Ένας «άστεγος» που προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον

Ένας άντρας με πληγωμένα πόδια, που κοιμάται σ’ ένα παγκάκι σκεπασμένος με μία τρύπια κουβέρτα, έγινε σύμβολο ευαισθητοποίησης για την παγκόσμια φτώχια και τον αυξανόμενο αριθμό των αστέγων.

 


Article featured image
Article featured image

Ο «άστεγος Ιησούς» της Γλασκόβης, δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Timothy Schmalz, όταν ο καλλιτέχνης πριν από μερικά χρόνια αντίκρισε έναν άστεγο να κοιμάται σ' ένα παγκάκι του Τορόντο. Εμπνεύστηκε ένα πραγματικά όμορφο στην αγριότητα και την κατάπτωση του άγαλμα.   

Στην αρχή το ονόμασε «project Matthew 25», όμως η χριστιανική του συνείδηση του υπαγόρευε ότι μέσα από αυτό το δημιούργημα του κάπως έπρεπε να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώσης για τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των αστέγων.

Το άγαλμα του πρακτικά είναι το πρώτο που για αγαθό σκοπό έχει ταξιδέψει μέχρι στιγμής στη Μαδρίτη, τη Σιγκαπούρη και το Βατικανό, έχοντας πάρει μάλιστα την ευλογία του Πάπα.

  

Αυτές τις μέρες βρίσκεται στη Γλασκόβη, τοποθετημένο στην πλατεία Νέλσον Μαντέλα και πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται για να το θαυμάσει. Γιατί, όμως, αυτός ο άντρας να είναι ο Ιησούς;

Όπως λέει ο καλλιτέχνης, είναι οι πληγές στα πόδια του αγάλματος που έκαναν τον κόσμο να του χαρίσει αυτό το όνομα. Ο ίδιος δεν ήθελε να φαίνεται το πρόσωπο του κοιμώμενου άστεγου, προκειμένου να εστιάσει στο ότι αυτός ο άντρας θα μπορούσε να είναι ή να γίνει σε κάποια στιγμή της ζωής του ο καθένας από εμάς.   Και γιατί στη Γλασκόβη; Γιατί η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας κατέχει αρνητικό ρεκόρ με περίπου 12.000 άστεγους ανθρώπους. 

 

Με πληροφορίες από LIFO


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ