2,3 εκατομμύρια πουλιά έχουν θανατωθεί στην Κύπρο μόνο το φθινόπωρο 2016

Αυτή είναι η εκτίμηση του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, το οποίο τονίζει πώς τα επίπεδα παράνομης παγίδευσης εξακολουθούν στο νησί εξακολουθούν να είναι τραγικά ψηλά.

 


Article featured image
Article featured image

Τα τελευταία ευρήματα του συνεχόμενου και συστηματικού προγράμματος παρακολούθησης του Πτηνολογικού για την παράνομη παγίδευση δείχνει ότι 21 χιλιόμετρα διαδρομών για δίχτυα ήταν ενεργά το φθινόπωρο 2016, εντός της περιοχής της έρευνας πεδίου που καλύπτει περιοχές στη Λάρνακα - Αμμόχωστο και Άγιο Θεόδωρο - Μαρώνι.

Με βάση τα στοιχεία πεδίου του Πτηνολογικού, εκτιμάται ότι σχεδόν 2,3 εκατομμύρια πουλιά μπορεί να έχουν θανατωθεί στην Κύπρο το φθινόπωρο 2016.


Η παράνομη παγίδευση πουλιών αποτελεί ένα σοβαρό και επίμονο πρόβλημα τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στις Βρετανικές Βάσεις. 


Στην Κυπριακή Δημοκρατία, η χρήση ξόβεργων είναι διαδεδομένη και υπάρχουν εστιατόρια που παράνομα προσφέρουν αμπελοπούλια, ενώ στις Βρετανικές Βάσεις γίνεται εκτεταμένη παγίδευση με δίχτυα καθώς και εκτενής χρήση ηχομιμητικών συσκευών που οδηγούν τα πουλιά στον θάνατό τους. 

Η εκτεταμένη παγίδευση με δίχτυα επιβεβαιώνεται περαιτέρω από τα στατιστικά στοιχεία πάταξης, όπου για τους μήνες Αύγουστο – Οκτώβριο 2016 οι διωκτικές αρχές κατάσχεσαν πάνω από 850 δίχτυα, ο υψηλότερος αριθμός διχτύων που κατασχέθηκε τα τελευταία 6 χρόνια. Όσο για τα ξόβεργα, οι διωκτικές αρχές κατάσχεσαν συνολικά περισσότερα από 3,500.

Αυτό το έγκλημα κατά της άγριας ζωής λαμβάνει χώρα τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στις Βρετανικές Βάσεις, κάτι το οποίο τονίζει ξεκάθαρα την ανάγκη για κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτού του επίμονου προβλήματος.

Συγκεκριμένα, το περασμένο φθινόπωρο, στην περιοχή Δεκέλειας των Βρετανικών Βάσεων, η χρήση διχτύων παρέμεινε σε επίπεδα ρεκόρ με το Κάβο Πύλα να καταγράφεται ως η χειρότερη περιοχή παράνομης παγίδευσης με τη χρήση διχτύων στην Κύπρο.

Επιπλέον, άλλες εξελίξεις τονίζουν την απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάληψη ουσιαστικής δράσης για την αντιμετώπιση αυτού του επίμονου προβλήματος. Επιπλέον, εκτός από την συμπερίληψη του ‘εναλλακτικού σχεδιασμού’ στο Στρατηγικό Σχέδιο για την ‘επιλεκτική θήρευση αμπελοπουλιών με παρέκκλιση’ το 2015, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας εισηγήθηκε έναν καταστροφικό τροποποιητικό νόμο, ο οποίος εισάγει σειρά χαλαρώσεων και «τρυπών» στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Ο Μάρτιν Χέλλικαρ, Διευθυντής του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, δήλωσε: «Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στον τροποποιητικό θα ήταν εντελώς αναποτελεσματικές στις προσπάθειες πάταξης της λαθροθηρίας και παράνομης παγίδευσης πουλιών και καλούμε την Ολομέλεια της Βουλής να καταψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο. Όπως έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανειλημμένα, έτσι και ο Πτηνολογικός καλεί την Κυπριακή Κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα την εφαρμογή του συμφωνημένου Στρατηγικού Σχέδιου Δράσης, με την αφαίρεση του ‘εναλλακτικού σχεδιασμού’ και να αναλάβει ουσιαστική δράση ενάντια στα εστιατόρια που παράνομα σερβίρουν αμπελοπούλια».

Ο Jonathan Hall, Υπεύθυνος του Τμήματος Υπερπόντιων Εδαφών του Ηνωμένου Βασιλείου στην RSPB (BirdLife στο Ηνωμένο Βασίλειο), δήλωσε: ‘Εκτός από την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των εστιατορίων που σερβίρουν παράνομα αμπελοπούλια στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί το θέμα της προσφοράς που προέρχεται από τις Βρετανικές Βάσεις.  Η RSPB, ως η μεγαλύτερη οργάνωση διατήρησης της φύσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, καλεί την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να πατάξει αυτή τη δραστηριότητα και να τερματίσει την παράνομη θανάτωση ωδικών πτηνών στη Δεκέλεια. Αυτό αποτελεί ένα θέμα για το οποίο οι Άγγλοι νοιάζονται ιδιαίτερα, και έτσι αναμένουμε από την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να λάβει αυστηρά μέτρα’. 

Ένα βασικό μέτρο για την καταπολέμηση της βιομηχανικής κλίμακας παράνομης παγίδευσης πουλιών στην επικράτεια των Βρετανικών Βάσεων είναι το πρόγραμμα αφαίρεσης ακακιών, το οποίο ξεκίνησε η Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων τον Δεκέμβριο 2014. Δυστυχώς, αυτή η δράση διακόπηκε απότομα τον Οκτώβριο 2016, όταν η τοπική κοινότητα των υποστηρικτών της παράνομης παγίδευσης έκανε έντονες διαδηλώσεις κατά της αφαίρεσης ακακιών.

Ο Πτηνολογικός καλεί τη Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων να συνεχίσει το πρόγραμμα αφαίρεσης ακακιών στο Κάβο Πύλα το 2017, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η δυναμική και η θετική πρόοδος που έχει επιτευχθεί με την αφαίρεση 54 στρεμμάτων ακακιών κατά την περίοδο Δεκέμβριος 2014 – Ιανουάριος 2016.

Ο Πτηνολογικός δεσμεύεται να συνεχίσει να παρακολουθεί αυτό το επίμονο πρόβλημα και να αναλάβει περαιτέρω δράσεις σε διάφορα επίπεδα για την αντιμετώπισή του, ενώ καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές να επιδείξουν επειγόντως μια σταθερή πολιτική ‘μηδενικής ανοχής’ ενάντια στην παράνομη παγίδευση πουλιών.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ