Αν τρέχεις έστω και λίγο κερδίζεις τουλάχιστον τρία χρόνια ζωής

Και μη φανταστείς ότι χρειάζεται να το κάνεις καθημερινά και με γρήγορο ρυθμό. Είναι αρκετό ακόμη και να τρέχεις αργά και σποραδικά.

 


Article featured image
Article featured image

Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία λέει πως το τρέξιμο μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να παρατείνει κανείς τη ζωή του, καθώς όσοι τρέχουν φέρονται να μπορούν να ζήσουν έως και τρία παραπάνω χρόνια.

Αυτό ισχύει μάλιστα και για όσους τρέχουν με αργό ρυθμό, αραιά και που, έστω και  αν καπνίζουν, πίνουν ή είναι υπέρβαροι. Μία ώρα τρέξιμο μπορεί να προσθέσει επτά ώρες στη ζωή κάποιου, ενώ ακόμη και πέντε λεπτά καθημερινού τρεξίματος, σχετίζονται με αυξημένο προσδόκιμο ζωής.

Ειδικότερα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντακ-τσουλ Λι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα -που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό «Progress in Cardiovascular Diseases»- σύμφωνα με τους New York Times αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) όλες τις δημοσιευμένες μελέτες πάνω στο ζήτημα.

Από τη μετα-ανάλυσή τους, προέκυψε ότι το τρέξιμο, άσχετα με το ρυθμό που γίνεται και την απόσταση που διανύεται, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ενός ανθρώπου κατά 25% έως 40%. Αν κανείς τρέχει δύο ώρες την εβδομάδα, μπορεί να περιμένει μια αύξηση του προσδόκιμου ζωής έως περίπου τρία χρόνια. Στατιστικά, μία ώρα τρεξίματος μεγαλώνει το προσδόκιμο ζωής κατά επτά ώρες, αλλά συνολικά το όφελος αυτό έχει μια «οροφή» καθώς ακόμη και αν κανείς τρέχει παραπάνω μέσα στην εβδομάδα, τα οφέλη της μακροζωίας δύσκολα μπορούν να ξεπεράσουν την τριετία.

Οι βελτιώσεις στο προσδόκιμο ζωής κορυφώνονται με τρέξιμο περίπου τεσσάρων ωρών την εβδομάδα. Παραπάνω τρέξιμο μπορεί να ευχαριστεί κάποιον, αλλά δεν φαίνεται να παρατείνει κι άλλο τη διάρκεια της ζωής του. Σύμφωνα με τη μελέτη, το περπάτημα, το ποδήλατο και άλλες δραστηριότητες επίσης ωφελούν, αλλά λιγότερο από το τρέξιμο, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περίπου 12%.

Το τρέξιμο, κατά τους ερευνητές, είναι ιδανικό για να καταπολεμήσει διάφορους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου όπως την υπέρταση και το παραπανίσιο σωματικό λίπος, ιδίως γύρω από τη μέση, ενώ αυξάνει την αεροβική ικανότητα ενός ανθρώπου, που αποτελεί βασικό δείκτη μακρόχρονης υγείας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ