Ήξερες ότι υπάρχουν σπουδές για να γίνεις «πριγκίπισσα»;

Πλέον το meme «Θα τα παρατήσω όλα και θα γίνω πριγκίπισσα» αποκτά άλλη βαρύτητα, αφού όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην Ελβετία υπάρχει σχολή για γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν πριγκίπισσες και όχι μόνο.

 


Article featured image
Article featured image

Η εξειδικευμένη σχολή καλών τρόπων μαθαίνει σε γυναίκες να συμπεριφέρονται ως πραγματικές πριγκίπισσες με πολύ υψηλό αντίτιμο, κάτι που παρόλα αυτά δεν φαίνεται να πτοεί τις υποψήφιες «φοιτήτριες», οι οποίες περιμένουν σε λίστα για να γίνουν δεχτές.

Το ινστιτούτο εντούτοις δεν είναι κάτι καινούργιο αφού ιδρύθηκε το 1954 από την Dorette Failletaz, με την κόρη της Viviane Néri να αναλαμβάνει τα ηνία το 1972.

 



«Πράγματι έχουμε κόρες προέδρων, πριγκίπισσες, δούκισσες, αλλά δεν αποτελούν την πλειοψηφία. Υπάρχουν επίσης σπουδάστριες που κάνουν οικονομίες για να πληρώσουν το ταξίδι τους αυτό, καθώς συνειδητοποιούν ότι αυτό θα τους δώσει πρόσθετες γνώσεις που λίγοι άνθρωποι έχουν. Η εκμάθηση καλών τρόπων έχει ένα κόστος. Όλα εξαρτώνται από τη μέθοδο που θα επιλεγεί, αλλά τα θερινά μαθήματα, μαζί με τις εξετάσεις και τη διαμονή μπορεί να φθάσουν έως 30.000 ελβετικά φράγκα, δηλαδή 27.000 ευρώ». Οι σπουδάστριες είναι ηλικίας από 18 έως 50 ετών. Το ινστιτούτο δέχεται γυναίκες που ασχολούνται με τα οικιακά όπως και επιχειρηματίες. Πριν από 50 χρόνια, το Pierrefeu δεν ήταν μια εξαίρεση στην περιοχή. Τότε τα κορίτσια των καλών οικογενειών πήγαιναν σε τέτοιες σχολές για να αποφοιτήσουν με τα προσόντα μιας συζύγου υπόδειγμα ή για να τελειοποιήσουν τους τρόπους τους. Αυτό είχε κάνει για παράδειγμα και η αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα. Όσο για την απλή εκπαίδευση διάρκειας μιας εβδομάδας, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η διαμονή, το κόστος είναι περίπου 5.600 φράγκα».

Η Néri εξηγεί ότι η σχολή της άντεξε αυτές τις κοινωνικές αλλαγές ανοίγοντας τις πύλες της διεθνώς και προσαρμόζοντας συνεχώς τα μαθήματα και τα εγχειρίδια στις εξελίξεις της κοινωνίας. Οι σπουδάστριες μαθαίνουν τους καλούς τρόπους και το διπλωματικό πρωτόκολλο που ισχύει σε 20 χώρες. «Οι πολιτισμικές διαφορές μπορεί να δημιουργήσουν συγκρούσεις για γελοίους λόγους», εκτιμά. 

 



Η Χέμπα είναι μια από τις 30 σπουδάστριες που ταξίδεψαν από 14 χώρες για να παρακολουθήσουν τα θερινά εντατικά μαθήματα του ινστιτούτου για την εκμάθηση του σαβουάρ-βιβρ, της ανθοκομικής τέχνης, της διαχείρισης του προσωπικού του σπιτιού, της διακόσμησης του τραπεζιού, των κανόνων του πρωτοκόλλου.

«Τώρα συνειδητοποιώ ότι παλαιότερα μπέρδευα τους γαλλικούς τρόπους του σαβουάρ-βιβρ στο τραπέζι με τις βρετανικές συνήθειες», ομολογεί η Χέμπα, μαθήτρια του Pierrefeu, το οποίο είναι κτισμένο στα υψώματα της λίμνης Λεμάν, κοντά στο Μοντρέ, στο δυτικό τμήμα της χώρας.  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ