σοβαρό πολιτικό-ιδεολογικό χαρακτήρα.
Πιο κάτω αναφέρω τους κυριότερους τρόπους αιτιολόγησης ανήθικων πράξεων:
Ηθική αιτιολόγηση: αναζήτηση ψηλότερου σκοπού (τρομοκρατία, κλοπή απορρήτων/ψέματα για ανταγωνιστή/φαρμακοδιέγερση για το καλό του οργανισμού/χώρας).
Συμβατική αιτιολόγηση: «όλοι το κάνουν», «όλοι παίρνουμε φακελάκια, έτσι κάνουμε τη δουλειά», «δε με πληρώνουν αρκετά, έτσι τους αξίζει».
Μετατόπιση της ευθύνης: «ακολουθούσα εντολές και μου είπε το αφεντικό να φουσκώσω τα έξοδα», «μου το έδωσε ο προπονητής μου».
Πλεονεκτική σύγκριση: σύγκριση με χειροτέρους. «λέω πως είμαι άρρωστος λίγες φορές το χρόνο. Ο Α και η Β το κάνουν συνεχώς», «το γήπεδο μας θα είναι περιβαλλοντολογικά λιγότερο κακό από αλλά».
Απαξίωση / στρέβλωση συνεπειών: μείωση των συνεπειών για αιτιολόγηση. «Δεν θα πάθει τίποτε ο αθλητής αν πάρει φάρμακα, και αν πιαστεί θα γλυτώσει με επίπληξη, αν και είμαι σίγουρος πως δε θα τον πιάσουν».
Απόδοση φταιξίματος: «ναι μεν τον κτύπησα επανειλημμένα αλλά με είχε βρίσει πριν».
Απόπειρα ευφημισμού: χρήση λέξεων για να κάνουμε τη συμπεριφορά να φαίνεται αποδεκτή. Πολεμιστής της ελευθέριας ακούγεται καλύτερο από το τρομοκράτης. Θετικός σε τεστ ακούγεται καλύτερο από το δόλιος.
Επιπλέον, κάνει ένα ακόμα σχόλιο, αναρτώντας μαζί τις δύο πιο κάτω φωτογραφίες:
Το είπα χιλιάδες φορές τα τελευταία χρόνια, πως ο αθλητισμός είναι αντανάκλαση της κοινωνίας. Ενδεικτικές εικόνες από το ψεσινό παιχνίδι (φυσικά, οι αριστεροί εποστάραν μόνο την πάνω εικόνα, και μάλλον οι δεξιοί δεν επροσέξαν τη σημαία μιας τρομοκρατικής οργάνωσης).
Υπήρξαν και επεισόδια εντός γηπέδου, σε μια εποχή που υποψήφιοι πρόεδροι είναι ενάντια στην κάρτα φιλάθλου, το οποίο φυσικά και λέγεται για προεκλογική κατανάλωση καθώς δεν είναι ειδικοί και τέτοιες αποφάσεις δεν παίρνονται πολιτικά.
Και οι δύο περιπτώσεις κερκίδων είναι πηγή ψήφων για τους δυο επικρατέστερους. Σαν μέθοδος συσπείρωσης θα γίνει και στις δύο περιπτώσεις η ανάλογη χρήση.