Τι συμβαίνει τελικά με την είδηση για το παιδικό ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Η είδηση ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή, από την Αμερική, όταν κυκλοφόρησε στο Twitter μια διαφήμιση με ένα μωρό να κρατάει στο χέρι του ένα παιχνίδι σε σχήμα ηλεκτρονικού τσιγάρου.

 


Article featured image
Article featured image

Η περιγραφή του παιχνιδιού αναφέρει πως το παιχνίδι σε σχήμα ηλεκτρονικού τσιγάρου, έχει μέσα ένα υγρό με γεύση κεράσι που το όταν φυσήξεις σχηματίζονται μικρές φούσκες, ενώ είναι κατάλληλο για παιδιά από 9 μηνών και άνω. Η εμπορική του επωνυμία «My First Vape».

Όπως ήταν αναμενόμενο, μόλις το πήραν χαμπάρι οι χρήστες των social media, η εικόνα άρχισε να διαδίδεται με το κοινό για ακόμη μια φορά να διχάζεται αφού οι μισοί κατακεραύνωναν την εταιρεία που αποφάσισε να φτιάξει ένα τέτοιο προϊόν, ενώ άλλοι το είδαν αρκετά αστεία και χιουμοριστική ως ιδέα.

 

Τι κρύβεται όμως τελικά πίσω απ’ αυτή την είδηση;

Λίγες μόλις μέρες μετά την κυκλοφορία της «διαφήμισης», ο εμπνευστής και δημιουργός του meme, Adam Padilla, συνιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρείας με έδρα το Manhattan, αποκάλυψε ότι όλο αυτό ήταν μια πλαστή είδηση την οποία έπλασαν και κυκλοφόρησαν θέλοντας να κάνουν ένα κοινωνικό πείραμα με σκοπό να αποδείξει πόσο εύκολο είναι να διαδώσεις fake news στο διαδίκτυο (αλήθεια;).

 




Είναι όμως αυτή η πραγματική αλήθεια;

Μια εξήγηση τόσο απλοϊκή και συνάμα για κάποιους αρκετή, ούτως ώστε να αφήσουν το θέμα χωρίς να το αναλύσουν περισσότερο. Όχι όμως για όλους. Ψάχνοντας λίγο περισσότερο σε άρθρα που δημοσιεύτηκαν τις περασμένες μέρες, καταλήγεις σε μια άλλη διαπίστωση σχετικά με τα πιθανά κίνητρα για τη δημιουργία της συγκεκριμένης διαφήμισης.

Η εταιρία του Padilla συνεργάζεται με πολύ μεγάλη φαρμακοβιομηχανία παγκόσμια εμβέλειας, η οποία παράγει χάπια και φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος. Κάποιοι πιο καχύποπτοι, λοιπόν, δεν είδαν αυτή τη διαφήμιση ως κακόγουστο αστείο, αλλά ως μια καλοστημένη προπαγάνδα που σκοπό είχε να κάνει κακό στην εικόνα και τη δημοτικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Κάτι το οποίο πέτυχε, τουλάχιστον έως ότου αποκαλυφθεί η αλήθεια, αφού οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών τσιγάρων έδειχναν να ανησυχούν βλέποντας την έκταση που είχε πάρει το meme με το παιδικό παιχνίδι σε μορφή ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Όποια και να είναι η πραγματικότητα, εμείς αυτό που κρατάμε είναι ότι για ακόμα μια φορά μια fake είδηση κατάφερε να γίνει viral σε ελάχιστο χρόνο και να ξεκινήσει συζητήσεις περί σωστού, ηθικού και λάθους.

Πραγματικά, όμως, αν κυκλοφορούσε στ' αλήθεια ένα τέτοιο παιχνίδι, θα υπήρχε κόσμος που θα το αγόραζε στα παιδιά του;


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ