Ειρήνη στη Συρία ευχήθηκε ο πάπας Φραγκίσκος

Ο πάπας Φραγκίσκος τέλεσε χθες την παραδοσιακή πασχαλινή λειτουργία στον πρόναο της βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, ενώπιον χιλιάδων πιστών και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ζητώντας ειρήνη στη Συρία και σε όλον τον κόσμο, ιδίως στους Αγίους Τόπους.


Article featured image
Article featured image

Τα μέτρα ασφαλείας στο Βατικανό είχαν ενισχυθεί σημαντικά για αυτήν την εορταστική περίοδο, μετά και τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σε δύο κοπτικές εκκλησίες στην Αίγυπτο, την Κυριακή των Βαΐων. Όλο το τετράγωνο γύρω από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου είχε αποκλειστεί και στα σημεία πρόσβασης γινόταν ένας πρώτος έλεγχος των πιστών και των τσαντών τους. Η πρόσβαση στην ίδια την πλατεία γινόταν μόνο μέσω των διόδων όπου είχαν τοποθετηθεί ανιχνευτές, παρόμοιοι με εκείνους που υπάρχουν στις πύλες των αεροδρομίων. Εκατοντάδες αστυνομικοί και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή. Ενισχυμένες ήταν οι περιπολίες και τις δύο προηγούμενες ημέρες, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.

Στο παραδοσιακό, αναστάσιμο μήνυμά του Urbi et Orbi ("Στην πόλη και τον κόσμο"), που ακολούθησε τη λειτουργία, ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο τη βομβιστική επίθεση εναντίον λεωφορείων που μετέφεραν εκτοπισμένους Σύρους, έξω από το Χαλέπι. "Είθε ο Θεός να στηρίξει εκείνους που προσπαθούν ενεργά να γιατρέψουν τις πληγές και να παράσχουν ανακούφιση στον άμαχο πληθυσμό της Συρίας, της πολυαγαπημένης και μαρτυρικής Συρίας, στα θύματα του πολέμου που δεν σταματά να σπέρνει τον τρόμο και τον θάνατο" είπε ο Αργεντινός ποντίφικας.

"Χθες σημειώθηκε η πιο πρόσφατη επαίσχυντη επίθεση εναντίον προσφύγων που προσπαθούσαν να φύγουν" υπενθύμισε. Ο πάπας ζήσε επίσης από τον Θεό "να δώσεις στους ηγέτες των λαών το θάρρος να αποφύγουν την επέκταση των συγκρούσεων και να σταματήσουν το εμπόριο όπλων". Σημείωσε ότι για τους Χριστιανούς ο αναστημένος Χριστός γίνεται "συνοδοιπόρος όλων εκείνων που αναγκάζονται να αφήσουν τη γη τους εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων, των τρομοκρατικών επιθέσεων, των λιμών, των καταπιεστικών καθεστώτων". Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ο Θεός "να βοηθήσει την Ουκραναί που ακόμη μαστίζεται από μια αιματηρή σύγκρουση" ενώ το ίδιο ευχήθηκε και για πολλές άλλες συγκρούσεις σε όλον τον κόσμο "αρχής γενομένης από τους Άγιους Τόπους", το Νότιο Σουδάν, την Υεμένη, το Ιράκ ή ακόμη τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

ΠΗΓΗ 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ