«Με πληγώνει το θέμα της κατοχής κι ας μην είμαι Κύπρια»

Την ερμηνεία της δεν μπορείς να την αγνοήσεις, πολύ απλά γιατί ό,τι ακούς ξεκινά από αληθινές προθέσεις και καθαρό συναίσθημα. Η σπουδαία καλλιτέχνις που ανέδειξε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, κατεβαίνει μόνη της για πρώτη φορά στην Κύπρο.

 


Article featured image
Article featured image


Πιστεύω πολύ στο μπλέξιμο όλων των συναισθημάτων, γιατί έτσι είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος... Ούτε «τσίτα» χαρά χωρίς λόγο ούτε βαριά κατάθλιψη… Μαζί και τα δυο κοντράρονται διαρκώς.


Πρωταρχικό μέλημά σου για τα live είναι να συγκινηθεί ο κόσμος, να ψυχαγωγηθεί, να χορέψει, να γελάσει, να πιει;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει πρωταρχικό μέλημα για τα live. Για το πώς θα νιώσει ο καθένας. Το μόνο που ξέρω είναι πως ό,τι ακούγεται ξεκινά από αληθινές προθέσεις και καθαρό συναίσθημα. Άλλος την ίδια ώρα μπορεί να χορεύει, άλλος να κλαίει, άλλος να γελά, άλλος να ακούει απλά. Σημασία για μένα έχει ότι κάτι ένιωσε, κάτι του «γαργάλησε» την ψυχή.

 

Μπορείς την ώρα που τραγουδάς να μπεις στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί και σ’ ακούνε ή έστω ενός εξ αυτών;

Δύσκολο να μπω στην ψυχοσύνθεση. Γιατί την ώρα εκείνη είμαι σε ένα γαλαξία άλλον που τραγουδά για εποχές μαγικές, λαχταριστές στιγμές, αγάπες, ερωτήματα, δυσκολίες και λογιών-λογιών ανερμήνευτα συναισθήματα. Το μόνο που σίγουρα νιώθω είναι ότι με χτυπά και μένα ρεύμα των ανθρώπων που είναι εκεί. Οι φωνές τους, τα μάτια τους (όταν φυσικά ανοίγω τα δικά μου) είναι καρφωμένα στο μυαλό μου για καιρό και αυτό είναι σπουδαίο δώρο.

 


Το καλοκαίρι που παίξαμε με το Θανάση ήμουν συγκλονισμένη γιατί έβλεπα το φυλάκιο και τα κατεχόμενα… Με πληγώνει το θέμα αυτό πολύ κι ας μην είμαι Κύπρια.


Τι ιδιαίτερο θα έλεγες πως έχουν τα live που έκανες στην Κύπρο (κοινό, vibe, τρόπο διασκέδασης), σε σύγκριση με τα live στην Ελλάδα;

Πιστεύω πως δεν έχουν τεράστια διαφορά. Απλά επειδή ίσως κατεβαίνουμε Κύπρο πιο σπάνια, νιώθω μια έξτρα λαχτάρα και αφοσίωση σε άσχετες στιγμές… είναι πάρα πολύ όμορφα. Και το καλοκαίρι που παίξαμε με το Θανάση ήμουν συγκλονισμένη γιατί έβλεπα το φυλάκιο και τα κατεχόμενα… Με πληγώνει το θέμα αυτό πολύ κι ας μην είμαι Κύπρια. Η ατμόσφαιρα ήταν μυστηριακή...

 

 

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της επικείμενης εμφάνισής σας στη Λευκωσία;

Θα περιλαμβάνει και καινούργιες και παλιές μεγάλες μου επιτυχίες (γέλια). Τραγούδια απ’ το δίσκο που κάναμε με τον Θανάση «5 χειμώνες 6 καλοκαίρια», μουσικές της θάλασσας και του βουνού, της αγάπης, της λύτρωσης και του καημού και συναισθηματικό χορό... Κι άλλα που δεν τα λέω…


Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη. Καμιά φορά ξανακούω ένα κομμάτι του και μου δημιουργούνται άλλα συναισθήματα κάθε φορά. Είναι ένα ολόκληρο σύμπαν και η μουσική και οι στίχοι του.


Ποιο ή ποια τραγούδια επιλέγεις συνήθως για το encore των συναυλιών σου και γιατί;

Κάθε φορά επιλέγω άλλα. Ανάλογα με τη στιγμή, τον κόσμο, τη διάθεση, τα άστρα, τους πλανήτες (γέλια). Άλλοτε μπορεί ένα πολύ εσωστρεφές, έπειτα ένα πολύ δυνατό, άλλοτε και τα δυο μαζί… πιστεύω πολύ στο μπλέξιμο όλων των συναισθημάτων, γιατί έτσι είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος… να νιώθει τα διάφορα ερεθίσματα. Ούτε «τσίτα» χαρά χωρίς λόγο ούτε βαριά κατάθλιψη… Μαζί και τα δυο κοντράρονται διαρκώς. Και αυτό με εξιτάρει.

 

 

Ποιες είναι οι μουσικές αναφορές σου και ποιοι Έλληνες ερμηνευτές-τραγουδοποιοί αποτελούν για σένα παράδειγμα προς μίμηση;

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς, η Παγώνα Αθανασίου, η Σοφία Κολλητήρη, ο Καρναβάς, η Ελένη Βιτάλη, η Μαρία Κάλλας, η Whitney Houston, η Τζένη Βάνου, η Chaka Khan, ο Μάλερ, ο Debussy, οι Beatles, οι Doors, ο Jackson, ο Bon Iver, oι Radiohead, οι Simon & Garfunkel και πάρα πολλοί άλλοι… Αναφέρω αυτούς που έρχονται πρώτοι στο μυαλό μου (γέλια).


Είμαι φλώρος. Στα τραγούδια και την τέχνη μου με απασχολεί κυρίως η αγάπη και τα παρεμφερή συναισθήματα.


Πότε και πως έγινε η γνωριμία με τον Θανάση και τι «κακό» θα έλεγες πως σου προκάλεσε η συναναστροφή μαζί του; Εγώ, για παράδειγμα, χαριτολογώντας θα έλεγα ότι από τον καιρό που άρχισα να ακούω φανατικά τη δουλειά του, αισθάνομαι πως οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί εκεί έξω είναι εντελώς flat, τουλάχιστον σε επίπεδο ενορχήστρωσης. Εννοείται πως είναι υπερβολή αυτό που λέω, αλλά ενίοτε πραγματικά αυτή την εντύπωση έχω.

Έγινε σε ακαθόριστο και ανώδυνο πλαίσιο. Τυχαία με άκουσε κάπου να τραγουδάω, με κάλεσε, συναντηθήκαμε και από τότε είμαστε μαζί. Είναι σπουδαίος άνθρωπος και σπουδαίος φίλος. Συμφωνώ με την τρέλα που λες (γέλια). Έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη. Καμιά φορά ξανακούω ένα κομμάτι του και μου δημιουργούνται άλλα συναισθήματα κάθε φορά. Είναι ένα ολόκληρο σύμπαν και η μουσική και οι στίχοι του.

 

 

Ποια θέματα σε απασχολούν στα τραγούδια σου, στην τέχνη σου γενικότερα;

Άσ’ τα! Είμαι φλώρος. Κυρίως η αγάπη και τα παρεμφερή συναισθήματα. Ο πόνος μέχρι τη λύτρωση, η ευγένεια, η φύση η ίδια, αλλά και κάποιες πολιτικές ή κοινωνικές καταστάσεις που με πνίγουν. Και πάλι ξαναγυρίζω στην αγάπη.

 

Μια και μιλάς για την αγάπη, δεν μου δίνεις και 5 λόγους γιατί (πρέπει) να αγαπάμε τη ζωή; (γέλια)

Για την ανατολή παντού, αλλά ιδίως στην Αμοργό, για το ηλιοβασίλεμα, τα ατελείωτα καλοκαίρια, για τη φύση και τις μυρωδιές της, για τους ανθρώπους της ζωής μας που μες στα χρόνια που μοιραζόμαστε συναισθήματα και γερνάμε μαζί, για την αληθινή αγάπη και τον έρωτα και για τα μακαρόνια με κιμά (γέλια). Είπα περισσότερα.

 

 

Η Ματούλα Ζαμάνη θα εμφανιστεί το Σάββατο 4 Μαρτίου, στο DownTown Live, στη Λευκωσία.

Ώρα έναρξης: 22.30

Πληροφορίες: 99810011

 

Συμμετέχουν οι μουσικοί Σπύρος Μουσχούτης (τύμπανα, pads), Γιάννης Κονταράτος (βιολί), Θάνος Σταυρίδης (ακορντεόν, πλήκτρα), Σταύρος Ρουμελιώτης (ηλεκτρική, ακουστική κιθάρα), Κωνσταντίνος Ζουγανέλης (μπάσσο), Δημήτρης Δημητριάδης (sound design).

Τη συναυλία στο DownTown Live θα ανοίξουν οι Περιπλανώμενοι.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ