Ο Μιχάλης θέλει να φτιάξει τον δικό του παράδεισο με παπαγάλους στο Ακάκι

«Τα ζώα είναι πολιτισμός», λέει ο Μιχάλης Μιχαήλ, και δεν έχει άδικο. Το να αγαπάς και να φροντίζεις τα ζώα, είναι ίσως ένα από τα πιο ενδεικτικά δείγματα του τι ποιότητας άνθρωπος είσαι.

 


Article featured image
Article featured image

Όταν μας ανέφεραν για τον Μιχάλη και αυτό που κάνει, μας τράβηξε την προσοχή. Δεν ακούς συχνά για εκτροφεία παπαγάλων και μάλιστα με τόσο πολλά και διαφορετικά είδη. Στα 4 χρόνια που ασχολείται με αυτό, έχει καταφέρει να φιλοξενεί στο εκτροφείο του περισσότερα από 20 διαφορετικά είδη παπαγάλων, από Ινδία, Αυστραλία, Ασία, Αφρική, Βολιβία κ.α. Όνειρο του, η δημιουργία ενός παράδεισου, με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα μοιάζει με παραμύθι.


Τα ζώα είναι πολιτισμός και η ενασχόληση μαζί τους, μου προσφέρει γαλήνη, ηρεμία, αγάπη και με ξεκουράζει.


Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη συλλογή και εκτροφή παπαγάλων;

Οι παπαγάλοι γενικά ήταν από πάντα ένα από τα μεγαλύτερα χόμπι μου. Με τη συλλογή όμως ξεκίνησα να ασχολούμαι μόλις πριν από 4 χρόνια. Από τότε ασχολούμαι καθημερινά με τη φροντίδα τους καθώς και την αναπαραγωγή τους.

 



Φαντάζομαι όμως ότι για την εκτροφή τους χρειάζεται ειδικά διαμορφωμένος χώρος.

Για κάθε ζώο που φιλοξενείς ως κατοικίδιο χρειάζεται ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος. Για τους παπαγάλους μου, έφτιαξα ένα εκτροφείο στο Ακάκι, με ειδικές συνθήκες οι οποίες ανάλογα με το εξωτερικό περιβάλλον προσαρμόζονται.

 

Πόσα είδη έχεις;

Έχω 20 περίπου διαφορετικά είδη.





Δηλαδή;

Αρχικά έχω 4 ειδών μεταλλάξεις love birds peach facel lutino, masked blue, masked violet καθώς και yellow pastel, με καταγωγή από την Αφρική. Έχω 5 ειδών μεταλλάξεις indian ringneck. Οι παπαγάλοι αυτοί βγαίνουν σε αρκετά χρώματα, εγώ διαθέτω μπλε, γκρίζο, άσπρο, κίτρινο και γαλάζιο και όλοι από την Ινδία. Αυστραλούς έχω 4 διαφορετικά είδη μετάλλαξης cockatiel, σε χρώματα άσπρο, κίτρινο, γκρίζο και ασπρόμαυρο. Έχω 2 ειδών conur: black cap και pineapple, από την Βολιβία.

Έχω 1 είδος plum headed από την ινδική χερσόνησο, 1 είδος moustache από Ασία αλλά και από Αφρική, 1 είδος Port Lincoln, 1 είδος blue bonnet και 1 είδος retra orange opaline, όλοι με καταγωγή από Αυστραλία.


Με λίγα λόγια, όταν μεγαλώνεις έναν παπαγάλο, είναι λες και μεγαλώνεις ένα μικρό παιδί.


Πόσο εύκολη είναι η διατήρηση ενός τέτοιου εκτροφείου;

Χρειάζεσαι αρκετή υπομονή και τύχη, καθώς ο τρόπος του ταΐσματος και η καθαριότητα είναι το παν. Είναι δύσκολο χόμπι και πρέπει να το αγαπάς πολύ για να το κάνεις συστηματικά και με πρόγραμμα.





 

Πόσο χρόνο χρειάζεσαι καθημερινά για να τους συντηρήσεις;

Ο χρόνος συντήρησης των παπαγάλων μου είναι περίπου 2 ώρες.

 

Είναι ακριβό χόμπι η συλλογή παπαγάλων;

Αν θέλεις να ασχοληθείς σοβαρά με την εκτροφή παπαγάλων, τότε θα σου κοστίσει. Υπάρχουν είδη παπαγάλων που στοιχίζουν 30 ευρώ και άλλα που αγγίζουν τις 2000 και δεν θα υπολογίσω καν την καθημερινή συντήρηση τους.

 



 

Γιατί ασχολήθηκες με αυτό, τι σου προσφέρει;

Όπως σου είπα και στην αρχή, πάντα αγαπούσα τα συγκεκριμένα πτηνά και ήταν θέμα χρόνου το να ασχοληθώ σε βάθος με την εκτροφή και την αναπαραγωγή τους. Στο μυαλό μου έχω ήδη φτιάξει έναν μικρό παράδεισο με παπαγάλους πολύχρωμους να πετάνε και να μιλάνε, τώρα μένει να τον φτιάξω και στην πράξη με τις δικές μου προδιαγραφές. Τα ζώα είναι πολιτισμός και η ενασχόληση μαζί τους, μου προσφέρει γαλήνη, ηρεμία, αγάπη και με ξεκουράζει.

 



 

Μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το εκτροφείο για να δει και ίσως να αγοράσει παπαγάλο;

Εννοείτε πώς όποιος θέλει μπορεί να έρθει στο εκτροφείο και να δει τη συλλογή μου, αλλά όχι σε περίοδο αναπαραγωγής. Σχετικά τώρα με την αγορά κάποιου παπαγάλου, ναι πλέον υπάρχει και αυτή η δυνατότητα. Αρχικά η πρόθεση μου ήταν να προετοιμάσω τους παπαγάλους για αναπαραγωγή και να δω πώς θα πάει, όταν διαπίστωσα ότι έχει αποτέλεσμα, τότε δειλά – δειλά άρχισα να δίνω κάποιους σε δικά μου άτομα, είτε μέσω διαδικτύου.


Υπάρχουν είδη παπαγάλων που στοιχίζουν 30 ευρώ και άλλα που αγγίζουν τις 2000.


Αν επιθυμεί κάποιος να πάρει έναν παπαγάλο, τι πρέπει να προσέξει;

Αρχικά πρέπει να ξέρει ότι χρειάζεται πολύ υπομονή, ανεξάρτητα από το είδος που θα επιλέξει, και βεβαίως αγάπη για τα πτηνά. Όσο για την εκπαίδευση τους, είναι καλύτερο να πάρεις μέχρι 20 ημερών το πολύ και να το  ταΐζεις με ειδικές τροφές παπαγάλων (κρέμες) για την καλύτερη ανάπτυξη του οργανισμού, για την υγεία και την ενδυνάμωση του. Με λίγα λόγια, όταν μεγαλώνεις έναν παπαγάλο, είναι λες και μεγαλώνεις ένα μικρό παιδί.

 

Τα σχόλια του κόσμου που επισκέπτεται τη φάρμα σου;

Άκρως θετικά. Οι περισσότεροι ενθουσιάζονται με τα φανταχτερά χρώματα, με τα είδη και την εξυπνάδα των συγκεκριμένων πτηνών.

 



 

Ποιο είναι το πιο παράξενο είδος που διατηρείς;

Για μένα δεν υπάρχει παράξενο είδος  παπαγάλου, γιατί όλα τα είδη έχουν τη δική τους προσωπικότητα και τη δική τους  χάρη.

 

Υπάρχουν επικίνδυνα είδη;

Όχι, δεν υπάρχουν επικίνδυνα είδη παπαγάλου.

 



Έχουν όλα τα είδη παπαγάλων που διατηρείς τη δυνατότητα να αναπαράγουν λέξεις και ήχους;

Όχι όλα, αλλά έχω και τέτοια είδη που μπορούν να «μιλήσουν».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ