Μια 28 χρόνων συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β'

Όποιος ψάχνει, βρίσκει. Και όποιος βρίσκει... ανακαλύπτει πως οι -viral και γεμάτες ατάκες- συνεντεύξεις του νυν Αρχιεπισκόπου δεν είναι καινούργιο φαινόμενο.

 


Article featured image
Article featured image

«Πάντοτε επιθυμούσα να ζήσω μια χριστιανική ζωή. Ταυτόχρονα, όμως, ήθελα με τη ζωή και την παρουσία μου στο μοναστήρι να επιδράσω θετικά πάνω στους μοναχούς που εζούσαν μίαν ατάσθαλη ζωή, για την οποία εγώ αδιαφορούσα».

Σε μια ειλικρινή συνέντευξη, ο νυν Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομος, τότε (1989) Μητροπολίτης Πάφου, μίλησε στο «Περιοδικό» και την δημοσιογράφο Μαρίνα Στεφανίδου για το πώς αντιστεκόταν στις γυναίκες που τον έβλεπαν διαφορετικά από ιερωμένο, για τις ατασθαλίες στα μοναστήρια και γιατί ο ίδιος επέλεγε τότε να διαμένει σε πολυτελή έπαυλη και όχι στην Μητρόπολη. Τι μισθό παίρνει ως Μητροπολίτης, αλλά και τι κάνει με αυτά τα λεφτά.


Η σεξουαλική ζωή είναι ηθική μέσα στο γάμο. Εκτός γάμου είναι ανήθικη, είναι πορνεία, είναι μοιχεία. 


 

Είπε για τον άγαμο βίο...

Ο άγαμος βίος είναι ασυγκρίτως πιο εύκολος από τον έγγαμο διότι δεν έχεις να μεγαλώσεις παιδιά που μπορεί να είναι ατίθασα ή να αρρωσταίνουν σαν είναι μικρά ή να μην ξέρεις πώς θα σου βγουν, να πρέπει να τα μορφώσεις ή να τα αποκαταστήσεις και επιπλέον να έχεις διαφωνίες με τη σύζυγό σου. Ο μοναχός δεν έχει αυτά τα προβλήματα. Μονάχα ένα πρόβλημα έχει, το σεξουαλικό.

Πώς αντιμετωπίζεται; Αρχικά πρέπει να το πάρει απόφαση ότι θα μείνει άγαμος. Απ’ εκεί και πέρα χρειάζεται λίγος αγώνας, διότι το σεξουαλικό, το γενετήσιο αίσθημα (η λέξη είναι ορμή) δεν εξαλείφεται αλλά εξευγενίζεται. Όταν περάσει δηλαδή ένα χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα αγωνιστεί δεν τον επηρεάζει πια. Γιατί σ’ αυτές τις περιπτώσεις τον βοηθά και η χάρις του Θεού.

 

Είπε για τις γυναίκες που τον βλέπουν ως άνδρα...

Ερώτηση: Σεβασμιότατε, μου είπατε στο τηλέφωνο και το διαπιστώνω κι εγώ τώρα, ότι είστε πολύ ωραίος άνδρας. Δεν έτυχε λοιπόν να μπείτε στον πειρασμό και μάλιστα μ’ όλες αυτές τις ωραίες Πάφιες γύρω σας;

Απάντηση: Βεβαίως. Αλλά αν συνηθίσεις να μην σκέφτεσαι αυτά τα πράγματα, τότε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα σε εγκαταλείπουν και είναι φυσιολογικότατο.

Ερ. Φαντάζομαι ότι αρκετές φορές έτυχε να σας φλερτάρει κάποια ωραία κοπέλα;

Τότε αντιδρώ σαν καλός μοναχός. Δεν της δίνω το chance (την ευκαιρία). Ούτε γίνεται επανάσταση μέσα μου. Έχω συνηθίσει να το αντιμετωπίζω πολύ ψύχραιμα και τις περισσότερες φορές με χιούμορ. Φυσικά, υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες. Κι όποιος (από τους άγαμους) ισχυρίζεται ότι δεν αντιμετωπίζει σεξουαλικές δυσκολίες πρέπει ν’ ανησυχεί ότι κάτι δεν πάει καλά.


Ο άγαμος βίος είναι ασυγκρίτος πιο εύκολος από τον έγγαμο διότι δεν έχεις να μεγαλώσεις παιδιά που μπορεί να είναι ατίθασα ή να αρρωσταίνουν σαν είναι μικρά.


Είπε για την σεξουαλική ζωή...

Η σεξουαλική ζωή είναι ηθική μέσα στο γάμο. Εκτός γάμου είναι ανήθικη, είναι πορνεία, είναι μοιχεία. Μέσα στο γάμο είναι ευλογημένη από το Θεό και δεν είναι ούτε αμαρτία ούτε ανήθικη, ούτε τίποτα. Ο νέος λοιπόν που θέλει να γίνει μοναχός, μπορεί να επιλύσει το πρόβλημά του, αλλά όχι με ερασιτεχνισμούς.

Ερ. Ποιος είναι ο επαγγελματικός τρόπος επίλυσης του σεξουαλικού προβλήματος;

Άμα ο μοναχός έχει δίπλα του ανθρώπους σοβαρούς, πνευματικούς, που ξέρουν ν’ αγαπούν, τότε πιο εύκολα μπορεί να υπερπηδήσει αυτό το γενετήσιο αίσθημα.

 

Είπε για  την έπαυλη στην οποία διαμένει...

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, δε ζει στη Μητρόπολη, αλλά σε μία ωραιότατη εξοχική έπαυλη στην περιοχή. Η έπαυλη είναι χτισμένη σε λόφο, κάτω απλώνεται η Πάφος και πιο πέρα η θάλασσα. Είναι διώροφη, με τέσσερα υπνοδωμάτια και διακοσμημένη σε παραδοσιακό στιλ. «Ανήκει στον καθεδρικό ναό του Αγίου Θεοδώρου, στον οποίο η Μητρόπολη πληρώνει ενοίκιο 200 λίρες το μήνα. Πιστεύω όμως ότι ο Άγιος Θεόδωρος κάποτε θα μας απαλλάξει από το ενοίκιο».


Εσύ θα ήθελες έναν επίσκοπο, τον εκπρόσωπο της θρησκείας σου, τον αρχηγό της στρατευμένης εκκλησίας εις την γη, να ζει σ’ ένα παράπηγμα; Θα το ανεχόσουν;


Ερ. Γιατί δεν μένετε στη Μητρόπολη;   

Πριν από δύο περίπου χρόνια αρρώστησα λόγω της πολλής ψυχολογικής πίεσης που μου δημιούργησαν οι πολλές δουλειές και τα προβλήματα του κόσμου. Όταν έφθασα στο απροχώρητο, προσπάθησα να βρω κάποιο καταφύγιο. Κι επειδή συνδέομαι από τα παιδικά μου χρόνια μ’ αυτή την περιοχή πήγα να κατοικήσω εκεί. Ένας άλλος λόγος είναι διότι απέναντι από το υπνοδωμάτιο μου, στην Μητρόπολη, είναι το κέντρο του λεγόμενου Μουσαλλά και κάθε σαββατοκύριακο, γίνονται χοροί, βαφτίσια, γάμοι, βιολιά, ορχήστρες, φασαρία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Κάθε σαββατοκύριακο που έπρεπε να κοιμηθώ, για να λειτουργήσω την επομένη, εγώ δεν μπορούσαν να κλείσω μάτι.





Είπε για την προσφορά της Μητρόπολης...

Όπως αναφέρει ο Μητροπολίτης, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της Μητρόπολης, δεν μπορεί να βοηθά οικονομικά όσο θα ήθελε όσους το έχουν ανάγκη.

Ερ. Γιατί δεν πουλάτε το κτίριο της Μητρόπολης; Έτσι δεν θα χρειάζεται να ξοδεύετε χρήματα για να το συντηρείτε;

Και ο Μητροπολίτης πού θα μένει; Δεν πρέπει να έχει ένα χώρο; Να έχει το γραφείο του; Το διαμέρισμά του; Μέσα στην εκκλησία θα πάει να μείνει;

Ερ. Αφού υποτίθεται ότι ο μοναχός και μάλιστα σ’ ένα ιεραρχικό αξίωμα όπως το δικό σας, πρέπει να είναι απλός. Γιατί όχι;

Ακριβώς. Πρέπει να είναι απλός. Εσύ όμως προσωπικά θα ήθελες έναν επίσκοπο, τον εκπρόσωπο της θρησκείας σου, τον αρχηγό της στρατευμένης εκκλησίας εις την γη να ζει σ’ ένα παράπηγμα; Θα το ανεχόσουν;

Ερ. Βεβαίως. Εφόσον ανέχομαι ότι έστω κι ένας συνάνθρωπός μου σε αυτή τη γη ζει σε παράπηγμα, γιατί να μην ανεχτώ και τον αρχηγό της εκκλησίας, της οποίας όλη η περιουσία προέρχεται από το λαό και πρέπει να πηγαίνει στο λαό.

Ναι, αλλά αν πάει μια φορά δεν θα ξαναπάει. Ενώ εδώ και τρία χρόνια εγώ προγραμματίζω να ιδρύσω βρεφοκομικούς σταθμούς που θα έχουν εθνικοθρησκευτικό πρόγραμμα και τα παιδάκια θα γαλουχούνται σε αυτό το ωραίο κλίμα.


Δεν γίνεται να έρθει άνθρωπος στη Μητρόπολη και να μην του δώσεις πέντε παλιοπαράδες.


Είπε για το οικονομικό ισοζύγιο της Μητρόπολης...

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, τα έσοδα της Μητρόπολης Πάφου ανέρχονται σε 130 - 140 χιλιάδες λίρες ετησίως, ενώ τα έξοδα αγγίζουν τις 170 χιλιάδες λίρες το χρόνο. Παρουσιάζεται δηλαδή ένα ετήσιο έλλειμμα κάπου στις 30 - 40 χιλιάδες λίρες το οποίο καλύπτεται από την πώληση οικοπέδων τα οποία ανήκουν στην Μητρόπολη. «Από την ετήσια εκποίηση της περιουσίας αυτής, που είναι ως επί το πλείστο οικόπεδα, κάνουμε επενδύσεις ώστε το έλλειμα όχι μόνο να λιγοστέψει, αλλά να εξαλειφθεί τελείως, και να έχουμε όχι μόνο ισοζύγιο, αλλά και περίσσευμα. Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια θα το επιτύχουμε. Αλλά οι ανάγκες της Εκκλησίας είναι τόσες πολλές, οι τομείς που πρέπει να προσφέρει είναι τόσοι πολλοί, που πιστεύω ότι ποτέ δε θα μας αρκούν τα χρήματα.

 

Είπε για τον μισθό του...

Κατ’ ακρίβεια είναι χορηγία για τις ανάγκες μου και όχι μισθός, και ανέρχεται στις 700 λίρες το μήνα. Δεν νομίζω όμως ότι ξοδεύω περισσότερα από 50 λίρες το μήνα, διότι δεν γίνεται να έρθει άνθρωπος στη Μητρόπολη και να μην του δώσεις πέντε παλιοπαράδες.

 

Είπε για την απόφασή του να γίνει μοναχός...

Πάντοτε επιθυμούσα να ζήσω μια χριστιανική ζωή. Ταυτόχρονα όμως ήθελα με τη ζωή και την παρουσία μου στο μοναστήρι να επιδράσω θετικά πάνω στους μοναχούς που εζούσαν μίαν ατάσθαλη ζωή, για την οποία εγώ αδιαφορούσα. Έχω κατασταλάξει μέσα μου ότι η ζωή αυτή, είναι μια ζωή αγωνιστική και πρέπει να είναι γεμάτη από πίκρες, στεναγμούς και κλάματα από πάθη που φέρει ο άνθρωπος και το προπατορικόν αμάρτημα, αλλά και πέραν τούτου, τα κληρονομικά κ.α. άλλα πάθη και κακίες που πρέπει ν’ αγωνιστεί για να αποβάλει. Η αποστολή του ανθρώπου στη γη είναι ν’ αλλάξει. Να κάνει τον κακό εαυτό του, καλό.

 

*Η εν λόγω συνέντευξη αναδημοσιεύεται σήμερα στη στήλη RETRO [διάβασε περισσότερα ρετρό θέματα ΕΔΩ]

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη παρακάτω:

 



 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ