«Και γιατί πρέπει να θηλάζετε δημόσια;»

«Δεν έχω πρόβλημα με τον δημόσιο θηλασμό, αλλά είναι ανάγκη να το κάνει μπροστά στα μάτια μου; Ας καλυφθεί με ένα σεντόνι, ένα ύφασμα. Ας πάει στην τουαλέτα».

 


Article featured image
Article featured image

Μια άποψη που μοιάζει λίγο πολύ με αυτή που εκφράζουν διάφοροι όταν τους ρωτούν για θέματα ομοφυλοφιλίας, «Δεν έχω πρόβλημα με τους gay, έχω και φίλους, φτάνει να μην προκαλούν».

Και κάπου μεταξύ του «δεν έχω πρόβλημα» και του «φτάνει να μην», μπορείς να αντιληφθείς ότι κινείσαι στη ζώνη του λυκόφωτος.

Μια δημοσίευση ήταν αρκετή για να ξεκινήσει και πάλι ένα φαύλος κύκλος απόψεων, αντιλήψεων και αντιδράσεων για το αν μια γυναίκα έχει ή δεν έχει δικαίωμα να θηλάσει δημόσια το παιδί της.

Μια μητέρα ανεβάζει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, φωτογραφίες που δείχνουν να θηλάζει το παιδί της σε δημόσιους χώρους αναφέροντας μερικά περίεργα σχόλια που είχε ακούσει γι’ αυτή της την πράξη. Κάποιος που θίγεται από τις προκλητικές(;) εικόνες κάνει report την ανάρτηση και το Facebook την κατεβάζει.

Από εκείνη τη στιγμή έως και πριν από λίγο, δεκάδες αναρτήσεις, ρεπορτάζ και δημοσιεύματα έχουν γίνει για να στηρίξουν ή να κατακεραυνώσουν το δικαίωμα του δημόσιου θηλασμού.

Έτσι για ακόμη μια φορά βρεθήκαμε, σε μια δημοκρατική ελεύθερη χώρα, να αναλύουμε το αν κάποιος έχει το δικαίωμα(!) να κάνει κάτι που στο τέλος της ημέρας ούτε παραβιάζει κάποιο νόμο, ούτε παρακωλύει το δημόσιο καλό, ούτε εμποδίζει την εξέλιξη αυτού του τόπου(;). 

Όταν πριν μερικά χρόνια είχαμε ασχοληθεί ξανά με το ζήτημα του δημόσιου θηλασμού, και τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει το project της Μαρίας Ερωτοκρίτου «Breastfeeding everywhere project», σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τότε στη CITY και τον Μιχάλη Μιχαηλίδη (διάβασε περισσότερα ΕΔΩ), μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αυτές που ενοχλούνται περισσότερο στην εικόνα μιας μάνας που θηλάζει, είναι οι ίδιες οι γυναίκες.

Εντούτοις, παρακολουθώντας τις διάφορες αναρτήσεις που έπαιξαν στα social media τις τελευταίες δύο μέρες εντοπίσαμε ότι πολλές γυναίκες έσπευσαν να στηρίξουν το δικαίωμα για δημόσιο θηλασμό, αναρτώντας τη θέση τους. Επιλέξαμε πέντε θέσεις που ξεχωρίσαμε και τις παραθέτουμε πιο κάτω.

 



 



*Η κεντρική φωτογραφία είναι από το project της Μαρίας Ερωτοκρίτου «Breastfeeding everywhere project».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ