Βίντεο από drone με τα εγκαταλελειμμένα αεροπλάνα της Ολυμπιακής στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού

Ανάμεσά τους και το Olympic-Eagle, ένα Boeing 747-200 των Ολυμπιακών Αερογραμμών που εντάχθηκε στον στόλο με πρωτοβουλία του Αριστοτέλη Ωνάση.

 


Article featured image
Article featured image

Κείμενο / βίντεο: Θωμάς Ανδρεόπουλος

 

Το διεθνές αεροδρόμιο του Ελληνικού άρχισε να κατασκευάζεται το 1938 στη θέση Χασάνι. Αποτελούσε για περισσότερα από 60 χρόνια το κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης της Αθήνας.

Η τελευταία απογείωση πραγματοποιήθηκε το 2001. Ήταν ένα Boeing 737 της Ολυμπιακής Αεροπορίας που πραγματοποίησε πτήση με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Στην νοτιοανατολική πλευρά του πρώην διεθνούς αεροδρομίου βρίσκονται εγκαταλελειμμένα 7 αεροσκάφη. Ανάμεσά τους δεσπόζει το Olympic-Eagle, είναι ένα Boeing 747-200 των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Εντάχθηκε στον στόλο της Ολυμπιακής Αεροπορίας στα τέλη του 1973 με πρωτοβουλία του Αριστοτέλη Ωνάση.

Αποτελείται από δύο ορόφους. Η Boeing σχεδίασε το επάνω κατάστρωμα για στεγάσει την πρώτη θέση. Το μέγεθός του ήταν τέτοιο που για 37 χρόνια κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ αεροσκάφους με την μεγαλύτερη χωρητικότητα επιβατών. Το Olympic Eagle εκτελούσε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων: Αυστραλία, Βόρεια Αμερική, Αφρική, Ασία.

Η καμπίνα του αεροσκάφους ήταν χωρισμένη σε ζώνες, καθεμιά απ' τις οποίες είχε ένα όνομα από σημεία της Ακρόπολης Αθηνών, ενώ στο εσωτερικό του υπήρχε έντονο το αρχαίο ελληνικό στοιχείο.

Το αεροσκάφος ταξίδευε έως τα τέλη της δεκαετίας του ‘90, οπότε και εγκαταλείφθηκε στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ