Έφτασε η ώρα να γνωρίσουμε τον Λεωνίδα Σπανό

Είναι αλήθεια πως, αν αγαπάς τη μουσική και τις ωραίες συνευρέσεις, αποκλείεται να μη ζηλέψεις βλέποντας τα βίντεο που ανεβάζει στο facebook ο Λεωνίδας Σπανός.

 


Article featured image
Article featured image

Στον δικό του χώρο, στο ωραίο οργανοποιείο του, μαζεύεται η αφρόκρεμα του κυπριακού και ελλαδικού μουσικού κόσμου, μουσικοί και ακροατές της λαϊκής μουσικής, όπως επίσης και πολλοί φιλόμουσοι άνθρωποι από τις γειτονικές χώρες και την Ευρώπη και στην ανάπαυλα της κατασκευή οργάνων προκύπτουν τα πιο ωραία (και πάντοτε αυθόρμητα) συναπαντήματα.

Συγκεκριμένα, ο Λεωνίδας Σπανός είναι ίσως ο μοναδικός τεχνίτης, οργανοποιός και καλλιτέχνης στην Κύπρο που σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αν αναλογιστεί κανείς τη δουλειά και τη μελέτη την οποία χρειάζεται η καλή οργανοποιία, κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον ολοκλήρου του κυπριακού και ελλαδικού μουσικού κόσμου, μουσικών και ακροατών της λαϊκής μουσικής, όπως επίσης και πολλών φιλόμουσων ανθρώπων από τις γειτονικές χώρες και την Ευρώπη.

Με την τέχνη του, τη μελέτη, τη γενναιοδωρία του τις απόψεις του -αποστάγματα της σκληρής, επίμονης και άοκνης εργασίας του- σμιλεύει με την τέχνη της γλυπτικής που καλά κατέχει, την τραχιά και ακανόνιστη πέτρα της κυπριακής λαϊκής μουσικής, με σεβασμό στο παρελθόν και στο μέλλον, ζώντας έντονα όμως και βαθιά το παρόν.

 



«Σαν κουμπάσο των διαφορετικών μουσικών παραδόσεων που συναντήθηκαν και συναντιούνται σε αυτό το ακροτελεύτιο κατοικημένο κομμάτι γης της ανατολικής Μεσογείου, της δυτικής/κλασικής μουσικής, της μικρασιάτικης μουσικής, του ρεμπέτικου, της ανατολικής μουσικής και ιδιαίτερα της κριτικής μουσικής, ο Λεωνίδας Σπανός, παραμένοντας αφοσιωμένος στην Κύπρο, στη φύση της και στα υλικά που του προσφέρει, εμπνέει μουσικούς και μελετητές, καλλιτέχνες και ακροατές, συγκινεί. Ο άνθρωπος που έχει μελετήσει, έχει ακούσει και με τη σειρά του έχει αφήσει να αναπτυχθεί στα χέρια του η τέχνη της οργανοποιίας, έχοντας από καιρό αναγνωρίσει και δεχθεί αυτές τις μουσικές πραγματικότητες και κόσμους που επηρέασαν την κυπριακή μουσική.

Αποτυπώνοντας όλα αυτά στα όργανα που κατασκευάζει, ο Λεωνίδας Σπανός συνεχίζει ευγενικά να συμβάλλει στην εξέλιξη της σύγχρονής του κυπριακής λαϊκής μουσικής τα τελευταία τριάντα χρόνια, εκφράζοντας την άποψή του ευθαρσώς, και στα λόγια και στην πράξη. Η ιδιαίτερη μούσα που τον εμπνέει και του έχει ανοίξει δρόμους δύσβατους και ενάρετους, η κρητική μουσική, ηχεί στα αυτιά του εισερχόμενη εξ εσπερίων και συνηχεί με τους ήδη βαθιά φυτεμένους μέσα του ήχους από την μυστηριακή εώα, καθώς αυτός παλεύει μέσα από την πάχνη του βορρά να καταλάβει τη Μικρά Ασία. Το αποτέλεσμα σίγουρα εύηχο σε ώτα ακουώντων, τολμηρό για τους γενναίους και σκληρό για τους δειλούς και μη εξελισσόμενους».

 

Δύο τυχαία βίντεο που υπάρχουν στη σελίδα του Λεωνίδου Σπανού στο facebook:

 



Αυτά αναφέρει το δελτίο τύπου για την επικείμενη συνεύρεση μουσικής και τέχνης της οργανοποιίας με επίκεντρο το έργο και την προσπάθεια του Λεωνίδα Σπανού σε συνάρτηση με την αναγέννηση της λαϊκής μουσικής στην Κύπρο κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Η παράσταση με τίτλο «…να κουμπασάρει τον καιρό» θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του «20ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου».

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

Ζαχαρίας Σπυριδάκης: κρητική λύρα

Στέλιος Κοτζαμπασάκης: κρητική λύρα

Γιάννης Κουτής: ούτι, τραγούδι

Γιἀννης Παπατζανής: τουμπάκι, τραγούδι

Δημήτρης Σιδερής: κρητικό λαούτο, τραγούδι

Θάνος Μπουρής: τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι

Παναγιώτης Διαμαντής: λαϊκή κιθάρα, τραγούδι

Αντώνης Χατζηαντώνης: λαϊκή κιθάρα, μπαγλαμάς, τραγούδι

Ζωή Φυλακτίδου: visual artist

 

Η συναυλία συνοδεύεται από έκθεση οργάνων κατασκευασμένων από τον Λεωνίδα Σπανό, η οποία περιλαμβάνει και βιντεοπροβολές από το εργαστήρι του.

 

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 19:00 την ημέρα της συναυλίας.

 

Τρίτη 6 Ιουνίου

Αρχοντικό οδού Αξιοθέας, παλιά Λευκωσία

Ώρα: 20.30

Εισιτήριο: €10 (Φοιτητικό/μειωμένο: €5)

Εισιτήριο διαρκείας για όλες τις παραστάσεις Ιουνίου - Ιουλίου: €40

Τo ταμείο ανοίγει μισή ώρα πριν από την έναρξη της κάθε εκδήλωσης.

Πληροφορίες και κρατήσεις: (Δευτέρα με Παρασκευή 9.30 - 13.30) 22894531-2

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ