Πόσο κινδυνεύει η Κύπρος από Τσουνάμι;

Γνωρίζεις ότι το 1953 η Κύπρος είχε πληγεί από τσουνάμι;

 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με πληροφορίες που πήραμε από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, το συγκεκριμένο τσουνάμι ήταν αποτέλεσμα διπλού σεισμού, ύψους 6.0 και 6.1 ρίχτερ, ωστόσο δεν ήταν καταστροφικό.

Με αφορμή τη διοργάνωση μιας Ημερίδας Ενημέρωσης για το Τσουνάμι, η οποία διοργανώνεται στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες, η CITY επικοινώνησε με τον Διευθυντή του συγκεκριμένου Τμήματος, κύριο Κώστα Κωνσταντίνου, έτσι ώστε να λύσουμε κάποιες απορίες σε σχέση με το συγκεκριμένο θαλάσσιο (και καταστροφικό σε αρκετές περιπτώσεις) φαινόμενο.



Πόσο απομακρυσμένο είναι ένα τέτοιο σενάριο για το νησί μας;

Κάθε πόσο πλήττεται η Κύπρος από τσουνάμι; Υπάρχει κάποια συχνότητα που προκύπτει από ιστορικές αναφορές;

Πληγήκαμε ποτέ από καταστροφικό τσουνάμι;

 

Όπως, λοιπόν, μας ενημέρωσε ο κύριος Κωνσταντίνου, η Κύπρος μέχρι σήμερα έχει πληγεί κάποιες φορές από τσουνάμι, ενώ όπως σημειώνει, σύμφωνα με στοιχεία, το τσουνάμι εκδηλώνεται στην περιοχή μας κάθε 70 χρόνια, άρα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

Τελευταία φορά που είχαμε τσουνάμι στην Κύπρο ήταν το 1953, ενώ το θαλάσσιο αυτό φαινόμενο ήταν αποτέλεσμα διπλού σεισμού, ύψους 6.0 και 6.1 ρίχτερ. Δεν ήταν όμως καταστροφικό.

Πριν από αυτό, όμως, σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, στην Κύπρο εκδηλώθηκαν καταστροφικά τσουνάμι τις ακόλουθες χρονολογίες: το 1202, το 1222 και το 1303.

Ο κίνδυνός για τσουνάμι στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, μπορεί να είναι μικρός, εντούτοις ως πολιτεία οφείλουμε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του, αλλά και να προστατευτούμε από αυτές.

«Στόχος δεν είναι να πανικοβληθεί το κοινό, αλλά να ενημερωθεί ο κόσμος, να εξοικειωθεί με το φαινόμενο αυτό και να ξέρει πως μπορεί να μας επηρεάσει.

Το τσουνάμι εκδηλώνεται μέσα στη θάλασσα και μέχρι να φτάσει στη στεριά μεσολαβεί αρκετό χρονικό διάστημα. Έτσι, αν ο κόσμος είναι ενημερωμένος θα προλάβει να απομακρυνθεί από τις παραθαλάσσιες περιοχές για να σωθεί» καταλήγει.

 

Εξ ου και η Ημερίδα Ενημέρωσης για το Τσουνάμι που διοργανώνεται στις 9 Νοεμβρίου και απευθύνεται σε κρατικούς φορείς, επιστημονικούς φορείς, ειδικούς, αλλά και όλους όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το φαινόμενο.

 

Πιο κάτω αυτούσια η ανακοίνωση για την Ημερίδα:

H 5η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2015 ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Τσουνάμι, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για να ενημερώσει την παγκόσμια κοινότητα και ιδιαίτερα όσους ζουν σε παράκτιες περιοχές για τις καταστροφικές συνέπειες του φυσικού αυτού φαινομένου.

Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στην περιοχή του Βόρειου-Ανατολικού Ατλαντικού, τη Μεσόγειο και τις Γειτονικές Θάλασσες (Tsunami Early Warning and Mitigation System in the North-Eastern Atlantic, the Mediterranean and Connected Seas – NEAMTWS) διοργανώνει ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίηση για το Τσουνάμι.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Αγλαντζιά, Λευκωσία (αμφιθέατρο Β108, Κτήριο Συμβουλίου - Συγκλήτου Α. Λεβέντης), την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου, από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 12:30 μ.μ.

Δηλώστε συμμετοχή στο τηλέφωνο 22 409 213 / 211 ή μέσω e mail στο director@gsd.moa.gov.cy

 

Πηγή φωτογραφίας: Ιστορικοί Σεισμοί / Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ