Πώς η ανάρτηση Κύπριου «γιατρού» σε σχέση με τον καρκίνο επανήλθε στο προσκήνιο

Η έλλειψη επαρκούς ελέγχου, η ασυδοσία και ο διαδικτυακός αναλφαβητισμός είναι από τα βασικότερα προβλήματα που εντοπίζει σήμερα κάποιος σερφάροντας online και τα οποία πολλοί εκμεταλλεύονται για να προωθήσουν τα δικά τους πιστεύω και ιδέες, έχοντας ως απώτερο σκοπό το κέρδος.

 


Article featured image
Article featured image

Οι περιπτώσεις διαδικτυακών hoaxes και απατών είναι πολλές και δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένο είδος, ούτε έχουν συγκεκριμένο τρόπο παρουσίασης εξου και υπάρχουν ακόμη πολλοί που εξαπατώνται δίνοντας αβίαστα προσωπικά τους στοιχεία ή προσφέροντας χρήματα.

Η σελίδα Ελληνικά Hoaxes που πολύ συχνά αποκαλύπτει τέτοιες διαδικτυακές απάτες, αυτή τη φορά ασχολήθηκε με μια κυπριακή περίπτωση η οποία κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο τον Ιούνη του 2016, με τον «γιατρό» να επανέρχεται πριν λίγο καιρό με νέα ανάρτηση στην οποία ανακοίνωνε με μεγάλη χαρά την ολοκλήρωση του έργου. Η συγκεκριμένη ανάρτηση παρόλα αυτά, μάλλον κατέβηκε λίγο αργότερα, αφού δεν καταφέραμε να την εντοπίσουμε στην έρευνα που κάναμε. 

Το εν λόγω post ανέβηκε στη σελίδα ενός ούτω καλούμενου γιατρού από την Κύπρο, ο οποίος ισχυριζόταν ότι βρήκε το φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου.

 Τα Ελληνικά Hoaxes, ανέλυσαν όλα τα στοιχεία που ανέφερε στην ανάρτηση του το συγκεκριμένο άτομο, ερευνώντας αν όντως όσα δηλώνει υφίστανται επιστημονικά και αν κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει.

Η ανάρτηση, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Ελληνικά Hoaxes και όπως γίνεται διακριτό και από τη φωτογραφία που ακολουθεί, έγινε στα αγγλικά (σε κακά αγγλικά) και αναλύει τα συστατικά των προϊόντων της θεραπείας που προτείνει, μετά από απαίτηση των αναγνωστών του όπως εξηγεί ο «γιατρός».

Ακολουθεί η ακριβής μετάφραση της ανάρτησης από τα Ελληνικά Hoaxes:

«Σας εκπροσωπώ αυτή τη φωτογραφία, η οποία δείχνει τον πριν τύπο για την υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο, με μερικές ακόμα εξηγήσεις σχετικά με το πώς λειτουργεί, επειδή έχω πολλές ερωτήσεις σχετικά με αυτό: Σύμφωνα με την έρευνά μου δουλεύω με 3 τρόπους.

1) ενίσχυση το ανοσοποιητικό σύστημα,

2) σκοτώνοντας μόνο καρκίνο κύτταρα,

3) η καταστροφή του εκλεκτική DNA των καρκίνο κυττάρων (σας έχω ήδη δώσει έγγραφα στο post στις 14 Μαΐου).

Περιέχει:

1) φιάλη των 55 ml με εκχύλισμα ενέργειας

2) καψάκια με λυκοπενίου για 8 μήνες

3) φυτική σκόνη, το κάνεις σαν τσάι

4) μια ένεση με πεπτίδια (μόνο μία φορά)

5) διατροφή»

 

Με βάση αυτή τη μετάφραση, η ιστοσελίδα προσπαθεί να εξάγει κάποια συμπεράσματα για τη «θεραπεία» του γιατρού.

1ον, μας προτείνει ένα σκέυασμα 55 ml, με εντελώς άγνωστο περιεχόμενο, ως ενισχυτικό ενέργειας.

2ον, μας προτείνει συμπλήρωμα διατροφής με λυκοπένιο για 8 μήνες.

3ον, μια «φυσική σκόνη» άγνωστης προελεύσεως και συστατικών.

4ον, μια ένεση με πεπτίδια και

5ον, διατροφή.

«Μπορούν όμως τα ανωτέρω να θεραπεύσουν το καρκίνο;» αναρωτιέται η ιστοσελίδα, αναλύοντας σημείο, σημείο τα γραφόμενα του στο κείμενο που ακολουθεί.

Όπως λέει, σύμφωνα με την έρευνα του (την οποία δεν παραθέτει πουθενά μέσα στη δημοσίευση – συνεπώς το πιο πιθανό είναι πως δε πρόκειται για έγκριτη δημοσιευμένη μελέτη) η μέθοδος του λειτουργεί με τους κάτωθι τρόπους (αξίζει να σημειωθεί ότι η σύνταξη και οι λέξεις που χρησιμοποιούνται έχουν λάθη οπότε έγινε προσπάθεια για όσο το δυνατόν πιο πιστή απόδοση του νοήματος – φυσικά παραθέτεται σε μορφή εικόνας η αρχική δημοσίευση)

1ον. Στο χώρο της εναλλακτικής «ιατρικής», υπάρχει η αντίληψη πως ο καρκίνο μπορεί να νικηθεί με ενίσχυση του οργανισμού μέσω σκευασμάτων, όπως υψηλές δόσεις βιταμίνης C. Αν και ο γιατρός δεν αποκαλύπτει τα συστατικά του μείγματος, κινείται στην ίδια «λογική» με τους υποστηρικτές της χορήγησης μεγαδόσεων βιταμινών που φυσικά δεν έχουν θεραπευτική αξία για το καρκίνο.

 

2ον. Το λυκοπένιο θεραπεύει το καρκίνο; Έχουν γίνει σχετικές έρευνες σχετικά με την αξία του λυκοπενίου στη πρόληψη του καρκίνο του προστάτη. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία, ΔΕΝ δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει θεραπευτικά για οποιαδήποτε μορφή καρκίνου. Παρότι σήμερα υπάρχουν όντως τεχνικές με τις οποίες μπορούμε να στοχεύσουμε μόνο καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάζονται τα φυσιολογικά, οι περισσότερες μέθοδοι είναι σε πειραματικό στάδιο και έχουν αρκετά προβλήματα τα οποία προσπαθούν να λύσουν έμπειρες ομάδες ερευνητών. Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν σύνθετα υλικά και ειδικευμένο εξοπλισμό συνεπώς ο ισχυρισμός ότι μια κάψουλα η οποία περιέχει ένα μη προσδιοριζόμενο εκχύλισμα βοτάνων έχει λύσει το πρόβλημα που προσπαθούν ειδικοί να λύσουν εδώ και χρόνια χρίζει σοβαρών αποδείξεων οι οποίες δε παρέχονται πουθενά.

 

3ον. Φυσική σκόνη «σαν τσάι». Και εδώ έχουμε ένα σκεύασμα με άγνωστο περιεχόμενο που προφανώς είναι «άγνωστο» διότι ότι και να περιέχει, δεν είναι σε θέση να θεραπεύσει το καρκίνο.

 

4ον. Ένεση πεπτιδίων. Γενικά τα πεπτίδια είναι αζωτούχες οργανικές ενώσεις που αποτελούν δομικό συστατικό των πρωτεϊνών. Στα πεπτίδια ανήκουν και πολλές ορμόνες και αντιβιοτικά. Το χαρακτηριστικό των πεπτιδίων είναι ότι αποτελούνται από δύο ή περισσότερα αμινοξέα συνδεόμενα με πεπτιδικό δεσμό γεγονός που προσδιορίζει και τον ορισμό τους. Ο οργανισμός μας αποτελείται από πρωτεΐνες, δηλαδή μεγάλες αλυσίδες αμινοξέων οι οποίες επιτελούν μια πλειάδα λειτουργιών από μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος μέχρι την επεξεργασία οπτικών ερεθισμάτων. Πεπτίδια είναι πολύ μικρές πρωτεΐνες. Ωστόσο η λέξη «πεπτίδια» από μόνη της είναι εξίσου αόριστη με τη λέξη «χημικά». Αν για παράδειγμα πούμε ότι ένα παιδί δηλητηριάστηκε από «χημικά», κατ’ ουσία έχουμε δίκιο γιατί πρακτικά τα πάντα είναι χημικές ενώσεις, ωστόσο αν δεν είμαστε συγκεκριμένοι, προσδιορίζοντας ποιες χημικές ενώσεις προκάλεσαν τη δηλητηρίαση, η δήλωση μας δεν έχει καμία πρακτική αξία. Το ίδιο ισχύει και εδώ. Αν δεν έχουμε προσδιορισμό του πεπτιδίου η λέξη πεπτίδιο δε λέει τίποτα. Μπορεί μάλιστα να είναι επικίνδυνο (αλλεργία, μόλυνση κοκ) για την υγεία το να βάλουμε με ένεση μια άγνωστη πρωτεΐνη στον οργανισμό μας. Είναι συνθετικό πεπτίδιο; Σε αυτή τη περίπτωση ποια ήταν η διαδικασία σύνθεσης και από ποιόν φορέα πήρε πιστοποίηση ασφάλειας;

Τα ίδια ερωτήματα εγείρονται και στη περίπτωση απομόνωσης πεπτιδίου από ζωντανό οργανισμό. Σε περίπτωση που η ένεση έχει κάποια πρόσμιξη η οποία θα προκαλέσει πρόβλημα υγείας (ή στη χειρότερη περίπτωση θάνατο) σε κάποιον λήπτη, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη; Αυτή η ανεξέλεγκτη προώθηση προϊόντων που χρειάζονται αυστηρότατους ελέγχους πριν μπορούν να διατεθούν στο κοινό είναι κατ’ ελάχιστον εγκληματική.

 

5o. Διατροφή. Εξίσου αόριστη δήλωση με τις υπόλοιπες.

 

Γράφει ο Στάμος Αρχοντής – Θάνος Σ. Επαχτίτης


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ