Η «Μπλε Φάλαινα» δεν είναι παιχνίδι… και δεν είναι μπλε

Αρχικά, είναι κόκκινη, λόγω των αυτοτραυματισμών στους οποίους -με παρανοϊκό τρόπο- σε υποβάλλει κάποιος άγνωστος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, δυστυχώς, το χρώμα της εξελίσσεται σε μαύρο -δεν χρειάζεται, φανταζόμαστε, να πούμε γιατί.

 


Article featured image
Article featured image

Γράφουν πολλοί στα Μέσα αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα για το παιχνίδι της Μπλε Φάλαινας. Ούτε παιχνίδι είναι, ούτε challenge όπως επίσης γράφουν, ούτε καν επικίνδυνο παιχνίδι δεν νομιμοποιείσαι να το χαρακτηρίζεις. Το παιχνίδι, σύμφωνα με το λεξικό του Μπαμπινιώτη, είναι οποιαδήποτε ενέργεια προσφέρει ευχαρίστηση, επειδή είναι διασκεδαστική: με τις κούκλες / με στρατιωτάκια / με τη μπάλα.

Αυτό για το οποίο συζητάμε εδώ δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια απάτη, που επινοήθηκε από έναν ψυχολογικά διαταραγμένο άτομο στη Ρωσία, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2013, ενώ ενίοτε οδηγεί ακόμα και στο θάνατο -υπάρχουν δυστυχώς καταγεγραμμένα περιστατικά σε κάποιες χώρες του κόσμου- ανυποψίαστους εφήβους.

Θύματα της «Μπλε Φάλαινας» είναι συνήθως ευάλωτα παιδιά, ταλαιπωρημένα συναισθηματικά, τα οποία ψάχνουν αναγνώριση από άλλα άτομα και ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους.

Το μακάβριο αυτό «παιχνίδι», εντοπίζει τα θύματά του μέσω των social media και τα προσκαλεί να «παίξουν», δίνοντάς τους μια σειρά από οδηγίες, όπως για παράδειγμα να αυτοτραυματιστούν και εν τέλει να θέσουν τέρμα στη ζωή τους…

Κάνοντας μια σύντομη αλλά ουσιαστική συζήτηση με την Εκπαιδευτική Ψυχολόγο Α’ του Υπουργείου Παιδείας, Χριστίνα Ιωάννου, η οποία μάλιστα είχε μιλήσει και στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ Μεσημέρι και Κάτι*, μας κατέστησε σαφές πως η μεγάλη αυτή απάτη (τη λέξη απάτη τη χρησιμοποίησε επανειλημμένα) έχει μοναδικό σκοπό να χειραγωγήσει τα παιδιά, του έφηβους ή όσους πέφτουν στα δίχτυά του.

Και επειδή κάποιοι κάνουν λόγο για κρούσματα της «Μπλε Φάλαινας» στην Κύπρο και επειδή το «παιχνίδι» αυτό είναι πολύ πιο επικίνδυνο από όσο μπορούμε να φανταστούμε με μια πρώτη επιδερμική επαφή μαζί του, ειδικά όταν μιλάμε για επιρρεπείς ομάδες ανθρώπων της κοινωνίας όπως π.χ. ορισμένα παιδιά, καλό είναι να μην πέσουμε στην παγίδα (ούτε καν από περιέργεια) να το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας, όπως εξάλλου ανέφερε η κυρία η Ιωάννου.

Επίσης, σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως, ακόμα κι αν κάποιοι έχουν εγκαταστήσει ήδη το «παιχνίδι» στον υπολογιστή τους, ακόμη και στην περίπτωση που ξεγελάστηκαν και έχουν ακολουθήσει κάποιες από τις οδηγίες του ξεκινώντας την οδυνηρή διαδικασία, μπορούν εύκολα να το σταματήσουν μιλώντας αμέσως σε κάποιο μεγαλύτερο, όπως στους γονείς ή σε κάποιον από τους δάσκαλούς τους. Κανείς δεν είναι ικανός να μας πιέσει ή να σε φοβερίσει να κάνουμε κάτι αν εμείς οι ίδιοι δεν το θέλουμε! Πόσω μάλλον κάτι τόσο παρανοϊκό.

 



* Η κ. Ιωάννου ανέφερε στην εκπομπή της Γωγώς Αλεξανδρινού ότι εντός των επόμενων ημερών θα αποσταλεί ενημερωτική επιστολή σε σχολεία, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να είναι ενημερωμένοι για το περιστατικό και τα συμπτώματά του και να μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα. Καθήκον, όπως σημείωσε, έχουν και οι γονείς, οι οποίοι πρέπει να εποπτεύουν τα παιδιά, να συζητούν μαζί τους και να είναι σε επαγρύπνηση αν εντοπιστεί κάτι ύποπτο στη συμπεριφορά τους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ