Η νέα δισκογραφική δουλειά της Βασιλικής Χατζηαδάμου

Η υπόθεση «Πολιτισμός» εμπεριέχει μέσα του την παράδοση. Εμπεριέχει μέσα του τη γλώσσα του κάθε λαού.

 


Article featured image
Article featured image

Η Κύπρος, ένας τόπος με ιστορία και παράδοση χιλιάδων χρόνων, κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την ιστορία, την παράδοση αλλά και τη γλώσσα της. Αυτή η ίδια η γλώσσα παραμένει ζωντανή μέσα στους αιώνες.

Η κυπριακή διάλεκτος βιώνεται ακόμα απο στόμα σε στόμα με έναν πολύ ιδιαίτερο  και μοναδικο τρόπο. Αυτή η γλώσσα διατηρήθηκε μέσα απο την Κυπριακή παραδοσιακή μουσική. Τα δημοτικά μας τραγούδια κουβαλούν αυτή την παράδοση και ακούγονται σε εκδηλώσεις στην Κύπρο και στον απόδημο Κυπριακό Ελληνισμό.

Ένα σημαντικό πρόσωπο του κυπριακού παραδοσιακού τραγουδιού η Βασιλική Χατζηαδάμου, μια νέα κύπρια ερμηνεύτρια, η οποία έδωσε και συνεχίζει να δίνει το στίγμα της στην Κύπρο και το εξωτερικό. Πέρα απο την προσφορά της στο Κυπριακό τραγούδι έχει δώσει ένα αξιοπρεπές παρόν στην Κυπριακή τηλεόραση και το ραδιόφωνο με ποιοτικές εκπομπές μέσα από τις οποίες η παράδοση καταφέρνει να βρίσκεται ζωντανή στην Κυπριακή κοινωνία με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη ακροαματικότητα.

Πολύ σύντομα η Βασιλική Χατζηαδάμου πρόκειται να μας παρουσιάσει μια νέα και σημαντική δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Αρχάγγελος», με καινούρια έντεχνα τραγούδια σε κυπριακούς στίχους που έχει γράψει ο Κύπριος στιχουργός της Αμερικής Πόλυς Κυριάκου, ένας άνθρωπος της Διασποράς που υπηρέτησε τον Πολιτισμό, με σημαντική προσφορά και δράση στην Ελλάδα και την Αμερική. Οι στίχοι και τα ποιήματά του έχουν μελωποιηθεί απο εξέχοντες Έλληνες συνθέτες όπως είναι ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Γιώργος Ανδρέου, ο Σταύρος Σιόλας και άλλοι. Τραγούδια του όπως το «Κερύνεια» και τα «Διόδια» έχουν ήδη αγαπηθεί σε όλο τον κόσμο και ερμηνεύτηκαν απο τον Γιώργο Νταλάρα, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Γιάννη Κότσιρα, τον Χρήστο Θηβαίο, την Ελευθερία Αρβανιτάκη και άλλους, Κώστα Μακεδόνα και άλλους.

Συνθέτης και ενορχηστρωτής αυτής της νέας δισκογραφικής δουλειάς είναι ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, ένας σημαντικός Έλληνας συνθέτης, ιδρυτής της παραδοσιακής ορχήστρας «Εστουδιαντίνα» Νέας Ιωνίας. Έχει γράψει μουσική, θέατρο και  κινηματογράφο. Στενός συνεργάτης με τον Γιώργο Νταλάρα. Συνεργάστηκε επίσης με τον Γιάννη. Μαρκόπουλο, με τον Σταύρο. Ξαρχάκο, με τον Σταύρο Κουγιουμτζή, με τη Χάρις Αλεξίου, τη Μαρία Φαραντούρη τον Μπάμπη Τσέρτο, τον Δημήτρη Μπάση και άλλους.

Ο δίσκος περιλαμβάνει τραγούδια του έρωτα, της πατρίδας, της ξενητειάς, της μάνας. Στίχοι γεννημένοι μέσα απο τα πιο βαθειά συναισθήματα του στιχουργού Πόλυ Κυριάκου σε μελωδίες και μουσικές που ο Ανδρέας Κατσιγιάννης συνέθεσε ώστε αυτός ο κύκλος τραγουδιών να αποτελέσει ένα σταθμό στο κυπριακό έντεχνο τραγούδι.

Οι ενορχηστρώσεις αυτής της νέας δουλειάς θα περιλαμβάνουν παραδοσιακά όργανα με εκτελεστές σημαντικούς μουσικούς και οργανοπαίχτες.

Ο δίσκος της Βασιλικής Χατζηαδάμου «Αρχάγγελος», είναι σημερινή άποψη και συνέχεια στην παραδοσιακή μας μουσική.

Χορηγός επικοινωνίας: Το Ράδιο Πρώτο και η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ