Μαθητές στο Δάλι φτιάχνουν μπογιές από ληγμένο γάλα

Μια ομάδα μαθητών απ’ το Λύκειο Ιδαλίου ξεκλέβει χρόνο απ’ τα διαγωνίσματα και τις υποχρεώσεις της και έχει στήσει μία εταιρία που φτιάχνει οικολογικές μπογιές από ληγμένο γάλα και φυσικά χρώματα.

 


Article featured image
Article featured image

Μία απ’ τις ομάδες που συμμετείχαν στο Junior Achievement Cyprus 2016-2017 κατέληξε σε μία πρωτότυπη ιδέα που μεταφράστηκε σε ένα μη τοξικό προϊόν, την μπογιά που φέρει την ονομασία «Cowlor» που έχει ως βάση της την καζεΐνη γάλακτος .  



Συνέντευξη στον Ματθαίο Λιασή 



Να μας πείτε λίγα λόγια για την δράση στην οποία λαμβάνετε μέρος;

Πρόκειται για το Junior  Achievement Cyprus  2016-2017, ένα διαγωνισμό επιχειρηματικότητας για μαθητικές ομάδες. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευθύνη για την επινόηση μίας επιχειρηματικής ιδέας, συντονίζουν μετοχικά το κεφάλαιό τους και είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή του προϊόντος τους είτε αυτό αφορά σε υπηρεσία είτε σε αγαθό.

Ποια διαδικασία ακολουθήσατε για να λάβετε μέρος;

Αφού δηλώσαμε συμμετοχή στην πλατφόρμα, συμπληρώσαμε κάποια  ερωτηματολόγια και ακολουθήσαμε  τις προτεινόμενες διαδικασίες του διαγωνισμού ούτως ώστε να επιτύχουμε  μια παρουσιάσιμη και υγιή εταιρία. Η αρχική διαδικασία αφορούσε στην «ιδεοθύελλα», όπου όλη η ομάδα έβαλε τις ιδέες της στο τραπέζι και μετά από λίγες μέρες καταλήξαμε σε συμφωνία. Ακολούθως φτιάξαμε το λογότυπό μας κι επινοήσαμε ένα σλόγκαν.

Ποιοι αποτελούν την ομάδα σας;

Είμαστε συνολικά 16  μαθητές  του  Λυκείου Ιδαλίου και έχουμε διαχωριστεί σε διαφορετικά  τμήματα με το καθένα να έχει αναλάβει διαφορετικές ευθύνες. Έχουμε τμήματα παραγωγής, I.T., marketing, πωλήσεων, γραμματείας, οικονομικό και βεβαίως διαθέτουμε C.E.O.


Πήραμε το ληγμένο γάλα που επιστρέφεται στις γαλακτοβιομηχανίες και το μετατρέψαμε σε μπογιά.


Και ποιο είναι το προϊόν που φτιάξατε;

Μία οικολογική  μπογιά  από δικτυωμένο  γάλα.



Και πως γίνεται αυτό;

Συνεργαστήκαμε με μία γαλακτοβιομηχανία και πήραμε ληγμένο γάλα, αυτό δηλαδή που επιστρέφεται στις γαλακτοβιομηχανίες μετά την ημερομηνία λήξης του. Έπειτα ακολουθήσαμε την διαδικασία που έχει καθορίσει  το  τμήμα  παραγωγής μας, μετατρέποντας το γάλα αυτό σε μπογιά. Προσθέσαμε χρώμα κι έπειτα τοποθετήσαμε το προϊόν  μας σε συσκευασίες των 250 ml και  του  μισού  λίτρου. Οι μπογιές μας είναι έτοιμες για χρήση από τον καταναλωτή.


Με την χρήση της καζεΐνης γάλακτος δημιουργήσαμε μία μη τοξική  ουσία που αντικαθιστά τις τοξικές πρωτεΐνες 


Πως εμπνευστήκατε την ιδέα αυτή;

Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε ως πρώτη ύλη ένα  υλικό που το χρησιμοποιούμε καθημερινά και έπειτα γίνεται  άχρηστο. Αρχικά σκεφτήκαμε κι άλλα υλικά όπως το λάδι αλλά καταλήξαμε στο γάλα που δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Με την βοήθεια χημικού καταλήξαμε στην ιδέα της μπογιάς, βρήκαμε την βασική φόρμουλα και στην συνέχεια κάναμε οι μαθητές τα πειράματά μας. Καταλήξαμε στο προϊόν που έχουμε σήμερα και το κοινοτικό συμβούλιο της περιοχής μας αγόρασε την πρώτη παρτίδα.

Τι καθιστά την μπογιά σας διαφορετική απ’ τις υπόλοιπες;

Καταρχάς περιέχει καζεΐνη γάλακτος, την οποία δίνει την δυνατότητα στις μπογιές να κολλούν και να παραμένουν στις επιφάνειες. Οι μπογιές περιέχουν διάφορες πρωτεΐνες, στις πλείστες όμως περιπτώσεις οι βάσεις τους είναι τοξικές. Στην δική μας την μπογιά, με την χρήση της καζεΐνης γάλακτος δημιουργήσαμε μία εντελώς καθαρή, μη τοξική  ουσία, η οποία αντικαθιστά τις τοξικές πρωτεΐνες. Επιπλέον τα χρώματα που χρησιμοποιήσαμε είναι φυσικά και προέρχονται  κυρίως από μεταλλεία όπου δεν χρησιμοποιούνται τοξικά υλικά.



Έχετε δημιουργήσει, λοιπόν, ένα οικολογικό προϊόν.

Ναι και με την δράση μας στηρίζουμε και το up cycling, ένα όρο της οικολογίας που έχει να κάνει με την δημιουργική επαναχρησιμοποίηση υλικών. Επιπλέον δημιουργήσαμε ένα προϊόν χρήσιμο για την κοινωνία.


Κάποιοι δυσκολεύονται να μας πάρουν στα σοβαρά γιατί είμαστε μία ομάδα μαθητών 16-17 χρόνων


Τι απήχηση είχε στο κοινό η ιδέα σας;

Αρχικά την είχαμε παρουσιάσει σε ένα στενό μας κύκλο και όλοι είχαν ενθουσιαστεί. Δοκιμάσαμε μάλιστα το προϊόν στο  σχολείο μας και ήταν πολλοί οι μαθητές και οι καθηγητές που ήθελαν να μάθουν περισσότερα για αυτό. Έπειτα προχωρήσαμε σε παρουσίαση στο κοινοτικό συμβούλιο, δεχτήκαμε συγχαρητήρια κι ακολούθησαν παραγγελίες από πελάτες. Έκτοτε, και με την κριτική που δεχτήκαμε απ’ τους πρώτους μας πελάτες, βελτιώνουμε συνεχώς το προϊόν μας. Να σημειώσουμε εδώ πως πρώτη φορά κυκλοφορεί τέτοιου είδους προϊόν στην Κύπρο, παρόλα αυτά η ιδέα χρησιμοποιείται στο εξωτερικό για αναπαλαίωση κτιρίων, επίπλων κλπ.

Αντιμετωπίσατε καθόλου προβλήματα ως μαθητική εταιρία που είστε;

Κοιτάξτε, σίγουρα κάποιοι που προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους δυσκολεύονται κάπως να μας πάρουν στα σοβαρά γιατί όπως και να ‘χει είμαστε μία ομάδα μαθητών 16-17 χρόνων. Είναι λογικό να έχουν κάποιες αμφιβολίες αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε γιατί πιστεύουμε στο προϊόν μας. Είναι μία καινοτόμα ιδέα η οποία θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες και της ευρύτερης αγοράς. Εξάλλου, ο στόχος του διαγωνισμού ήταν να πειραματιστούμε πάνω σε μία ιδέα και ένα προϊόν που θα μπορούσε μελλοντικά να μας οδηγήσει σε δική μας επιχείρηση.



Είναι σημαντικό οι νέοι να λαμβάνουν μέρος σε τέτοιες δράσεις; 

Πιστεύουμε πως ναι, γιατί οι συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς όπως αυτόν δεν μπορούν παρά να βγουν κερδισμένοι. Οι γνώσεις και οι  εμπειρίες που αποκτούνται είναι μοναδικές κι έχουν όντως ομοιότητα με τον επαγγελματικό κόσμο και την πραγματική ζωή. Με τον τρόπο αυτό εκπαιδεύεται κανείς για την δομή των επιχειρήσεων, τον τρόπο που λειτουργούν οι επαγγελματικές ομάδες και μία εμπειρία του τι σημαίνει να είσαι ιδιοκτήτης εταιρίας, συμπεριλαμβανομένων του άγχους, των προβληματισμών και του τρόπου σκέψης που αυτό προϋποθέτει.

Εσάς πως σας βοήθησε η όλη διαδικασία;

Στα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, έπρεπε να συνεργαστούμε ως ομάδα και με ομαδικό πνεύμα να τα λύσουμε. Ήταν μία εξαιρετική εμπειρία μέσα από την οποία μάθαμε πράγματα που δεν μαθαίνει κανείς στο σχολείο κι επιπλέον νιώθουμε πλέον πως είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ενηλικίωση. Τέλος να τονίσουμε πως όλη αυτή η διαδικασία παραγωγής και προώθησης έτρεχε παράλληλα με το διάβασμα που είχαμε για το σχολείο, τα διαγωνίσματα κλπ. Θυσιάσαμε αρκετές ώρες πάνω στο πρόζτεκτ αυτό αλλά ήταν όμορφο το αίσθημα όταν είδαμε το προϊόν μας στον πάγκο και νιώσαμε ότι πετύχαμε τον σκοπό μας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ