Πωλείται το πολυτελές αυτοκίνητο του Χίτλερ

Είναι ένα από τα μόλις 4 μοντέλα που κατασκεύασε η συγκεκριμένη εταιρεία το 1939.

 


Article featured image
Article featured image

Την πολυτελή Mercedes που χρησιμοποιούσε ο Αδόλφος Χίτλερ για τις μετακινήσεις του στη Γερμανία βγάζει στην πώληση στις 17 Ιανουαρίου 2018 στο Σκότσντεϊλ της Αριζόνα, στις ΗΠΑ, ο οίκος δημοπρασιών Worldwide Auctioneers.

Η Mercedes-Benz 770K Grosser, πιο γνωστή ως «Super Mercedes», που αγγίζει  έως 160 χλμ. την ώρα, ήταν ένα ισχυρό όργανο προπαγάνδας του Γ` Ράιχ.

Χρησιμοποιήθηκε κυρίως από τον Χίτλερ για μια θριαμβευτική παρέλαση στο Βερολίνο μετά τη συνθηκολόγηση της Γαλλίας το 1940 και για μια επίσκεψη του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Ενώ οι συμμαχικές δυνάμεις προωθούνταν στην Ευρώπη στο τέλος του πολέμου, το αυτοκίνητο κατασχέθηκε στη Γαλλία από τις αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες, αγνοώντας την προέλευσή της, τη διέθεσαν στο πάρκο αυτοκίνητων της στρατιωτικής αστυνομίας.

Μετά τον πόλεμο, η Mercedes αγοράστηκε από έναν ιδιώτη στο Βέλγιο, στη συνέχεια βρέθηκε στην κατοχή μιας ένωσης βετεράνων πολέμου στη Βιρτζίνια, πριν επιστρέψει στην Ευρώπη το 2002.

Ο οίκος Worldwide Auctionneers δεν διευκρίνισε την ταυτότητα του σημερινού κατόχου του οχήματος, αλλά ανακοίνωσε ότι το 10% των εσόδων από την πώληση θα δοθεί σε εκστρατείες ενημέρωσης για τον ναζισμό και το Ολοκαύτωμα.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ