Τα Κατακάθια μας συστήνουν την «αλήτικη» κι αυθεντική μουσική

Η μουσική σκηνή στο νησί ολοένα και μεγαλώνει. Κάτι ιδιαίτερα γοητευτικό και ελπιδοφόρο για το ντόπιο, κι όχι μόνο, μουσικό πεδίο. Το τετραμελές συγκρότημα τα «Κατακάθια», με κυπριακό στίχο και rock, garage και folk ήχο, συστήνεται στην City.

 


Article featured image
Article featured image


Ο πειραματισμός αφορά σε μία μίξη από ιδέες και δημιουργεί ένα ωραίο συναίσθημα και συνάμα διαφορετικό. 


Πότε δημιουργήθηκε το συγκρότημα;

Το 2011 στην Λεμεσό. Ήμασταν ο Μιχάλης Νεοφύτου στην κιθάρα και ο Πάνος  Γιαννακού στα κρουστά. Αργότερα προστέθηκε στην μπάντα η Κρίστια, στα ηλεκτρονικά, και ο Μαρίνος στην κιθάρα και το μπάσο. Πριν από έξι χρόνια κάναμε το πρώτο μας live κι ακολούθησαν εμφανίσεις σε διάφορα φεστιβάλ.



Το όνομα «Κατακάθια» πως προέκυψε;

Κατακάθι είναι η στερεά ουσία που απομένει απ’ το κρασί, τον καφέ, τη ζωή θα λέγαμε. Ήταν κάπως περίεργη η περίοδος εκείνη και νιώθαμε κάπως… κατακάθια. Η ζωή μας δεν είχε κατασταλάξει ακόμα, αμφίβολη από εργασία και τέτοια. Στην πορεία να σου πω πως νιώθουμε ακόμα κάπως έτσι, αλλά όχι απαραίτητα με την αρνητική έννοια.



Ποια είναι η σύσταση του συγκροτήματος σήμερα;   

Αντικαταστάθηκαν δύο μέλη απ’ τους Κωνσταντίνο Αυγουστή και Γιώργο Καλακατσούνα. Τα παιδιά ήρθαν και ολοκλήρωσαν αυτό που είχαμε στο μυαλό μας χρόνια τώρα. Πρόκειται για δύο πολύ ταλαντούχους ανθρώπους με πολύ καλή αισθητική. Με τις μελωδίες και τις ιδέες τους έχουν απογειώσει το συγκρότημα. Και οι δυο τους ασχολούνταν ανέκαθεν με την τέχνη σε διάφορες μορφές. Ο κιθαρίστας είναι απόφοιτος σχολής καλών τεχνών κι αυτό βγαίνει και στην μουσική του. Κάποτε είναι σαν να ζωγραφίζει στη κιθάρα.



Πώς θα περιγράφατε την μουσική σας;

Αλήτικη θα λέγαμε. Δυναμική και αυθεντική, είναι τα άλλα δύο χαρακτηριστικά.



Ο κυπριακός στίχος πως προέκυψε;

Τον Μιχάλη ανέκαθεν τον απασχολούσε ο κυπριακός στίχος και θεωρήσαμε ενδιαφέρον να τον εντάξουμε στο πρόγραμμά μας. Εδώ και έξι χρόνια συνεχίζουμε με τον κυπριακό στίχο και βρίσκουμε πως εκτός από αμεσότητα έχει και απήχηση.



Τι εννοούμε όταν λέμε «πειραματισμός» στη μουσική;

Ο πειραματισμός αφορά σε μία μίξη από ιδέες και δημιουργεί ένα ωραίο συναίσθημα και συνάμα διαφορετικό. Με λίγα λόγια είναι σαν να μαγειρεύεις και να μην έχεις γραπτώς τη συνταγή μπροστά σου.



Ετοιμάζετε κάτι αυτό το διάστημα;

Μετά απ’ το πρώτο μας άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 2013 είμαστε έτοιμοι να ηχογραφήσουμε την το δεύτερο, που θα λέγαμε πως αντικατοπτρίζει επακριβώς την ταυτότητα του συγκροτήματος. Μετά το τελευταίο μας live πριν από λίγες μέρες στη Λεμεσό, κάνουμε σκέψεις για tour σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, αλλά και στα κατεχόμενα. Μάλλον θα ξεκινήσουμε από Λευκωσία. 



FB, YOUTUBE


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ