«Απεργούμε επειδή…»

«Στην αντίδρασή μας δεν σας θέλουμε απέναντί μας αλλά δίπλα μας. Η στάση εργασίας είναι ένας τρόπος, ο έσχατος τρόπος, να αφυπνιστεί το Υπουργείο Παιδείας, η Βουλή αλλά και η Κοινωνία».

 


Article featured image
Article featured image

Ο δάσκαλος Μιχάλης Αλεξόπουλος, μέσα από το κείμενο του, ζητάει από τους γονείς κατανόηση για την απόφαση των συναδέλφων του να προχωρήσουν σε απεργία.

Πάλι κατάφεραν να μας μπερδέψουν για το τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Η μονοήμερη στάση εργασίας των δασκάλων, την Πέμπτη 8 Ιουνίου (και 15 Ιουνίου για Λεμεσό και Πάφο), ήταν η αφορμή για να ξεκινήσουν και πάλι να εκφράζονται απόψεις και κατηγορίες εκατέρωθεν.

Γιατί να κάνουν απεργία τώρα, λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία; Τόσους μήνες άδεια δεν τους φτάνουν; Είναι απαράδεχτοι να προκαλούν τόσο μεγάλη ταλαιπωρία σε γονείς και παιδιά. Ας απεργήσουν όταν κλείσουν τα σχολεία, ίσως να σκέφτονται πολλοί.

 

Διάβασε επίσης: Άκου γονιέ…Γράφει ο Μιχάλης Αλεξόπουλος*Αγαπητοί γονείς, πριν αφορίσετε την αντίδρασή μας, αφιερώστε λίγο χρόνο να ενημερωθείτε.

Η ΠΟΕΔ  διαμαρτύρεται για την πολιτική που η Κυβέρνηση εφαρμόζει στην Εκπαίδευση σε σχέση με το Νέο Σύστημα Διορισμού Εκπαιδευτικών (ΝΣΔΕ), με συνέπεια μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, που για σειρά χρόνων (μέχρι και δέκα), υπηρετούν ως Συμβασιούχοι και Αντικαταστάτες να κινδυνεύουν να απωλέσουν την εργασία τους.

Ουσιαστικά αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εφαρμογή απεργιακών μέτρων, λόγω της αναλγησίας της Επίσημης Πλευράς και της παντελούς άρνησής της για ειλικρινή διάλογο. Η Πολιτεία υπνώττει και κωφεύει εδώ και μήνες στις εναγώνιες προσπάθειες της ΠΟΕΔ να εφαρμοστεί η νομοθεσία περί αορίστου χρόνου και ουσιαστικά να σεβαστεί το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ατράνταχτες αποφάσεις Δικαστηρίων.

Στην αντίδρασή μας δεν σας θέλουμε απέναντί μας, αλλά δίπλα μας. Η στάση εργασίας είναι ένας τρόπος, ο έσχατος τρόπος, να αφυπνιστεί το Υπουργείο Παιδείας, η Βουλή αλλά και η Κοινωνία. Η κοινωνία που τόσο καιρό παραπληροφορείται από μερίδα του Τύπου, το Υπουργείο Παιδείας και τις εύηχες αναφορές για «εκσυγχρονισμό» και επιλογή των «αρίστων».

Η στάση εργασίας δεν είναι αυτοσκοπός! Είναι η εξωτερίκευση της αγανάκτησής μας για τον εμπαιγμό που βιώσαμε από αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Διαμαρτυρόμαστε επίσης, για το γεγονός πως τα παιδιά σας θα βγουν ζημιωμένα από τις αλλαγές που ετσιθελικά επιβλήθηκαν, γιατί είναι ατεκμηρίωτες επιστημονικά και απίστευτα πρόχειρες. Γιατί απεργούμε λοιπόν;


Η επιλογή εκπαιδευτικών με κύριο γνώμονα τις εξετάσεις, δεν στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό τεκμήριο ούτε βιβλιογραφία.


Απεργούμε επειδή:

Η Πολιτεία αρνείται να προχωρήσει στη ρύθμιση του θέματος των εκπαιδευτικών με 30μηνη προϋπηρεσία και ουσιαστικά να σεβαστεί δικαστικές αποφάσεις και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Καταπατούνται εργασιακά δικαιώματα, ατόμων που σήμερα βρίσκονται στα σχολεία και στηρίζουν, διδάσκουν και δίνουν το «είναι» τους.

Οι νομικές γνωματεύσεις του Υπουργείου Παιδείας, τις οποίες επικαλέστηκε για να επιβληθεί το ΝΣΔΕ από το 2015, με ευκολία τα τελευταία δύο χρόνια άλλαζαν και αλληλοσυγκρούονταν. Αυτό χωρίς κανείς να προβληματίζεται ή να εγείρονται θέματα αξιοπιστίας ή εγκυρότητας. Οι δε βουλευτές ψήφισαν τους κανονισμούς του Σχεδίου Διορισμών, αγνοώντας το καθεστώς αορίστου χρόνου, στηριγμένοι σε προφορική αναφορά για σχετική γνωμάτευση που δεν είδε κανείς!

Λαμβάνοντας υπόψη πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για το καθεστώς αορίστου χρόνου και με δεδομένο πως οι επηρεαζόμενοι κινούνται νομικά διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, το κράτος ενδέχεται να κληθεί να καταβάλει τεράστιες αποζημιώσεις. Στα δε σχολεία αναμένεται τεράστια αναστάτωση με συνεχείς αλλαγές σε προσωπικό και άρα διατάραξη της σχολικής καθημερινότητας.

Το Υπουργείο Παιδείας, πετά στον κάλαθο των αχρήστων την υπηρεσία εκπαιδευτικών στη μάχιμη εκπαίδευση και άρα πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία, για να εργοδοτήσει άπειρους εκπαιδευτικούς.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τα άτομα που οδηγούνται στην επαγγελματική αβεβαιότητα και ενδεχομένως στην ανεργία είναι ηλικιακά νέοι – 30-33 ετών. Το Υπουργείο επαναλαμβάνει συνεχώς πως θέλει να δώσει ελπίδα στους … νέους! Τα συμπεράσματα δικά σας!   

Ο εργοδότης – κράτος δείχνει πως δεν ενδιαφέρεται για το ανθρώπινο δυναμικό που εργοδοτεί. Οι εκπαιδευτικοί που επηρεάζονται, είναι  άτομα τα οποία έχουν ουσιαστικά ημερομηνία λήξης. Θα αναγκαστούν καθώς ασκούν τα καθήκοντά τους, να προετοιμάζονται για τις δαιδαλώδεις διαδικασίες εισδοχής στους καταλόγους διορισίμων. Αναλογιστείτε το εργασιακό άγχος που αναπόφευκτα θα ζήσουν εκατοντάδες συνάδελφοι, την ίδια ώρα που θα αναμένεται από αυτούς να είναι παραγωγικοί και συνεπείς στα καθήκοντά τους.  


Με το ΝΣΔΕ, δεν καταργείται ο «καταραμένος» κατάλογος που ομολογουμένως ήταν διογκωμένος.


Με το ΝΣΔΕ δεν πρόκειται να επιλεγούν οι «άριστοι των αρίστων». Η επιλογή εκπαιδευτικών με κύριο γνώμονα τις εξετάσεις, δεν στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό τεκμήριο ούτε βιβλιογραφία. Η εμπειρία των εκπαιδευτικών που βιβλιογραφικά θεωρείται σημαντικό προσόν, ξεκάθαρα δεν λαμβάνεται υπόψιν.

Ο καθορισμός της εξεταστέας ύλης έγινε πρόχειρα, χωρίς ξεκάθαρα κριτήρια και στρατηγική. Μέσα στην ύλη, περιλαμβάνονται υπό διαμόρφωση πολιτικές του Υπουργείου με τεράστια κενά και ασάφειες.  Η ύλη περιλαμβάνει τους ημιτελείς και υπό συζήτηση Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας, ενώ σε άλλους κλάδους η ύλη αφορά τα αναλυτικά προγράμματα ή νομοθεσίες! Γενικά και αόριστα!

Οι υποψήφιοι καλούνται να αποδείξουν πως κατέχουν τις γνώσεις που αποκόμισαν σε προπτυχιακό επίπεδο, εξευτελίζοντας ουσιαστικά το πτυχίο τους. Ουσιαστικά μια εξέταση λίγων ωρών, εξισώνεται με τέσσερα χρόνια σπουδών και συνεχών αξιολογήσεων.

• Η ελλιπέστατη ύλη, έχει ανακοινωθεί από το Δεκέμβρη του 2016, αλλά ακόμα  δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείγματα δοκιμίων. Οι υποψήφιοι ουσιαστικά βαδίζουν στα τυφλά και ουσιαστικά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει σε τι και πώς θα αξιολογηθούν. Η προχειρότητα και η χαλαρότητα με την οποίο το Υπουργείο αντιμετωπίζει το πολυδιαφημισμένο δημιούργημά του, θα έπρεπε να προβληματίζει τους πάντες.

Ενώ αμφισβητούνται τα πτυχία που προσφέρουν τα Πανεπιστήμια, δεν έχει γίνει καμιά απολύτως προσπάθεια ελέγχου τους, ώστε να διασαφηνιστεί η ποιότητα των κλάδων σπουδών τους και των εισακτέων φοιτητών.

Τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο επιλέγουν τον έλεγχο της ισορροπίας, μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εκπαιδευτικών. Έτσι, επιτυγχάνουν να προσλαμβάνουν τους καλύτερους εκπαιδευτικούς, με τον έλεγχο ή τον περιορισμό των θέσεων που προσφέρονται στα Πανεπιστήμια, ώστε η προσφορά να ανταποκρίνεται στη ζήτηση. Στην Κύπρο ανεξέλεγκτα παράγονται καινούριοι εκπαιδευτικοί, υποβαθμίζοντας έτσι και την ποιότητα του επαγγέλματος.

Με το ΝΣΔΕ, δεν καταργείται ο «καταραμένος» κατάλογος που ομολογουμένως ήταν διογκωμένος. Ουσιαστικά, δημιουργείται ένας νέος, με απλή ανακατανομή της σειράς, ο οποίος με μαθηματική ακρίβεια θα είναι εξίσου διογκωμένος.

• Οι προσφερόμενες θέσεις, με το Σχέδιο Διορισμών, τα αμέσως επόμενα χρόνια θα είναι ελάχιστες. Παραμένει άξιο απορίας πως θα αναβαθμιστεί η εκπαίδευση με μια χούφτα διορισμούς. 

• Το Υπουργείο αρνείται να στηρίξει τα σχολεία σε θέματα παραβατικότητας, αλλόγλωσσων παιδιών, ενισχυτικής διδασκαλίας, αλφαβητισμού κ.ά. Πόσο σας πείθει πως η έγνοια του είναι τα παιδιά σας;

 

Φίλοι,

Με το ΝΣΔΕ θυματοποιούνται εκπαιδευτικοί που δίνουν καθημερινά τα διαπιστευτήριά τους στις σχολικές αίθουσες. Το όλο εγχείρημα είναι στηριγμένο σε σάπιες βάσεις και νομοτελιακά θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος τα αμέσως επόμενα χρόνια. Δυστυχώς, το όλο εγχείρημα είχε λανθασμένη αφετηρία. Οι πολιτικές σκοπιμότητες είναι προφανείς, με απλόχερη προσφορά ελπίδας σε απελπισμένους νέους, για ψηφοθηρικούς λόγους.

Ταυτόχρονα επιχειρείται η τόνωση των Πανεπιστημίων και δημιουργία ενός κυκλώματος εκμετάλλευσης των απεγνωσμένων υποψηφίων. Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, είναι αναπόφευκτο πως τελικά θύματα των πεισμάτων και των εμμονών της Πολιτείας, θα είναι και τα παιδιά σας. Παλέψετε μαζί μας, ώστε να φέρουμε στην Κυπριακή Εκπαίδευση πραγματικές μεταρρυθμίσεις και ουσιαστική στήριξη εκεί και όπου χρειάζονται.

 

Αγαπητοί γονείς,

Ενώστε τη φωνή σας μαζί μας! Αγωνιστείτε μαζί μας για καλύτερη και ποιοτικότερη ΠΑΙΔΕΙΑ για τα παιδιά σας! Παλέψτε μαζί μας για πραγματικούς εκσυγχρονισμούς που θα βελτιώσουν ουσιαστικά το Δημόσιο Σχολείο και όχι για μεταρρυθμίσεις που τα κίνητρα είναι εμφανώς άλλα! Ας αγωνιστούμε μαζί, για τα παιδιά μας!

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΕΔ για την προγραμματισμένη απεργία:

Η ολοήμερη απεργία θα γίνει για τις Επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και  Αμμοχώστου  την Πέμπτη, 8 Ιουνίου και για τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου την Πέμπτη, 15 Ιουνίου.

Όσα σχολεία έχουν προγραμματισμένες δραστηριότητες (τελική γιορτή, εκδρομή κ.ά,) μπορούν να  μεταφέρουν τη μέρα που θα απεργήσει το σχολείο τους από τις 8 Ιουνίου στις 15 Ιουνίου και αντίστροφα,  ενημερώνοντας προηγουμένως το οικείο Επαρχιακό Γραφείο ΠΟΕΔ.

Παρακαλούμε όπως σήμερα ενημερώσετε τους γονείς για τη μέρα που θα απεργήσει το σχολείο σας. Σχετικό ενημερωτικό έντυπο στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΔ  μέχρι τις 12:30 το αργότερο.

 

*Ο Μιχάλης Αλεξόπουλος είναι Γεν. Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ και Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ