Ήξερες ότι η μανία με τα ροζ πλαστικά φλαμίνγκο δεν είναι και τόσο καινούργια;

«Η gay κοινότητα ‘αγάπησε’ τα ροζ φλαμίνγκο όταν δεν υπήρχαν ούτε κινητά!». Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον ένα αφιέρωμα που ασχολείται εκτενώς με την ιστορία των ροζ φλαμίνγκο και δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό «Antivirus».

 


Article featured image
Article featured image

Η φετινή μανία που έχει κατακλύσει και τις παραλίες της Κύπρου καταφέρνοντας να γίνει hot topic σε διάφορες συζητήσεις, οι οποίοι προσπαθούν να κατανοήσουν από πού ξεφύτρωσε αυτό το trend και γιατί όλοι έχουν φάει κόλλημα με τα φουσκωτά ροζ φλαμίνγκο, τελικά δεν είναι και τόσο καινούργιο.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, τα πρώτα ροζ πλαστικά πουλιά κατασκευάστηκαν στην Αμερική του 1957 από τον Don Featherstone ως διακοσμητικά για το γκαζόν. Η απήχηση τους όμως ήταν τόσο μεγάλη, που αρχικά έγιναν σύμβολο των προαστιακών αξιών της δεκαετίας του 1950, ενώ αργότερα μετατράπηκαν σε σύμβολο της μεταμοντέρνας, ειρωνικής απομάκρυνσης από μια αίσθηση πολιτιστικής υπεροχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία πριν τα φλαμίνγκο είχε δοκιμάσει να φτιάξει πάπιες, χήνες, κύκνους, ακόμη και στρουθοκαμήλους, αλλά τίποτα δεν έφτασε κοντά στην επιτυχία του φλαμίνγκο. «Πουλήσαμε στους ανθρώπους την τροπική κομψότητα σ’ ένα κουτί για λιγότερο από 10 δολάρια. Πριν από αυτό, μόνο οι πλούσιοι θα μπορούσαν να την γευτούν», ανέφερε σε συνέντευξη του το 2007 ο δημιουργός Don Featherstone θέλοντας να εξηγήσει την τρελή επιτυχία του ροζ φλαμίνγκο.

 


Στα gay μπαρ της εποχής το φλαμίνγκο ήταν κάτι σα μασκότ, ενώ οι τρανς γυναίκες φορούσαν φλαμίνγκο σκουλαρίκια και αξεσουάρ.


Ένα κιτς προϊόν που έγινε σύμβολο της gay κοινότητας;

Η πρώτη επαφή με την gay κοινότητα γίνεται το 1972 με την cult μαύρη κωμωδία «Pink Flamingos» με πρωταγωνίστρια την drag queen Divine - χαρακτηριστική περσόνα της trash κουλτούρας- στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στην Αμερική. Αργότερα το πουλί συνδέθηκε με τον gay πολιτισμό, το κιτς και τον ίδιο τον Waters (σκηνοθέτης). Στα gay μπαρ της εποχής το φλαμίνγκο ήταν κάτι σα μασκότ, ενώ οι τρανς γυναίκες φορούσαν φλαμίνγκο σκουλαρίκια και αξεσουάρ.

 

Διάβασε κι αυτό: Το πράγμα στην Κύπρο έχει… παραφουσκώσει [ΕΙΚΟΝΕΣ]



 

Η μανία των φουσκωτών

Το καλοκαίρι του 2015 μια εταιρία που κατασκευάζει πισίνες στην Αμερική, αποφάσισε πως θα δωρίζει σε κάθε νέο ιδιοκτήτη πισίνας ένα φουσκωτό κύκνο. Σιγά σιγά κάθε πισίνα είχε αποκτήσει το δικό της φουσκωτό, ενώ τα social media είχαν κατακλυστεί με φωτογραφίες διάφορων celebrities του Hollywood οι οποίοι πόζαραν στις πισίνες με το φουσκωτό τους. Κάπως έτσι ξεκίνησε η μανία με τα φουσκωτά τα οποία έφτασαν και στον τόπο μας περίπου 2 χρόνια μετά.

Παρότι στην αγορά κυκλοφόρησαν φουσκωτά σε σχήμα ζώων, φρούτων, γλυκών κοκ, αυτό που επικράτησε ήταν το φουσκωτό φλαμίνγκο το οποίο υιοθετήθηκε από μια αυστραλιανή εταιρία και έγινε παγκόσμιο trend. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ