10 χρόνια από τη μεγάλη πυρκαγιά στον Σαϊττά [Ποιες ήταν οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην Κύπρο]

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν την Πέμπτη 29 Ιουνίου από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο δάσος του Σαϊττά το 2007, καταστρέφοντας 1.182 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα γης. Μια πυρκαγιά η οποία όπως κατέδειξε αργότερα το πόρισμα προήλθε από βραχυκύκλωμα καλωδίων.  

 


Article featured image
Article featured image

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Περιφερειακό Δασικό Λειτουργό Τροόδους, κ. Λοΐζο Λοΐζου, μας ενημέρωσε πώς δέκα χρόνια μετά η ανάπτυξη της περιοχής βρίσκεται σε καλή ανάπτυξη.

«Όλη η καμένη γη έχει ξαναγίνει πράσινη, παρόλα αυτά η διαφορά είναι εμφανής από τα σημεία που δεν έχουν καεί, κυρίως λόγω του ύψους των νέων δέντρων που είτε έχουν φυτευτεί μετά την πυρκαγιά (πεύκα) είτε έχουν αναγεννηθεί μόνα τους (λατζιά, ανδρουκλιά)».

Όπως εξηγεί ο κύριος Λοΐζου τα πεύκα είναι δέντρα βραδείας ανάπτυξης, εξού και όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν ψηλώσει περισσότερο από 1 με 2 μέτρα, εν αντιθέσει με τις λατζιές και τις ανδρουκλιές οι οποίες αναγεννήθηκαν μόνες τους και πολλές απ’ αυτές έχουν ξεπεράσει τα 2 μέτρα.

«Για να επανέλθει η περιοχή στην αρχική της κατάσταση, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 80 με 100 χρόνια».

 

Διάβασε επίσης: Όλα όσα έγιναν στην «καμένη γη», ακριβώς ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά στη Σολέα



 

Αυτή τη στιγμή, στην περιοχή λειτουργεί ο δασικός σταθμός Σαϊττά, ο οποίος διαθέτει 3 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ υπάρχουν ακόμη δύο πυροσβεστικοί σταθμοί στα Πλατάνια και στις Πλάτρες για έλεγχο και προστασία της ευρύτερης δασικής περιοχής.

 

Με αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων από την καταστροφική πυρκαγιά του Σαϊττα στις 29 Ιουνίου 2007, ψάξαμε να βρούμε ποιες ήταν οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Κύπρο τις τελευταίες δεκαετίες.

Από το 1964 μέχρι σήμερα, το νησί έπληξαν γύρω στις 25 καταστροφικές πυρκαγιές με τις περισσότερες να σημειώνονται από το 2000 και έπειτα. Με την μεγαλύτερη ζημιά εντούτοις να καταγράφεται στην πυρκαγιά που τέθηκε σκόπιμα στη Κοινότητα Λεύκα στο Δάσος Πάφου στις 17 Ιουλίου 1974, η οποία κατέκαψε 21.605 χιλ. τετραγωνικά μέτρα γης, ενώ ακολουθεί η πυρκαγιά στο χωριό Βάβλα η οποία έκαψε 5.200 χιλ. τετραγωνικά μέτρα γης με τα αίτια να παραμένουν άγνωστα μέχρι σήμερα.

 

Αναλυτικός Πίνακας:



Όπως αναφέρει στη CITY η Συντηρήτρια Δασών κα Αρετή Χριστοδούλου, οι πιο επικίνδυνες περίοδοι για έναρξη πυρκαγιών σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Δασών, είναι και οι τρεις καλοκαιρινοί μήνες, αφού οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες. Όσο αφορά τις ώρες τώρα, ως πιο επικίνδυνες θεωρούνται οι μεσημβρινές μεταξύ 12:00 - 16:00.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ