30 εικόνες από τον καταστροφικό σεισμό στην Κω

Δύο νεκροί, τρεις σοβαρά τραυματίες και προς το παρόν ανυπολόγιστες υλικές ζημιές είναι ο απολογισμός του σεισμού 6,4 ρίχτερ που χτύπησε χθες το βράδυ το νησί της Κω.

 


Article featured image
Article featured image

Όπως αναφέρουν πληροφορίες το επίκεντρο τού σεισμού ήταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές, και έγινε αισθητός επίσης στην Μαρμαδίδα της Τουρκίας, την Αλικαρνασσό και την Κνίδο. Τον πρώτο μεγάλο σεισμό ακολούθησε και δεύτερος μέσα λίγα λεπτά της τάξεις των 5,1 Ρίχτερ.

Ένα μεγάλο μέρος του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση, ενώ οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο κέντρο του νησιού είναι μεγάλες. Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους ενώ από το πρωί βρίσκεται στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται. Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα πια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.   «Ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Λέσβου. Η μετασεισμική ακολουθία εδώ είναι απολύτως φυσιολογική. Εκτιμώ ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν ο κύριος, αλλά η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια και γι' αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης. Ο κ. Τσελέντης επέστησε προσοχή και στο τσουνάμι που σημειώθηκε, ύψους 70 εκατοστών.  

 



 

 

*Με πληροφορίες από LIFO και kosnews24.gr

Φωτογραφίες: kosnews24.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ