Πέραν των 32 χιλιάδων Ελλαδιτών ήρθαν στην Κύπρο για δουλειά τα τελευταία χρόνια

Ως μια άλλου τύπου ένωση, θα την χαρακτήριζε, ίσως, κάποιος πιο υποψιασμένος.

 


Article featured image
Article featured image

Από το 2010, που άρχισε το πρώτο μεγάλο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα στην Κύπρο, για εξεύρεση εργασίας, έως σήμερα, πέραν των 32.069 ατόμων εξ Ελλάδος, ζουν και εργάζονται στην Κύπρο σύμφωνα με τον Τμήμα Μετανάστευσης.

Μια τάση που δείχνει συνεχώς να αυξάνεται, ένεκα της συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα η οποία αναγκάζει τον κόσμο να εγκαταλείψει τη χώρα του, και να στραφεί σε άλλες, πιο ασφαλείς λύσεις.

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του Φιλελευθέρου και της Θεανώς Θειοπούλου, αναφέρεται ότι ακόμη και σήμερα δεκάδες Ελλαδίτες βρίσκουν ή αναζητούν μια θέση εργασίας στην Κύπρο στέλνοντας βιογραφικά για όλες σχεδόν τις δουλειές, ενώ από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο οι εγγραφές στο Τμήμα Μετανάστευσης ήταν 3.790.

 

Διάβασε τι είπαν στη CITY τέσσερις «καλαμαράδες» που ήρθαν στην Κύπρο για να εργαστούν...>>>https://goo.gl/SXxTSu





 

Το 2010 ήταν 4.667, το 2011 ο αριθμός αυξήθηκε στους 6.503, ο μεγαλύτερος ως τώρα, και το 2012 ήταν στους 6.181. Το 2013 ήταν 2.653, το 2014 υποχώρησε 2.305, ενώ το 2015 η μείωση ήταν μεγαλύτερη φθάνοντας τις 2.283. Το 2016 ήταν 3.687.

Όπως διαφαίνεται μέσα από τα στατιστικά, η απασχόληση των Ελλαδιτών επικεντρώνεται κυρίως στους τομείς του λιανικού εμπορίου, στις υπηρεσίες εστίασης, καφέ και φιλοξενίας, στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Ενώ παράλληλα ζήτηση υπάρχει και σε μεγάλα δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία, τα οποία δέχονται συνεχώς βιογραφικά από δικηγόρους και λογιστές με υψηλό ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Οι οικονομικοί μετανάστες από την Ελλάδα που είχαν σημαντική προϋπηρεσία και προσόντα βρήκαν δουλειά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Την περίοδο που η κατασκευαστική δραστηριότητα ήταν σε ανάπτυξη, Ελλαδίτες υπήκοοι βρήκαν δουλειά στην οικοδομή. Στην πολύχρονη κρίση στην Ελλάδα υπήρξε και το φαινόμενο μετανάστευσης νέων γιατρών αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού στην Κύπρο. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ