«Δεν περνά μέρα που να μην παίξω πιθκιαύλιν»

Τον παίρνω τηλέφωνο κοντά στο μεσημέρι, γνωρίζοντας ότι μέχρι κάποια ώρα, κάθε πρωί, είναι στη μάντρα με τα ζώα. Παρόλο που μου λέει ότι έχει φύγει ήδη από τη μάντρα, εντούτοις η περιέργειά μου αναφορικά με το πώς γεμίζει τον χρόνο του όντας μαζί με τα ζώα είναι ακόμα εκεί.

 


Article featured image
Article featured image

«Ράβω καμιά βούρκα, φτιάχνω κανένα πιθκιαύλιν, καμιά βέρκα… Τούτη εν η δουλειά μου. Ποσκόλιο».

Ο κύριος Αντρέας Χρήστακκος είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες των Κοκκινοχωρίων και ένας από τους πιο δυνατούς παίκτες του πιθκιαυλιού αλλά και φοβερός ποιητάρης!

 

Το πιθκιαύλιν το έχεις πάντα μαζί σου όταν βγάζεις τα ζώα για βοσκή;

Πάντα, όπου και να πάω το έχω μαζί μου!

 

Πόσα χρόνια κάνεις αυτή τη δουλειά;

Από τα 10 μου (σ.σ. σήμερα είναι σχεδόν 64).

 

Xarkis Festival_2017_Φεστιβάλ Ξαρκής from Xarkis on Vimeo.

 

Και το χρησιμοποιείς κάθε μέρα;

Ναι, κάθε μέρα, δεν περνά μέρα που να μην παίξω πιθκιαύλιν. Δύο φορές που έπρεπε να κάνω εγχείρηση (μια στο στομάχι και μια στον σπόνδυλο), πριν μπω στο χειρουργείο, έπαιξα λίγο πιθκιαύλιν μήπως και δεν βγω ζωντανός…


Πολλοί που δεν τους γνωρίζω καν με παίρνουν τηλέφωνο και μου ζητούν να τους παίξω πιθκιαύλιν.


Στις 20 του Αυγούστου θα βρίσκεσαι στο Κοιλάνι, στο Φεστιβάλ Ξαρκής και μάλιστα θα λάβεις μέρος στο ζιαφέττιν. Καταρχάς, πες μας τι είναι το ζιαφέττιν.

Θα πούμε τσιατιστά, ερωτικά, κανένα ποίημα… Επίσης, θα παίξω και πιθκιαύλι επειδή ο κόσμος περιμένει να με ακούσει να παίζω, τους αρέσει πολύ!

 

Θα φτιάχνεις και πιθκιαύλια στο φεστιβάλ;

Δεν ξέρω, δεν μου είπαν ακόμα αν θα θέλουν να φτιάχνω και πιθκιαύλια, σίγουρα θα παίζω όμως.

 

 

Στο ζιαφέττιν θα παίξετε μόνο εύθυμα τραγούδια;

Στο ζιαφέττιν θα είμαι με παρέα φίλων μου, ο ένας παίζει βιολί και ο άλλος λαούτο. Σκοπεύουμε να παίξουμε ερωτικά και διάφορα άλλα τραγούδια. Θα κάνουμε επίσης και «τσιάττισμα του καυκά».

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου σκοπός από όσους παίζεις στο πιθκιαύλι;

Αγαπώ όλους τους σκοπούς, αλλά έχω περισσότερο αδυναμία στη Λιοπετρίτισσα Κοτροφίσιμη Φωνή, στον Κατιφέ και στο τσιάττισμα, την τραουθκιά, τα ερωτικά μου. Αυτά τα τρία είναι τα φάρμακά μου!

 

Για ποιο λόγο νομίζεις πως τα τελευταία χρόνια έχει τόση ζήτηση η τέχνη σου και κυρίως από φεστιβάλ που απευθύνονται σε νεαρόκοσμο;

Δεν ξέρω. Πάντως με ζητάνε και από την Πάφο και από πολύ μακριά για να πάω να τους παίξω πιθκιαύλι και όπου κι αν πάω μου λένε πως δεν άκουσαν ξανά τέτοιο ωραίο παίξιμο. Ίσως είναι από τα χρόνια τα πολλά που παίζω, επειδή έπαιζα από πολύ μικρός παλιά κομμάτια που έμαθα από τον πατέρα και τον παππού μου. Κομμάτια που έχουν μια γλυκάδα πάνω τους, τα οποία αρέσουν πολύ στον κόσμο. Αφού πολλοί που δεν τους γνωρίζω καν με παίρνουν τηλέφωνο και μου ζητούν να τους παίξω πιθκιαύλιν.

 

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΞΑΡΚΗΣ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΖΙΑΦΕΤΤΙΝ

Κυριακή 20 Αυγούστου | 18:00 | Κοιλάνι, επ. Λεμεσού

Συμμετέχουν οι Κεμάλ Ντεβετζή + Αζίζ Καχραμάν, Αντρέας Χρήστακκος, Στέλλα Ν. Χρίστου, Donkey’s Sancho και Μάριος Μενελάου.



Περισσότερες πληροφορίες τόσο για το Ζιαφέττιν όσο και γενικά για το φεστιβάλ θα βρεις ΕΔΩ.

 

Χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ Ξαρκής είναι η CITY


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ