Το έθιμο με τους 7 Επιταφίους [στη Λευκωσία]

Κάθε Μεγάλη Παρασκευή, στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χριστιανικές χώρες, οι πιστοί «τρέχουν» από το πρωί για να προσκυνήσουν τους στολισμένους Επιταφίους.

Article featured image
Article featured image

Αρχικά, προσκυνούν τον Επιτάφιο, έπειτα περνούν κάτω από αυτόν, ενώ φεύγοντας ενίοτε παίρνουν και ένα λουλούδι μαζί τους.

Μάλιστα, πολλοί λένε πως ο αριθμός των Επιταφίων που θα προσκυνήσουμε πρέπει να είναι περιττός (μονός). Συγκεκριμένα, συνηθίζουμε να προσκυνούμε 1 επιτάφιο, είτε 3, είτε 7.

Το έχουμε ως έθιμο και οι περισσότεροι το τιμούμε σχεδόν κάθε χρόνο, προσκυνώντας μονό αριθμό Επιταφείων!

Για να μάθουμε περισσότερα αναφορικά με το γιατί επικρατεί το συγκεκριμένο έθιμο ανάμεσα στους χριστιανικούς λαούς, επικοινωνήσαμε με τον θεολόγο Θεόδωρο Κυριακού.

Ο ίδιος πάντως μας διαβεβαίωσε πως η εκκλησία δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο και πως πρόκειται για μια απόλυτα λαϊκή παράδοση.

«Αλίμονο η εκκλησία μας να υποστήριζε τέτοιες προλήψεις» μας είπε χαρακτηριστικά. 

«Το έθιμο ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, καθώς οι πιστοί είχαν περιέργεια να δουν πώς στόλισαν οι υπόλοιπες ενορίες τον Επιτάφιό τους. Έτσι ξεκίνησαν να επισκέπτονται διάφορες εκκλησίες για να θαυμάσουν από κοντά τους στολισμένους Επιταφίους.

Ο αριθμός 3 προέκυψε από την Αγία Τριάδα και ο αριθμός 7 από τα 7 μυστήρια της ορθοδοξίας».

Για όσους θέλουν πάντως να τηρήσουν το έθιμο και να προσκυνήσουν φέτος είτε 1, είτε 3, είτε 7 Επιτάφιους, παρουσιάζουμε πιο κάτω μερικές από τις παλιές-γνωστές εκκλησίες στη Λευκωσία, όπου διαχρονικά συνηθίζεται να εφαρμόζεται από τους πιστούς το έθιμο αυτό.

Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης

faneromeni-1.jpg



Άγιος Ελευθέριος

agios-eleftherios3.jpg



Άγιος Σάββας

201011_ravi_nicosia_agios_savvas_church_1_-1-gallery.jpg



Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Τρυπιώτη

4387610337_637ced11f5_z.jpg



Εκκλησία Αγίου Αντωνίου

1394.jpg



Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννη

1886.jpg



Εκκλησία Παναγίας Χρυσαλινιώτισσας

4374720889_7eb5b03bf0.jpg



Ιερός Ναός Αγίου Κασσιανού

kasianou.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Article featured image

Ο Γιώργος Δημητράκκος και ο Μνάσωνας Φιλήμωνος μιλούν πρώτη φορά γι’ αυτό που κατάφεραν στα κυπριακά social media

Article featured image

Γιατί πέθανε το κυπριακό clubbing;

Article featured image

Ο άγνωστος κόσμος του κρίκετ στην Κύπρο