Είναι υπερβολικοί όσοι «φωνάζουν» για την έλλειψη κλιματιστικών στα σχολεία;

Μήπως γίναμε υπερευαίσθητοι σε σχέση με το πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας ή όντως η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις σχολικές αίθουσες των σχολείων είναι... ανυπόφορη;

 


Article featured image
Article featured image


Το κλιματιστικό στην Κύπρο δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια, αλλά είδος πρώτης ανάγκης.


Μόλις μια εβδομάδα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, γονείς και δάσκαλοι ανέδειξαν ένα μείζον ζήτημα, όπως το χαρακτηρίζουν, το οποίο αφορά στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν μέσα στις σχολικές αίθουσες των δημοτικών σχολείων σε όλη την Κύπρο, ελλείψει κλιματισμού.

Το πρόβλημα επανήλθε στην επιφάνεια τις τελευταίες μέρες, τόσο μέσω Social Media από αναρτήσεις δασκάλων και γονέων, όσο και μέσα από διάφορα πηγαδάκια. Η CITY, πάντως, έκανε ένα γκάλοπ σε δασκάλους, θέλοντας να μάθει από πρώτο χέρι αν όντως το πρόβλημα είναι σοβαρό όσο ακούγεται ή αν υπάρχει μια δόση υπερβολής στο αίτημα των δασκάλων-γονιών για τοποθέτηση κλιματιστικών (ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ).

Κατά τ' άλλα, ΠΟΕΔ και Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης έθεσαν το ζήτημα ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας, ζητώντας από τους αρμόδιους να αναλάβουν δράση επανεξετάζοντας άμεσα το θέμα της τοποθέτησης συστημάτων κλιματισμού στις σχολικές αίθουσες.

«Είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια. Εξού και τοποθετήθηκαν παλαιότερα οι ανεμιστήρες οροφής, οι οποίοι όμως στην πορεία αφαιρέθηκαν γιατί θεωρήθηκαν ακατάλληλοι και μπήκαν κανονικοί. Αλλά και πάλι το πρόβλημα δεν λύθηκε. Το κλιματιστικό στην Κύπρο δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται ως πολυτέλεια, αλλά ως είδος πρώτης ανάγκης. Και πρέπει να σκεφτούμε και το άλλο ζήτημα που προκύπτει την ώρα του διαλλείματος. Όλο το καλοκαίρι προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ κατά τη διάρκεια του σχολείου τα αφήνουμε εκτεθειμένα στον ήλιο για αρκετή ώρα, αφού δεν υπάρχει άλλος χώρος να τα φιλοξενήσει. Το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει να εξεταστεί επιτέλους ως τέτοιο», ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού.

Το να τοποθετηθούν συστήματα κλιματισμού σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας των σχολείων της Κύπρου, μπορεί εκ πρώτης να ακούγεται λογικό και επιβεβλημένο αίτημα, λαμβάνοντας υπόψη και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, εντούτοις η υλοποίηση και η λειτουργία τους, εκτός από το υψηλό κόστος που θα επιφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό, φαίνεται να είναι κάτι ανέφικτο, τουλάχιστον προς το παρόν.

 



Το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο δηλώνει ενήμερο για την κατάσταση, ανέφερε μέσω αρμόδιου λειτουργού του στη CITY πως κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο να υλοποιηθεί και οι λόγοι είναι πολλοί. Ήδη, όπως μας ενημέρωσαν, έχουν τοποθετηθεί κλιματιστικά στις αίθουσες των εκπαιδευτικών και των διευθυντών... «Το να γεμίσουμε όλα τα σχολεία με συστήματα κλιματισμού δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται και δεν έχει να κάνει μόνο με το οικονομικό. Μιλάμε για ένα τεράστιο φορτίο, το οποίο τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν τις υποδομές να αντέξουν, όπως ούτε και τα συστήματα στην Κύπρο μπορούν. Σίγουρα, υπάρχει πρόβλημα και το αναγνωρίζουμε, γι’ αυτό έχουμε τοποθετήσει ανεμιστήρες οι οποίοι αποσυμφορίζουν κάπως την κατάσταση, αλλά και πάλι πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα».

Το Υπουργείο, όπως αναφέρει ο αρμόδιος λειτουργός, έχει ήδη προχωρήσει μαζί με την ΑΗΚ, στη διενέργεια μελέτης για να βρεθεί μια ορθολογιστή και εφικτή λύση. «Υπάρχουν σκέψεις και για χρήση φωτοβολταϊκών για να αξιοποιηθεί η τόση ηλιακή ενέργεια που έχουμε, αλλά και πάλι είναι πολλές οι πτυχές που πρέπει να εξεταστούν».

Μια τέτοια μελέτη απαιτεί αρκετό χρόνο και έρευνα μέχρι να ολοκληρωθεί και ακόμη περισσότερο έως ότου υλοποιηθεί, όταν και εφόσον εγκριθεί. Δεν μπορεί να υπάρξει ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα, το οποίο θα εξομαλύνει κάπως την κατάσταση; Ήταν το ερώτημα που θέσαμε στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, κ. Κυριάκο Χατζηγιάννη. «Δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια λύση, εκτός από τους ανεμιστήρες που υπάρχουν ήδη σε όλες τις αίθουσες. Ως επιτροπή ζητήσαμε από το υπουργείο να ετοιμάσει μια μελέτη, ενώ το ζήτημα θα τεθεί για εξέταση στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής για να συζητηθεί, παρόντων εκπροσώπων του υπουργείου. Άλλωστε δεν είναι μόνο το θέμα της ψύξης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και της θέρμανσης κατά τους χειμερινούς, ενώ μη ξεχνάμε ότι τίθενται και ζητήματα υγείας για τους μαθητές, με τις μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας που θα δημιουργούνται».


Το να γεμίσουμε όλα τα σχολεία με συστήματα κλιματισμού δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται.


Την ίδια ώρα, όμως, που Υπουργείο και αρμόδιοι φορείς αντιλαμβάνονται μεν τη σοβαρότητα του προβλήματος, αδυνατώντας παράλληλα να δώσουν λύση άμεσα, οι εκπαιδευτικοί στα δημοτικά κάνουν λόγο για τριτοκοσμικές συνθήκες τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά, με τις αίθουσες διδασκαλίας να θυμίζουν «φούρνους» και τα παιδιά να ζητάνε κάθε λίγο άδεια εξόδου για να ρίχνουν νερό στο πρόσωπό τους.



 

12 εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε Δημοτικό Σχολεία της επαρχίας Λευκωσίας και Λεμεσού, περιγράφουν στη CITY όσα βιώνουν καθημερινά και τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

 

«Τάξεις ‘φούρνοι’ που πραγματικά δυσκολεύουν κατά πολύ τις συνθήκες εργασίας. Δάσκαλοι που προσπαθούν με νύχια και με δόντια (χωρίς αποτέλεσμα φυσικά) να κρατήσουν την προσοχή των ταλαιπωρημένων από τη ζέστη μαθητών τους. Η ενέργεια των δασκάλων και των μαθητών εξαντλείται, καθώς οι θερμοκρασίες στις τάξεις ειδικά τις μεσημβρινές ώρες, χτυπούν κόκκινο».

Κατερίνα

 

«Ειδικά στη δική μου τάξη, που την ‘πιάνει’ ο ήλιος, ακόμα και αν απλώς κάθεσαι, ιδρώνεις. Έχουμε μόνο δύο ανεμιστήρες, αλλά πρέπει να κάθεσαι κάτω από αυτούς για να δροσίζεσαι έστω λίγο. Όσο κοντεύουμε στο μεσημέρι, μάλιστα, τα παιδιά παραπονιούνται όλο και περισσότερο. Συνεχώς θέλουν να πηγαίνουν τουαλέτα, απλώς και μόνο για να βάζουν νερό στο πρόσωπό τους και να δροσίζονται».

Χρύσω

 

«Αυτή τη στιγμή που μιλούμε (σ.σ. 11:30) το θερμόμετρο μέσα στην τάξη δείχνει 34.5 oC -ειδικά στα θρανία κοντά στα παράθυρα και τις κλειστές κουρτίνες η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Το πρόβλημα αρχίζει από τα μέσα Μαΐου, ενώ και τον Σεπτέμβριο οι θερμοκρασίες είναι πάρα πολύ υψηλές. Τα παιδιά δεν μπορούν να προσηλωθούν στην τάξη, λόγω δυσφορίας από τη ζέστη. Ρωτάνε συνεχώς πότε θα σχολάσουν. Πού αλλού στην Κύπρο, είτε στο δημόσιο είτε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δουλεύουν χωρίς κλιματιστικά; Αυτό δεν είναι ρατσισμός και ειδικά απέναντι στα παιδιά;».

Αντρέας

 

«Απαράδεχτες και απάνθρωπες συνθήκες τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για μαθητές. Δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στην παράδοση και είναι λογικό. Οι δύο ανεμιστήρες που υπάρχουν απλά ανακυκλώνουν τον ζεστό αέρα και παρόλο που κάποιοι σύνδεσμοι γονέων είναι διατεθειμένοι να επωμιστούν το κόστος εγκατάστασης των κλιματιστικών, η εφορία δεν το εγκρίνει γιατί ισχυρίζεται ότι θα είναι πολύ υψηλό το κόστος του ρεύματος».

Νίκος

 

«Κούραση και ταλαιπωρία για μαθητές και δασκάλους. Δυσκολεύει το έργο μας και δεν αποδίδουμε όπως πρέπει».

Μαρία

 

«Δουλεύω σε δημοτικό σχολείο, στην ειδική εκπαίδευση. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μέσα στην τάξη, τα παιδιά είναι συνεχώς αναστατωμένα και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν καθόλου».

Θεοδώρα



«Τι να σου πω, για τις τάξεις; Καμίνι. Πώς να συγκεντρωθούν τα παιδιά. Τα καημένα ζητούν συνέχεια νερό. Εμείς έχουμε ανεμιστήρες, αλλά τίποτα δεν γίνεται. Τρέχει ο ιδρώτας από πάνω μας. Φυσικά, δεν ξέρω αν η λύση είναι τα κλιματιστικά, αφού τα διαλείμματα που βγαίνουμε όλοι έξω στον καύσωνα, πάλι η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Είναι συχνή η εναλλαγή θερμοκρασιών, κάτι που είναι και ανθυγιεινό. Πλέον στην Κύπρο θα έπρεπε να είναι όλα τα σχολεία με εσωτερικές κλιματιζόμενες αυλές και κλιματιζόμενες τάξεις. Και το χειμώνα κάνει χαμηλές θερμοκρασίες και αφήνουμε τα μωρά μέσα στις τάξεις την ώρα του διαλείμματος. Πάντως αυτές τις μέρες, ένιωθα λες και δούλευα σε οικοδομή».

Ειρήνη

 

«Οι συνθήκες εργασίας, αλλά κυρίως οι συνθήκες μάθησης είναι απαράδεχτες. Με την τοποθέτηση κλιματιστικών θα αυξηθεί τόσο η παραγωγικότητα των εκπαιδευτικών όσο και η αποδοτικότητα των μαθητών. Είναι απαράδεκτο το κράτος να πληρώνει ηλεκτρισμό για χώρους εργασίας 2 – 3 ατόμων, την ίδια ώρα φείδεται χρημάτων για να κλιματίζει χώρους που φιλοξενούν έως και 25 παιδιά. Μετά βεβαιότητας οι θερμοκρασίες κάθε χρόνο θα ανεβαίνουν, άρα είναι ίσως προτιμότερο να μην λειτουργούν οι θερμάνσεις τον χειμώνα και να έχουμε κλιματισμός το καλοκαίρι».

Μαρία

 



«Είναι απαράδεκτες οι συνθήκες εργασίας. Τριτοκοσμικές καταστάσεις».

Κούλλα

 

«Δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενοι. Επειδή το να ζητάς τα αυτονόητα για τις συνθήκες εργασίας σου σ’ εμάς, δεν ισχύει. "Πιάνετε μια φάουσα λίρες τζιαι θέλετε τζιαι Airconditions;". Λες τζιαι ο μισθός λειτουργεί ως ρυθμιστής θερμοκρασίας του σώματος».

Θεόδωρος

 

«Οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Έχουμε καλοκαίρι μέχρι τον Νοέμβριο. Οι μαθητές βιώνουν το πρώτο δίμηνο της επιστροφής τους, καθώς και το τελευταίο, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες που ‘σκοτώνουν’ κάθε όρεξη για μάθηση. Είναι καιρός το Υπουργείο να κάνει κάτι για τα παιδιά, όχι για τους εκπαιδευτικούς».

Μαρίνα

 

«Είναι απαράδεκτο εν έτει 2017 και λαμβάνοντας υπ' όψιν τις καιρικές συνθήκες της Κύπρου, οι αίθουσες διδασκαλίας να λειτουργούν χωρίς κλιματιστικά. Δεν υποφέρεται η καθημερινότητα μας».

Πωλίνα

 

«Στο σχολείο μου, έβαλαν δύο ανεμιστήρες σε κάθε τάξη πέρσι το Μάιο. Στα περισσότερα σχολεία όμως είτε έχουν βάλει πολύ λίγους σε κάποιες αίθουσες είτε καθόλου. Για κλιματισμό, όμως, ούτε λόγος. Πονεμένη ιστορία. Απαγορεύεται από εγκύκλιο του Υπουργείου. Τρελό, αλλά αληθινό».

Κώστας

 

Σαφώς, το να εφαρμοστούν συστήματα κλιματισμού σε όλες τις τάξεις Δημοτικών Σχολείων είναι δύσκολο και χρήζει μελέτης. Παρόλα αυτά, για ακόμη μια φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κρατική αναλγησία η οποία αδυνατεί να προβλέψει και να δράσει προνοητικά αφήνοντας ένα πρόβλημα να διαιωνίζεται εις βάρος, πρωτίστως, των παιδιών και ακολούθως των εργαζομένων. Για την ώρα, αρκεστείτε στους ανεμιστήρες!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ