Πέραν του ενός χρόνου εχει περάσει απ' την αίτηση της Κύπρου στις Βρυξέλλες και εξακολουθεί να μην έχει διευκρινιστεί πως θα προχωρήσει η υπόθεση με το χαλούμι αφού οι τρεις εμπλεκόμενες πλευρές (Κομισιόν, Κυπριακή Δημοκρατία και Τ/κ) φαίνεται να εμμένουν στις θέσεις τους.
Η Κομισιόν δεν κάνει πίσω για να προωθηθεί ο φάκελος και το προϊόν να πατενταριστεί αφού οι Τ/κ θα πρέπει πρώτα να κάνουν αποδεκτή την τροποποίηση του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής για το εμπόριο, έτσι ώστε οι Τ/κ τυροκόμοι να εμπορεύονται το χαλούμι από τα νόμιμα σημεία διέλευσης. Υπενθυμίζεται ότι δεν επιτρέπεται η διακίνηση προϊόντων ζωικής παραγωγής από τα κατεχόμενα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία από πλευράς της έχει ζητήσει όπως η φόρμουλα έγκρισης του χαλουμιού να μην συνδεθεί με κανένα λόγο με μελλοντικές αιτήσεις για άλλες περιπτώσεις κατοχύρωσης προϊόντων ως ΠΟΠ κι επιπλέον ζήτησε την τροποποίηση του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή ώστε τα χαλούμια που παρασκευάζονται στα κατεχόμενα και πιστοποιούνται, να εξάγονται στο εξωτερικό από τα νόμιμα λιμάνια και αεροδρόμια της Δημοκρατίας. Επίσης, ζητήθηκε τροποποίηση για τον εκτελεστικό ρόλο που θέλει να έχει η Κομισιόν στο θέμα του χαλουμιού, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κατοχυρωμένα προϊόντα όπου αποκλειστικά ο ρόλος ανήκει στα κράτη μέλη.
Δημειώνουμε τη δέσμευση που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία στις Βρυξέλλες, ώστε μέσα από δεκαετή μεταβατική περίοδο οι κτηνοτρόφοι να καλύπτουν πλήρως τις όποιες ανάγκες απαιτούνται ώστε το πρόβειο και αιγινό γάλα να αποτελούν την πλειοψηφία στη σύσταση του χαλουμιού. Σήμερα η ελάχιστη αναλογία αιγινού και πρόβειου γάλακτος ορίζεται στο 20% και θα αυξάνεται προοδευτικά μέχρι την κάλυψη του 50% που προβλέπει το πρότυπο.