Η ιστορία της 26χρονης Μαρίας από τη Λεμεσό είναι σαφέστατα πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα και αρκετά ιδιάζουσα. Συνομιλώντας μαζί της, αυτό που επαναλάμβανε συνεχώς είναι πως θέλει ο 3 μηνών γιος της να πάρει την κυπριακή υπηκοότητα.
Ας εξετάσουμε όμως την ιστορία από την αρχή.
Η Μαρία, γνώρισε μέσω κοινής παρέας τον Τούρκο σύντροφό της, πριν 2,5 χρόνια, στα κατεχόμενα και έκτοτε είναι ζευγάρι. «Έμεινα έγκυος και πριν 3 μήνες γέννησα τον γιο μου στα κατεχόμενα όταν είχα πάει να επισκεφθώ τον πατέρα του παιδιού μου. Δεν ήταν προγραμματισμένο, αφού το περιμέναμε αργότερα μέσα στον μήνα».
Μετά τη γέννηση του γιου της, η Μαρία μετέβη στις ελεύθερες περιοχές για να δηλώσει το παιδί της και να πάρει κυπριακή ιθαγένεια και πιστοποιητικό γέννησης. «Πηγαίνοντας στον Έπαρχο για να καταθέσω τα απαραίτητα στοιχεία, όταν τους ενημέρωσα ότι ο σύντροφός μου είναι Τούρκος υπήκοος, άλλαξαν έκφραση και μου είπαν ότι δεν τους έτυχε ξανά κάτι αντίστοιχο και ότι δεν γνωρίζουν αν ο γιος μου δικαιούται την κυπριακή υπηκοότητα με αυτά τα δεδομένα και ότι έπρεπε να περιμένω. Γιατί να υπάρχει καθυστέρηση αφού εγώ είμαι Κύπρια υπήκοος; Θέλουμε να ταξιδέψουμε και δεν μπορούμε γιατί ο γιος μου δεν έχει ταυτότητα λόγω της έλλειψης ιθαγένειας».
«Η υπόθεση είναι ιδιαίτερη και πρέπει να εξεταστεί»
Σε επικοινωνία που είχαμε με Λειτουργό του αρμόδιου τμήματος της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας, μας επιβεβαίωσε την ιστορία της Μαρίας, αφού ο ίδιος είχε επιληφθεί της κατάστασης όταν η ίδια επισκέφθηκε την Επαρχιακή Διοίκηση. «Η υπόθεση της Μαρίας, όντως είναι πρωτόγνωρη και χρειάζεται να εξεταστεί εκτενώς. Στα αρχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν υπάρχει καταγεγραμμένο κάτι αντίστοιχο και είναι γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν δικαιούται να πάρει υπηκοότητα ο γιος της ή όχι. Δώσαμε, βεβαίως, πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού, παρόλα αυτά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην έκδοση ιθαγένειας».
Όπως τονίζει ο Λειτουργός, το πρόβλημα δεν έγκειται στο γεγονός ότι η Μαρία γέννησε στα κατεχόμενα, αλλά στο ότι ο πατέρας του παιδιού είναι Τούρκος υπήκοος χωρίς μόνιμη άδεια παραμονής στην Κύπρο. «Είναι πολλές οι παράμετροι που πρέπει να εξεταστούν και είμαστε στη διαδικασία να αποστείλουμε σχετική επιστολή στον Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού, ο οποίος είναι αρμόδιος να λάβει την απόφαση. Ενδεχομένως να ζητηθεί και γνωμάτευση από την Γενική Εισαγγελία, αλλά αυτό θεωρώ ότι είναι απομακρυσμένο σενάριο.
«Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι η πρώτη τέτοια περίπτωση που παρουσιάζεται ενώπιόν μας. Η όποια απόφαση ληφθεί θα δημιουργήσει προηγούμενο, άρα δεν πρέπει να γίνει ελαφρά τη καρδία, ούτε με βάση το συναίσθημα. Προς το παρόν, λοιπόν, τα δεδομένα είναι αυτά».
Μια σημαντική παράμετρος που αξίζει να αναφερθεί, είναι πως εάν το παιδί δεν τύγχανε αναγνώρισης από τον πατέρα του και το πιστοποιητικό γέννησης από τα κατεχόμενα ανέφερε για παράδειγμα ‘αγνώστου πατρός’, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρούσε κανονικά στην εγγραφή του παιδιού ως πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν θα υπήρχε κανένα ζήτημα.
H CITY θα εξακολουθήσει να διερευνά το ζήτημα της Μαρίας και θα επανέλθει με νεότερες πληροφορίες σύντομα, εάν και εφόσον προκύψουν νέα δεδομένα.