Η φονική τρομοκρατική επίθεση που σημάδεψε τη Λευκωσία

Τέτοια εποχή, τρεις δεκαετίες πριν, στις 11 Μαΐου 1988, η Λευκωσία και όλη η Κύπρος θα συγκλονιζόταν από τη δολοφονική τρομοκρατική επίθεση που θα δεχόταν σε μια από τις πιο κεντρικές λεωφόρους της και η οποία θα άφηνε πίσω της 2 νεκρούς, 18 τραυματίες και πολλές ανοιχτές πληγές.

Article featured image
Article featured image

Ήταν πρωί Τετάρτης, περίπου 10:20 πμ, όταν πάνω από τη γέφυρα της λεωφόρου Γρίβα Διγενή και ενώ όλα έδειχναν πως θα κυλούσαν ομαλά όπως σε κάθε κανονική μέρα, ένα αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικές ύλες που είχε ως προορισμό την πρεσβεία του Ισραήλ, εκρήγνυται στο συγκεκριμένο σημείο σκοτώνοντας δύο ανύποπτους περαστικούς -έναν συνταξιούχο και μια χήρα μητέρα- και τραυματίζοντας άλλα 18 άτομα.

Ίσως μια από τις συγκλονιστικότερες ιστορίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η κυπριακή κοινωνία, μετά την εισβολή, κυρίως λόγω της βαρβαρότητας και της αγριότητας της επίθεσης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το πρωτοφανές για την Κύπρο περιστατικό, έγινε πρώτη είδηση στα ειδησεογραφικά δελτία σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάμεσα στα υπόλοιπα που είχε να αντιμετωπίσει ο τόπος, ήταν και το γεγονός ότι στιγματίστηκε ως «κέντρο τρομοκρατών».

Το «Περιοδικό» με τους συντάκτες Μάριο Δημητρίου, Έλενα Σταύρου, Άρη Βανέσο, Φίλιππο Στυλιανού και τον φωτογράφο Στέλιο Παπαστυλιανού, βρέθηκαν εκεί από την πρώτη στιγμή, καταγράφοντας όλες τις ανατριχιαστικές και αποκρουστικές λεπτομέρειες -χωρίς ίχνος υπερβολής- δημοσιεύοντας λίγες ημέρες αργότερα ένα εκτενές ρεπορτάζ, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο όμως λόγω της ωμότητας και των σκληρών εικόνων, δεν θελήσαμε να αναδημοσιεύσουμε ολόκληρο αλλά μέρος αυτού.

 



 

Το ιστορικό της επίθεσης  

Το αυτοκίνητο με τα εκρηκτικά που οδηγούσε, ο κατά πάσα πιθανότητα Άραβας, ο οποίος διαμελίστηκε από την έκρηξη, έφυγε από την Ισραηλινή Πρεσβεία, και μπήκε στη γέφυρα της οδού Προδρόμου, όπου και εξερράγη. Όπως ανέφεραν οι πρώτες εκείνες πληροφορίες, το αυτοκίνητο μετέφερε 100 κιλά εκρηκτικής ύλης.

 



Ο οδηγός του αυτοκινήτου, είχε προσπαθήσει να σταθμεύσει μπροστά στην Πρεσβεία, με τους φύλακες να του το απαγορεύουν. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Περιοδικού», ο οδηγός ξαναπροσπάθησε να σταθμεύσει κοντά στην Πρεσβεία, αλλά τη δεύτερη φορά εκδιώχθηκε από Κύπριους Αστυνομικούς. Τότε ήταν που ο οδηγός φεύγει με μεγάλη ταχύτητα από την Πρεσβεία, μπαίνει στη γέφυρα της Προδρόμου και πραγματοποιεί την έκρηξη. Αξίζει να αναφερθεί πως η μια εκ των δύο νεκρών, η γυναίκα, ακολουθούσε το δολοφονικό αυτοκίνητο σε όλη τη διαδρομή, αφού προσπαθούσε να τον κάνει να σταματήσει και να ζητήσει το λόγο, αφού προηγουμένως την είχε τρακάρει και είχε εγκαταλείψει τη σκηνή.

 



Λίγο αργότερα, η Αστυνομία Κύπρου συλλαμβάνει τον Κατούρ Αχμέντ Χουιλό –φερόμενο συνεργάτη του οδηγού- και λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκει μια τσάντα με τηλεχειριστήριο πυροδότησης εκρηκτικού μηχανισμού.

Η πιθανότερη εκδοχή που εξέταζε τότε η Αστυνομία, ήταν ότι ο οδηγός και συνεργάτης του, είχαν συμφωνήσει να πάρει ο ένας το αυτοκίνητο έξω από την Ισραηλινή Πρεσβεία και ο άλλος να πυροδοτήσει από μακριά. Μετά την αποτυχία τους όμως να σταθμεύσουν έξω από την Πρεσβεία, ο οδηγός φαίνεται να έτρεχε προς τον συνεργάτη του για να τον ειδοποιήσει να μην πυροδοτήσει τον μηχανισμό. Όπως φαίνεται είτε δεν πρόλαβε, είτε το ανατίναξε επίτηδες για να μην τους συλλάβει η Αστυνομία.

Ένας 27χρονος ο οποίος οδηγούσε λίγα μόνο μέτρα μακριά από το δολοφονικό όχημα, εξομολογείται στο 'Περιοδικό': «Όλα εμαύρισαν. Θυμάμαι ότι έπαιρνα φωτιά. Χτυπούσα το πρόσωπο μου, ένιωθα ότι καιγόμουν. Προσπαθούσα να ανοίξω την πόρτα του αυτοκινήτου μου, αλλά είχα τη ζώνη που με δυσκόλευε. Κάποια στιγμή τα κατάφερα, κατέβηκα από το αυτοκίνητο και έτρεχα μέσα στο δρόμο. Άκουγα φωνές και κλάματα. Αυτοκίνητα καίγονταν, προσπάθησα να βοηθήσω, αλλά οι φλόγες δεν μας άφηναν να πλησιάσουμε».

Στις σελίδες που ακολουθούν, απομονώσαμε τις μαρτυρίες των ανθρώπων που βρέθηκαν στη σκηνή και μίλησαν στο «Περιοδικό» για όλα όσα έζησαν, αλλά και της κοινής γνώμης που ζητούσε άμεσα να επανέλθει η ασφάλεια στον τόπο. 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ