Δεν θα πιστέψεις πόσες ΑΕΚ υπάρχουν σε ολόκληρο τον πλανήτη

Και πόσες από αυτές βρίσκονται στην Κύπρο.

 


Article featured image
Article featured image

Ένας δημοσιογράφος, ο Νίκος Αγγελίδης, μάζεψε σε ένα βιβλίο όλες τις ΑΕΚ του κόσμου. Το πολυσυζητημένο αυτό βιβλίο με τίτλο ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, έρχεται στην Κύπρο, με παρουσιάσεις σε όλες τις πόλεις.

Συνολικά υπάρχουν 302 ΑΕΚ και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη, από τις οποίες τουλάχιστον 40 βρίσκονται στην Κύπρο.

Ένα βιβλίο έρευνας, αφιερωμένο στον αγώνα των ξεριζωμένων Μικρασιατών, Ποντίων και Κυπρίων. Αναζητά μέσα από το πέρασμα των χρόνων, το ταξίδι του Μικρασιατικού, Ποντιακού και Κυπριακού Ελληνισμού, στις νέες εστίες, σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης.

Ένα ταξίδι αγωνιώδες, έτσι ακριβώς περιγράφεται, για να διασωθεί η ρίζα, ο πολιτισμός, η γλώσσα, η θρησκεία, τα ήθη και έθιμα.

Η ίδρυση της ΑΕΚ στην Αθήνα το 1924, από αθλητές που μεσουρανούσαν στα ελληνικά αθλητικά σωματεία της Κωνσταντινούπολης, είναι απλά η αφύπνιση για το τι θα επακολουθήσει.

Η πολυετής έρευνα του Νίκου Αγγελίδη, φέρνει στο φως, άγνωστες πτυχές της ιστορίας του δικέφαλου αετού με ιδιαίτερο και ειδικό βάρος στις προεκτάσεις που έχει το σύμβολο του Βυζαντίου και στον κυπριακό αθλητισμό.

 Σε κάθε κομμάτι ελληνικής γης, ξεχύνονται ψυχές που διψούν για ζωή. Ονειρεύονται να φτιάξουν το μέλλον… όπως το παρελθόν τους. Το πρόσφατο παρελθόν. Αγωνίζονται και δεν ξεχνούν… Κουβαλούν στις πλάτες λίγα υπάρχοντα, όσα ξέμειναν από τους βίαιους διωγμούς, αλλά έχουν μαζί τους την ελπίδα. Στήνουν πρόχειρα τα πρώτα σπίτια τους, αλλά το μυαλό τους είναι στη δημιουργία. Θέλουν να δείξουν τις δυνατότητες και τη δυναμική τους. Ο αθλητισμός, κάτι που γνωρίζουν καλά, είναι το μεγαλύτερο στοίχημα τους.

Μπαίνουν με τα μούτρα λοιπόν στην αναζήτηση όλων των συστατικών εκείνων που τους κάνουν να ξεχωρίζουν. Φτιάχνουν ομάδες όπου κι αν βρίσκονται. Αθλητικά σωματεία. Παίζουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πινγκ πονγκ, διαγωνίζονται στην κολύμβηση, την πάλη, τον στίβο. Είναι πρώτοι και καλύτεροι…

Το βιβλίο του Νίκου Αγγελίδη, αναδεικνύει μια-μια τις προσπάθειες αυτές… 302 συνολικά ΑΕΚ και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη, από τις οποίες τουλάχιστον 40 βρίσκονται στην Κύπρο.

Η πολυτελής δουλειά των 300 σελίδων κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Νότιος Άνεμος. Περιλαμβάνει 1000 ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες (αδημοσίευτες οι πιο πολλές) αλλά και δυσεύρετα αποκόμματα παλιών εφημερίδων.

 Πού και πότε θα γίνει η παρουσίαση

Από τις 15 μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ και παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων και της πρωινής ενημερωτικής ζώνης, θα βρίσκεται στην Κύπρο και θα παρουσιάσει το πολυσυζητημένο βιβλίο του στη Λεμεσό, τη Λάρνακα, τη Λευκωσία και την Πάφο.

Επίσημα προσκεκλημένος του Παγκύπριου Συνδέσμου Οπαδών ΑΕΚ που έχει την έδρα του στη Λεμεσό, ο συγγραφέας θα ξεκινήσει από εκεί τις παρουσιάσεις, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο οίκημα του Συνδέσμου που βρίσκεται στην περιοχή Δικαστηρίων, στην Οδό Ευρυπίδου 53.

Την επομένη το πρωί στις 11 θα ακολουθήσει η παρουσίαση στα γραφεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Οπαδών ΑΕΚ στη Λάρνακα, στην Οδό Φλέμιγκ 1.

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση στην πρωτεύουσα Λευκωσία, στην αίθουσα «Ευ Αγωνίζεσαι» του Ολυμπιακπού Μεγάρου.

Ο πρωτοφανής Μαραθώνιος παρουσιάσεων ολοκληρώνεται το απόγευμα της Κυριακής 17 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. στο Club της ORIGINAL 21 στην Πάφο στην Οδό Ιωάννη Αγρότη 24.

Το βιβλίο θα προλογίσουν καταξιωμένοι δημοσιογράφοι και επιφανή πρόσωπα της κυπριακής κοινωνίας, ενώ θα δώσουν το παρόν τους παλαίμαχοι άσοι που φόρεσαν και τίμησαν την φανέλα της ΑΕΚ.

Θα προβληθούν σε γιγαντοοθόνη, ειδικά ιστορικά αφιερώματα και σπάνιο υλικό με φωτογραφίες από τις 302… ΑΕΚ του κόσμου, ενώ θα υπάρχουν ξεχωριστά αφιερώματα στους δικέφαλους αετούς της Κύπρου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ